Wereldtentoonstelling 2015 heeft plaats in Milaan

We moeten er nog even op wachten, maar de stad Milaan mag in 2015 de Universele Wereldtentoonstelling organiseren. ‘Voedt de planeet, energie voor het leven’, luidt het thema van de prestigieuze expo, die zal gaan over de kwaliteit en de veiligheid van voeding, de strijd tegen hongersnood en kindersterfte. De tentoonstelling zal zoals gebruikelijk bij dit soort evenementen zes maanden duren.

Voor Milaan betekent de komst van de Wereldexpo goed nieuws. De tentoonstelling zal naar schatting ongeveer 4 miljard aan investeringen met zich meebrengen en zeventigduizend arbeidsplaatsen, zowel tijdelijke als permanente, creëren. Er worden minstens 30 miljoen bezoekers verwacht. Er braken spontaan feestjes uit toen het nieuws bekend raakte. Vanaf nu begint Milaan af te tellen naar de Expo.

Milaan kan deze economische en toeristische meevaller best gebruiken, zeker nu Alitalia zo’n 900 vluchten per week heeft geschrapt op de Milanese luchthaven Malpensa, dit ten voordele van Rome. Milaan, stad van mode, design en trendy bars, is niet de doorsnee gezellige Italiaanse stad, dat merk je nog het best op de Piazza del Duomo, het rechthoekige plein voor de kathedraal.

Milaan maakt vooral indruk, op een grootse manier, koeler en noordser dan wat je doorgaans in Italië verwacht, grijzer ook. De blikvanger van de stad is ongetwijfeld de Duomo, een enorm gotisch kantwerk waaraan meer dan vier eeuwen gebouwd is. Binnen in de kathedraal word je meteen overweldigd door de enormiteit. De bezoekers lijken amper groter dan mieren. Gelukkig geven de glasramen een gepaste warme gloed aan het licht.

Ondanks de schone en statige schijn maakt Milaan in zijn geheel een wat vervallen indruk. Dat er toch wat beweegt, merk je misschien het snelst in de wijk rond de zogenaamde Navigli, een oude havenbuurt met kanalen. Op de Piazza XXIV Maggio waan je je op marktdagen in een slordige soek, maar langs het water is men druk aan het opkalefateren.

Deze buurt is aan opwaardering toe en dat lokt overigens protest uit, omdat de kunstenaars en ambachtslui verdreven worden door de pizzeria’s en gelateria’s. Wie het opportunistisch vanuit zijn maag bekijkt, zal blij zijn dat hier een van de beste en sfeervolste pizzeria’s van de stad gevestigd is, de Pizzeria Tradizionale , vooraan op de Ripa di Porta Ticinese.

Maar Milaan heeft meer plannen dan een likje sfeer voor een verloederde wijk. De industriële wijk van Porta Genova krijgt een nieuwe inhoud, een evolutie die in gang gezet is door Giorgio Armani die een oude fabriek van Nestlé liet herinrichten. Interieurdesigners en schoenfabrikanten volgen zijn voorbeeld.

Ook op andere plekken staan architectuurprojecten op stapel die zich met New York, Berlijn en Barcelona moeten meten: torengebouwen van grote architecten, een designmuseum, een mode-universteit, een wetenschapspark, een internationale bibliotheek. Over enkele jaren moet de stad er dus anders uitzien. De Wereldexpo zal daar zeker aan meehelpen en de stad een beetje afhelpen van het statige, zakelijke imago.

Hoewel het museumaanbod in Milaan lang niet zo indrukwekkend is als in Firenze, Rome of Venetië, heeft de stad een troef die al van onschatbare waarde was, maar door de internationale bestseller van Dan Brown nog meer in trek is: Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. De muurschildering bevindt zich in het Cenacolo, de eetzaal naast de kerk van Santa Maria delle Grazie.

Het vijftiende-eeuwse meesterwerk onderging enkele jaren geleden een grondige restauratie en wordt bijzonder druk bezocht, zeker sinds zoveel mensen de Da Vinci Code lazen of de film bekeken. Je moet vooraf telefonisch reserveren om het fresco te zien.

Lukt het niet om er binnen te geraken, ga dan naar het kerkhof van de stad, het Cimitero Monumentale. Daar proberen de gegoede Milanezen ook na de dood indruk te maken op elkaar. Davide Campari, van de bekende distilleerderij, liet voor zijn tombe zelfs Leonardo’s complete Laatste Avondmaal beeldhouwen.

Milaan werd vermoedelijk omstreeks 600 v.Chr. gesticht door Noord-Italiaanse Kelten, de Insubri. In 222 v. Chr. palmden de Romeinen de stad in. In 313 verkondigde keizer Constantijn er het Edict van Milaan. Onder de Romeinse keizer Theodosius I was Milaan zelfs enige tijd hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.

In 452 werd Milaan door Attila en zijn Hunnen geplunderd. Eind 5de eeuw stichtten de binnengevallen Ostrogoten hun rijk in de regio. In 568 deden de Longobarden hetzelfde. In de elfde eeuw leidde Milaan andere steden tot semi-onafhankelijkheid van het Heilige Roomse Rijk.

Gedurende de Renaissance werd Milaan geregeerd door hertogen van de families Sforza en Visconti, die kunstenaars als Leonardo da Vinci en Bramante in dienst hadden. In 1500 namen de Fransen onder Lodewijk XII de stad in. Daarna werd het door Spanje en later Oostenrijk overheerst. Na de Napoleontische tijd werd Milaan een van de belangrijkste centra van het Italiaanse nationalisme.

In 1859 bevrijdden de Piëmontezen Lombardije met hulp van de Fransen. Twee jaar later was het koninkrijk Italië een feit. In de twintigste eeuw vestigden duizenden immigranten uit het arme zuiden van Italië zich in Milaan op zoek naar een betere toekomst. Dit gaf Milaan een multicultureel karakter.

http://www.comune.milano.it/

http://www.elrelojdesol.com/interactive-paintings/the-last-supper.html

http://milano.arounder.com/da_vinci_last_supper/index.html

http://www.haltadefinizione.com/en/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.