Filmcomponist Ennio Morricone krijgt Oscar op 25 februari 2007

De beroemde Italiaanse componist Ennio Morricone krijgt op 25 februari in Los Angeles een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. Ongelooflijk maar waar, het wordt de allereerste Oscar voor de intussen 78-jarige Romeinse grootmeester van de filmmuziek. Ennio Morricone woont aan Piazza Venezia in Rome en is een graag geziene gast in Romeinse restaurants. Met een beetje geluk tref je hem weleens op een doorsnee avond.

Ennio Morricone brak door in de jaren zestig met de muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone. De bekendste titels zijn The good, the bad and the ugly, The Untouchables, Once upon a time in the west en Once upon a time in America, om er maar enkele te noemen. Op 45 jaar tijd componeerde hij de soundtracks van meer dan 300 films. Maar liefst vijf keer werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste filmmuziek: Days of heaven (1978), The Mission (1986), Les Incorruptibles (1987), Bugsy (1991) en Malena (2000), maar de onverwoestbare icoon van de populaire filmmuziek kon er tot nog toe geen enkele binnenhalen.

De ere-Oscar zal eind februari aan Morricone overhandigd worden op de ceremonie van de Academy of Motion Arts and Pictures in Los Angeles, waar voor de 79ste keer de zo gegeerde beeldjes worden uitgereikt. Het is nog niet zeker of Morricone zelf bij de uitreiking aanwezig zal zijn, al verkeert de beroemde Romein ondanks zijn leeftijd nog in opmerkelijk goede gezondheid. De voorzitter van de Academy prijst Morricone voor het “opmerkelijk aantal soundtracks” dat hij geschreven heeft en waarvan er “zoveel populaire meesterwerken” zijn geworden.

Dit jaar ontving Robert Altman, de regisseur van onder meer Mash en The player , de ere-Oscar voor zijn oeuvre. Altman overleed enkele weken geleden in Los Angeles. Een lot dat we Morricone voorlopig niet graag toewensen… Ennio Morricone, een rasechte Romein die ook steeds in zijn stad bleef wonen, is op dit moment zonder twijfel de meest bekende en gelauwerde Italiaanse componist. In totaal schreef hij muziek voor meer dan 500 films en televisieseries.

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 in Rome geboren. Op tienjarige leeftijd ging Morricone al naar het conservatorium om er trompet en later ook koormuziek en orkestdirectie te gaan studeren. In 1943 herkende zijn harmonieleraar Roberto Caggiano het opmerkelijke compositietalent van Morricone. In zeer korte tijd leerde Morricone de leer van compositie en harmonie. Morricone wou zichzelf toeleggen op moderne klassieke muziek, maar raakte ook geïnteresseerd in het schrijven van arrangementen voor populaire muziek.

In 1962 begon Morricone filmcomposities te schrijven. Korte daarna kwam hij in contact met Sergio Leone en Bernardo Bertolucci, waarna hij voor enkele spaghettiwesterns zoals A Fistful of Dollars en My Name is Nobody de filmmuziek schreef. Morricone heeft uiteindelijk alle Sergio Leone films van muziek voorzien. Voor televisie heeft hij onder andere de muziek geschreven voor de Italiaanse serie La Piovra. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig schreef Morricone voor meer dan 20 films per jaar de muziek. Alle filmmuziek bij de films is ook door Morricone zelf gedirigeerd. Minder bekend is dat Morricone ook meer dan 100 andere werken heeft gecomponeerd, waaronder (korte) klassieke werken als het Concerto per orchestra (1957) en een concert voor orkest, orgel, twee trompetten en twee trombones (1993).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.