Paus Johannes-Paulus II overleden

Paus Johannes Paulus II is zaterdagavond 2 april 2005 om 21.37 uur overleden. Dat heeft het Vaticaan kort na het overlijden gemeld. De paus zou op dinsdag 18 mei aanstaande 85 jaar geworden zijn. Hij leed al jaren aan de ziekte van Parkinson.

De jongste weken, en vooral de laatste twee dagen, was zijn gezondheid fel achteruit gegaan. In Rome wordt alles in gereedheid gebracht om honderdduizenden mensen te ontvangen. De voorbije dagen is de internationale luchthaven Fiumicino al overspoeld door duizenden mensen.

Burgemeester Walter Veltroni laat de werken aan de metro tien dagen stilleggen om het openbaar vervoer vlotter te laten verlopen. De metrostellen zullen ook een uur langer rijden. Er komt tijdelijk een rechtstreekse pendeldienst tussen het treinstation Termini en het Vaticaan. Het aantal bussen dat naar de omgeving van het Sint-Pietersplein rijdt, wordt met een kwart verhoogd.

Toevallig zijn er vandaag en morgen regionale verkiezingen in Italië. Alle sportmanifestaties in Italië zijn dit weekend afgeschaft. Paus Joannes Paulus II is zonder enige twijfel de meest gemediatiseerde paus ooit. We kunnen het ons nauwelijks inbeelden dat een hele generatie meer dan 26 jaar lang opgroeide met deze paus en nooit een andere paus gekend heeft.

De paus stierf in zijn eigen appartement in het Vaticaan. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica heeft Johannes-Paulus II zelf gevraagd om niet meer gehospitaliseerd te worden en was het zijn laatste wil waardig te sterven als paus in zijn kamer in het Vaticaan op het Sint-Pietersplein.

Hoge geestelijken brachten de kerkvorst vrijdag al een laatste groet in zijn privé-appartementen. tienduizenden mensen hadden zich in de loop van zaterdag op het Sint-Pietersplein verzameld. Er ging een schok door de menigte toen het nieuws werd aangekondigd. Eerst werd zachtjes geapplaudisseerd, als een teken van respect voor de paus. Daarna werd het stil. Over de hele wereld werden kerkklokken geluid na de dood van de paus. Kort na de bekendmaking van het overlijden kwamen de reacties vanuit de hele wereld op gang.

De vaststelling van het overlijden van een paus gebeurt volgens een oud Etruskisch gebruik. De dood wordt officieel vastgesteld door de camerlengo, momenteel kardinaal Eduardo Martinez Somalo. De camerlengo (kamerheer) van de paus slaat met een zilveren hamertje driemaal op het voorhoofd van de kerkvader en roept intussen: “Carole dormesne?”, “Karol, slaap je nog?”. Daarna breekt hij de pauselijke vissersring en de stempel voor officiële pauselijke documenten en verzegelt de kamers van de paus.

Een en ander gebeurt in aanwezigheid van aartsbisschop Piero Marini die hoofd is van de Pontificale Liturgische Vieringen, prelaten, secretaris en kanselier van de Apostolische Kamer. Deze laatste stelt ook de overlijdensakte op.

Hij brengt tevens kardinaal vicaris Camillo Ruini, de plaatsvervangende bisschop van Rome, op de hoogte van het overlijden, die op zijn beurt de bevolking van Rome het nieuws meldt. Tegelijkertijd brengt kardinaal Joseph Ratzinger, de deken van het college van kardinalen, de andere kardinalen op de hoogte en roept hen op voor de congregaties van het college. Hij verwittigt ook het diplomatieke corps.

De 117 kardinalen onder de 80 jaar oud die gerechtigd zijn om uit hun midden een nieuwe paus te kiezen, zullen binnen vijftien en twintig dagen in de Sixtijnse kapel aan hun conclaaf beginnen om een nieuwe kerkvorst te kiezen. In de loop van zaterdag waren al verschillende kardinalen naar Rome vertrokken.

De Belgische kardinaal Godfried Danneels heeft zijn reis in China onderbroken. De paus wordt begraven tussen de vierde en de zesde dag na zijn overlijden, zo stelt de apostolische grondwet van 1996. Die tekst beschrijft erg nauwgezet de procedures na het overlijden van de paus voor zijn begrafenis en de verkiezing van zijn opvolger. De paus wordt in principe begraven in de Sint-Pietersbasiliek, tenzij zijn testament hier anders over beslist.

Vanaf het ogenblik dat de paus sterft leggen alle verantwoordelijken van alle dicasteries van de Curie meteen hun functie neer. De enige uitzondering zijn de camerlengo (die ook officieel het overlijden van de paus heeft vastgesteld) en de Groot-Penitentiaris, die zich met de lopende zaken bezighouden. Ook de kardinaal vicaris-generaal voor het bisdom Rome verlaat zijn post niet tijdens de vacature; hetzelfde geldt voor de kardinaal-aartspriester van de basiliek en de vicaris-generaal voor Vaticaanstad.

Zolang de Heilige Stoel vacant blijft wordt het bestuur van de Kerk toevertrouwd aan het college van kardinalen maar uitsluitend en alleen om de lopende zaken en wat echt niet kan worden uitgesteld af te handelen. De kardinalen mogen zeker geen maatregelen nemen die rechtstreeks of zelfs onrechtstreeks te maken hebben met de rechten van de Heilige Stoel en de Roomse Kerk.

www.vatican.va

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.