Stem vanavond nog één keer voor de Gallo-Romeinse tumuli van Tienen

Zoals eerder gemeld hebben de drie Gallo-Romeinse tumuli van Grimde, bij Tienen (Vlaams-Brabant, België) een plaats veroverd in de finale van de Monumentenstrijd. Het is het enige archeologische monument uit de oudheid dat in de hele wedstrijd aan bod komt. Maar de strijd is nog niet gestreden. Vandaag, maandagavond 19 februari, om 20.50 u., tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending op Canvas, moet er nog één keer worden gestemd om de Tiense tumuli aan de overwinning te helpen.

Vandaag maandag 19 februari nemen de Tiense tumuli het op tegen de vier overige finalisten. Stemmen kan dan enkel tijdens de live-uitzending die om 20.50 uur op Canvas van start gaat. Aan het begin van de uitzending worden de stemnummers bekendgemaakt, zodat iedereen met gelijke kansen vertrekt. Diezelfde avond kennen we de winnaar.

Kijk dus vandaag maandag 19 februari ’07 om 20.50 uur naar Canvas en breng nog één keer een stem uit voor de drie tumuli. De inzet is een geldprijs van 500.000 euro (dit bedrag wordt verdubbeld door de Vlaamse regering) waarmee de site van de drie tumuli in zijn vroegere glorie kan worden hersteld.

Deze drie tumuli vormen een Gallo-Romeins grafmonument zoals er in ons land of onze buurlanden geen tweede te vinden is. Het is een complex van drie grafheuvels die samen één grafmonument vormen van een zekere Marcus Probius Burrus, die in de tweede eeuw na Chr. in Tienen woonde. Vandaag liggen deze monumenten uit de oudheid er nogal verwaarloosd bij. Drie heuvels aarde, voor wie niet beter weet.

Oorspronkelijk had elke aarden ‘koepel’ echter een kleine ommuring aan de voet en sierbeplantingen. Er omheen was een heus publiek parkje met bloemperken (rozen en viooltjes) aangelegd, en stonden zitbanken, er was een altaar voor offerandes en op de top van de middenheuvel stond een beeld. Het ganse parkje was ommuurd en afgeboord met fruitbomen (appel, peer en pruim). Vlak ernaast lag de Romeinse heirbaan.

Het is de bedoeling om ook naar die verbindingsweg opgravingen te doen om te zien of er nog restanten te vinden zijn. Voort is het de bedoeling dat er nieuwe wandel- en fietspaden komen, met stukjes groen om dit unieke monument te verbinden met twee andere pareltjes: een vroegmiddeleeuws kerkje dat een leprozerij vormde en een Romaans kerkje dat nu een necropolis is. In de televisieuitzending van morgen kan je ondermeer een filmpje zien van een driedimensionale reconstructie van de tumuli, gemaakt door één der grootste firma’s in dit genre ter wereld.

Meer informatie: www.redmarcus.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.