Gardameer wordt onbevaarbaar tegen 10 augustus

De hittegolf in Italixc3xab blijft voortduren. Naast de bosbranden, ontstaat er nu nog een tweede probleem: het bekende Gardameer droogt steeds verder op. Sinds half juni is de waterstand al met zo’n 40 centimeter gedaald, meldde de Italiaanse krant La Repubblica woensdag. Momenteel daalt het water met een centimeter per dag. Het is een ernstige situatie. In juli was het water op het laagste niveau ooit aanbeland, aldus een bootverhuurder aan het meer. De dienstregeling met de draagvleugelboot is reeds geschrapt. Zelfs een tochtje met de waterfiets is nu onmogelijk geworden. Op bepaalde plekken kan geen enkele boot meer varen. Overal groeit onkruid en liggen algen te verrotten, geen fraai gezicht.

Boeren worden mede verantwoordelijk gehouden voor de lage waterstand. Ze worden ervan beschuldigd het water van het meer te gebruiken om hun land te irrigeren. Indien het waterpeil nog verder daalt, moeten er maatregelen worden getroffen rond de irrigatie. De enige redding voor het meer is regen. Maar dat zit er voorlopig nog niet in. Dus is de verwachting dat rond 10 augustus het hele meer onbevaarbaar is. En het Gardameer is niet het enige meer dat gevaar loopt. Ook voor het Lago Maggiore dreigt een watertekort.

Geen reacties to “Gardameer wordt onbevaarbaar tegen 10 augustus”

  1. Gert Says:

    we zijn net terug van Maggiore (Locarno) en eind juli was er van de een op de andere dag zelfs een daling van de waterstand van ruim 40 cm in xc3xa9xc3xa9n dag!!! Het was net of het stopje uit het meer was getrokken die nacht. Ik begrijp nog steeds niet hoe dat mogelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.