Villa d'Este in Tivoli met sluiting bedreigd

De wereldberoemde Villa d’Este in Tivoli zo’n 30 kilometer ten oosten van Rome, is met sluiting bedreigd. Het stadsbestuur van Tivoli wil besparen in de begroting voor cultuur en heeft geen geld meer voor de werking van de zuiveringsinstallatie van het water. Die is onmisbaar voor de werking van de fonteinen en watervallen in het park. Het is precies omwille van die sprookjesachtige waterpartijen dat de Villa d’Este als voorbeeld geldt voor veel tuinen uit de late renaissance en de barok.

Zonder de zuiveringsinstallatie moeten de fonteinen gesloten blijven en zonder fonteinen is het dus afgelopen met de Villa d’Este, verklaarde Marco Vincenzi, de burgemeester van Tivoli in de krant La Repubblica. Wat hij er niet bij vertelde is dat het ministerie van cultuur op die manier jaarlijks tot 6 miljoen euro aan inkomgelden verliest. De villa is immers een trekpleister voor veel toeristen. Jaarlijks bezoeken zo’n 700.000 mensen de villa. Bovendien is de Villa d’Este sinds 2001 opgenomen op de Unesco-lijst van het cultureel werelderfgoed. Dat een dergelijke attractie de deuren zou sluiten is ondenkbaar.

Tivoli ligt ongeveer 30 km ten oosten van Rome in de Sabijnse bergen. Op deze plek, ter hoogte van watervallen in de rivier de Aniene, bouwden vanaf de 1ste eeuw v. Chr. aanzienlijke Romeinse families en keizers hun buitenverblijven. Tivoli heette in die tijd Tibur. In de stad liggen onder meer de villa van keizer Hadrianus, een complex van gebouwen in een park, daterend uit de 2de eeuw, de resten van een heiligdom uit de 1ste eeuw v. Chr. en een 15de eeuws kasteel. De 16de eeuwse Villa d’Este behoorde toe aan de hertogen van Ferrara, leden van het oude en beroemde Italiaanse geslacht Este. Het hof in Ferrara was overigens een centrum van kunst en cultuur.

Tivoli is door de begroeiing en de prachtige groene omgeving een mooi geheel om te zien. Precies om die reden was de plek aanlokkelijk om een buitenverblijf neer te zetten. Omstreeks 1550 gaf kardinaal Ippolito d’Este zijn voornaamste architect, Pirro Ligorio, de opdracht om de resten van de villa van keizer Hadrianus, die zo’n vijf kilometer verderop gebouwd was, te restaureren. Kardinaal Ippolito d’Este wilde de villa vervolgens gebruiken als zijn eigen buitenverblijf.

De Romeinse villa is ooit ook nog als klooster en als regeringspaleis gebruikt. Het was dus al langer een bekend gebouw onder de Romeinse bevolking. Bij de bouw van het nieuwe complex voor Ippolito d’Este moesten er destijds grote technische problemen worden opgelost. Zo moesten een heleboel rotsen worden weggehaald en alle afgronden werden opgehoogd tot een mooie heuvel, waarover vervolgens een riviertje werd geleid. Door de aftakking van de rivier konden de gewassen in de tuin nog beter groeien (de grond was erg vruchtbaar) en het water vormde bovendien een mooie decoratie voor de tuin.

Toen al het opruimwerk gedaan was, werden er allerlei gebouwen, eetzalen, standbeelden, terrassen, fonteinen en ook nog andere waterwerken aangelegd. Villa d’Este werd dan ook al snel bekend om zijn overvloed aan mooie waterwerken. Een bekend bouwsel, waar water een hoofdrol speelt, is bijvoorbeeld de Weg van de Honderd Fonteinen, waar fonteinen staan in de vorm van obelisken, schepen en adelaars uit het wapen van d’Este. Verder is de grot van Diana erg mooi. Deze bevat mythologische afbeeldingen waaronder een symbolische weergave van Rome in het klein. Ook de romantische Rotonde van de Cypressen is een mooi voorbeeld. Van de Villa zelf, dus meteen grenzend aan de tuin, is de Loggia van Pirro Ligorio het meest belangrijke ornament: het is de hoofdgevel, gericht op de stad en op de bergen.

www.tibursuperbum.it/ita/monumenti/villadeste/index.htm
www.villadestetivoli.info
whc.unesco.org/pg.cfm?cid=31&id_site=1025

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.