Tentoonstelling keizer Constantijn in Trier overtreft verwachtingen

De Keizer Constantijntentoonstelling in Trier blijft alle verwachtingen overtreffen. Er werden al meer dan 235.000 museumbezoekers geteld. En het publiek blijft komen. De tentoonstelling xe2x80x98De keizer en de christenenxe2x80x99, in het diocesaan museum van Trier licht Constantijns rol toe in de verspreiding van het christendom. Met de talrijke kerken die in zijn opdracht werden opgetrokken gaf Constantijn de aanzet tot een nieuw hoofdstuk in de Europese architectuurgeschiedenis. Uit die periode dateert onder meer de bouw van de eerste Sint-Pieterskerk in Rome en de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, waarvan de bouw uitvoerig gedocumenteerd wordt. Voor de gelegenheid zijn ook enkele kunstwerken uit de Vaticaanse Musea ontleend.

De tentoonstelling in het Trierse stadsmuseum schenkt aandacht aan de invloed van Constantijn de Grote in de geschiedenis. Hier krijg je vooral manuscripten te zien, iconen en schilderijen (onder meer van Rubens) die getuigen van de verering van Constantijn in de orthodoxe Kerk en in het volksgeloof. Voor de gelegenheid wordt ook een speciale munt uitgegeven. In het Rheinisches Landesmuseum ten slotte kan de bezoeker kennismaken met beelden en sculpturen, sierraden, antieke helmen en vele andere schatten die ook inzicht geven in de maatschappelijke en filosofische ontwikkeling van Constantijns tijd. xe2x80x98Constantijn de Grotexe2x80x99 in Trier is nog te bezoeken tot 4 november. Binnenkort lees je meer over deze expo.

www.konstantin-ausstellung.de

KEIZER CONSTANTIJN BEKNOPT

Omstreeks 275
Constantijn wordt in Naissus (heden Nixc5xa1 / Servixc3xab) geboren.

306
Na de dood van zijn vader, keizer Constantius Chlorus, wordt Constantijn in Brittannixc3xab door de troepen tot diens opvolger uitgeroepen. Hij neemt de residentie in Trier over.

307
In Trier krijgt Constantijn van keizer Maximianus de titel Augustus en huwt hij Fausta, de dochter van Maximian.

312
Constantijn verslaat zijn rivaal Maxentius in de slag op de brug van Milvius bij Rome en wordt alleenheerser in het westen van het rijk.

313
Samen met Licinius, de keizer van het oosten, kondigt Constantijn de overeenkomst van Milaan af, het zogenaamde tolerantie-edict. Dit edict garandeert godsdienstvrijheid voor de Christenen en alle andere geloofsgemeenschappen .

324
Constantijn verslaat de troepen van Licinius en wordt alleenheerser van het Romeinse Rijk.

330
Constantinopel (tegenwoordig Istanboel) wordt als nieuwe hoofdstad van het Rijk ingewijd.

337
Nadat hij zich op zijn sterfbed nog laat dopen, overlijdt Constantijn in de keizerlijke villa van Ankyrona bij Nikomedia (tegenwoordig Izmit/Turkije).

Geen reacties to “Tentoonstelling keizer Constantijn in Trier overtreft verwachtingen”

 1. J.Rinzema Says:

  Ontvang gaarne info over de Musea waar Constantijn de Grote stukken geexposeerd worden.

  Gerne mxc3xb6chten meine Frau und ich Information
  empfangen xc3xbcber die Museums mit Expositie
  Material. Wie teuer sind Katalogen?

  Adresse: Auf Friesisch:
  Easter Omwei 63
  9254 GM Hurdegaryp

  Wir danken Ihnen, J.Rinzema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.