Opgravingsteam Sagalassos ontdekt prachtig beeld van keizer Hadrianus

Het nieuws is eind juli een beetje tussen de vakantieplooien gevallen en heel wat media hebben er nauwelijks aandacht aan besteed. Jammer, want het gaat nochtans om een ontdekking van formaat.

Het archeologische team van professor Marc Waelkens (KU Leuven) heeft in Sagalassos (Turkije) fragmenten van een uitzonderlijk marmeren beeld van de Romeinse keizer Hadrianus opgegraven. De intact bewaarde kop van het standbeeld is meer dan 70 cm hoog. Hadrianus was één van de belangrijkste Romeinse keizers.

Volgens Waelkens gaat het om één van de allermooiste beelden van keizer Hadrianus die ooit gevonden zijn. Het was Hadrianus onder wie de bouw van het thermencomplex in Sagalassos startte.

Sagalassos, één van de grootste archeologische projecten, ligt in het Turkse Aglasungebergte, zo’n 100 kilometer ten noorden van de populaire en beter gekende vakantiebestemming Antalya. Deze belangrijke archeologische ontdekking laat de thuisblijvers nu al watertanden naar de befaamde lezingen die prof. Waelkens traditiegetrouw geeft in het voorjaar.

Begin juli startte een nieuwe opgravingscampagne in de antieke stad Sagalassos. Sinds meer dan tien jaar wordt in Sagalassos onder meer het Romeinse badgebouw (thermen) onderzocht.

Dit jaar concentreren de Leuvense archeologen zich op de zuidoostelijke hoek van het complex. Totaal onverwacht werden op 29 juli de eerste fragmenten van een meer dan levensgroot standbeeld ontdekt.

Het ging om een voet van 0,80 meter lengte, met sandalen die de eigenaar als een keizer identificeerden, het deel van een been van net boven de knie tot aan de enkel van 1,50 meter hoogte.

Een dag later kwam dan ook een schitterende, nagenoeg intacte kop van 0,70 meter hoog aan het licht. Het complete beeld moet tussen vier en vijf meter hoog geweest zijn en dateert waarschijnlijk uit het begin van de regeerperiode van Hadrianus, tijdens de tweede eeuw na Christus.

Onder de regering van Hadrianus werd gestart met de bouw van het thermencomplex van Sagalassos. Het gebouw werd echter pas decennia later volledig afgewerkt.

Keizer Hadrianus bekleedt een bijzondere plaats in de geschiedenis van Sagalassos. Hij gaf de stad een bijzondere status. Ten noorden van de Onderste Agora van de stad werd tijdens zijn regeerperiode een prachtige pronkfontein opgericht, het zogenaamde Hadrianisch nymfaeum.

Foto’s van het ontdekte Hadrianusbeeld kan je vinden op www.sagalassos.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.