President Ciampi krijgt Karel de Groteprijs

De vermaarde Karel de Groteprijs voor het jaar 2005 gaat naar de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi. De stichting in Aken looft de 84-jarige voor diens ‘verdiensten voor Europa’ en als ‘onvermoeibaar voorvechter voor een verenigd Europa’. Op 5 mei mag de Italiaan in het Rathaus van Aken zijn prijs in ontvangst nemen. Ciampi, president sedert 1999, is de vierde Italiaan die de prestigieuze prijs wint. Hij staat volgens de organisatie voor een democratisch Italië en voor Europese waarden.

Nog deze week bewees de Italiaanse president zijn toewijding aan de democratie, toen hij weigerde zijn handtekening te zetten onder een pakket ‘hervormingsmaatregelen’ voor het Italiaanse gerecht die met name de rechtse coalitie rond premier Berlusconi ten goede zouden komen. Voor die stoutmoedige daad kreeg hij vrijdag zelfs applaus vanwege een VN-topfunctionaris. Ciampi, volgens de Akense organisatie ondanks zijn hoge leeftijd een jong, dynamisch denker, volgt voorzitter Pat Cox van het Europees Parlement op, die dit jaar eveneens met de Karel de Grote prijs werd vereerd.

Vroegere winnaars van de Europese bekroning zijn, onder andere, de eerste bondskanselier van de BRD Konrad Adenauer, koning Juan Carlos van Spanje, wijlen de Franse president Francois Mitterrand en ex-bondskanselier Helmut Kohl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s