Nieuwe Grootmeester Orde van Malta gekozen

De 58-jarige Brit Matthew Festing is sinds gisteren de nieuwe Grootmeester van de Orde van Malta. Hij volgt Andrew Bertie op, die op 7 februari jongstleden overleed. Festing is historicus van opleiding en kunstexpert in kunst. Hij is sinds 1977 lid van de Orde van Malta. De Grootmeesters van de Orde van Malta worden verkozen voor het leven.

De residentie van de grootmeester bevindt zich aan de Via dei Condotti 68. De Orde van Malta telt 12.500 leden in 120 landen. De leden zijn actief op humanitair en medico-sociaal vlak. De Orde werd gesticht in 1048 en groeide uit tot een onafhankelijke kerkelijke orde.

In 1113 stelde paus Paschalis II de orde onder rechtstreekse bescherming van de Heilige Stoel en verleende haar het recht zelf haar leider kiezen, zonder enige geestelijke of wereldlijke inmenging. De Orde van Malta kreeg als taak zieken en pelgrims te verzorgen en te verdedigen. Tegenwoordig legt zij zich toe op hulpverlening en liefdadigheid.

De Orde werd opgericht om de zieken en gewonden tijdens de kruistochten in het Heilig Land te verzorgen en om tijdens deze gevaarlijke onderneming de (veld)hospitalen van personeel te voorzien. De Orde ging echter al spoedig ook een militaire rol spelen.

Aan het einde van de twaalfde eeuw trokken de Ridders zich terug op Rhodos, van waaruit ze, tot hun uitwijzing door de Turken in 1522, overal in het Midden-Oosten allerlei geheime operaties uitvoerden.

Dat leverde hun, behalve een enorme kennis, ook een groot netwerk van informanten op. Daarna leidde de Orde een symbolisch bestaan op Malta, tot ze door de verovering van dit eiland door Napoleon opnieuw in ballingschap moesten, dit keer in Rome. Op dat ogenblik waren de Ridders hun oorspronkelijke religieuze en politieke betekenis vrijwel kwijtgeraakt.

Niettemin, net als een archaische wet die nooit is ingetrokken, bezit de Orde vreemd genoeg ook vandaag nog steeds de status en de privileges van een onafhankelijke nationale staat, met onder meer het recht om zelf munten te slaan, postzegels te drukken, autokentekens uit te geven, een koopvaardijvloot te laten varen en paspoorten te verstrekken aan zijn diplomaten en andere begunstigde lieden.

Net als bijvoorbeeld organisaties zoals Opus Dei is de Orde ontheven van de jurisdictie van plaatselijke bisschoppen, omdat zij officieel, na zoveel eeuwen, nog steeds rechtstreeks onder het gezag van de paus valt. In de praktijk betekent dit dat de Orde vrijwel autonoom werkt.

Het (aan de buitenzijde) onopvallende paleis aan de Via dei Condotti nr. 68 is in het bezit van de Orde sinds de zeventiende eeuw. Vroeger waren de ridders gehuisvest in een residentie op het domein aan de Piazza dei Cavalieri di Malta op de Aventijn. Dat is het befaamde pleintje waar je, wanneer je door het sleutelgat van de grote (altijd gesloten) deur kijkt, een volkomen uniek beeld ziet dat je regelmatig op Romeinse postkaarten terugvindt.

Wat je daar precies kan zien, moet je zelf maar eens gaan bekijken. In ditzelfde domein ligt ook de officiële kerk van de Orde, de Santa Maria dell’Aventino, die echter meestal de Santa Maria del Priorato wordt genoemd. Zowel het paleis, de kerk als het park er omheen zijn extra-territoriaal gebied en dus niet onderworpen aan de Italiaanse wetgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.