De drukst bezochte apotheek van Italië

De apotheek van Vaticaanstad werd onlangs uitgebreid, zo meldt Kerknet Vlaanderen. De zaak ging in 1929 van start en is ondertussen uitgegroeid tot wat wellicht de meest bezochte apotheek van Italië is, misschien wel van de hele wereld. De nieuwe en recent geopende vleugel is bestemd voor de verkoop van hygiëneartikelen en cosmetica. De apotheek wordt uitgebaat door de Fatebenefratelli, de beheerders van het ziekenhuis op het Tibereiland.

De apotheek telt 45 medewerkers en sinds een dertigtal jaar zijn er naast religieuzen ook leken tewerkgesteld. De apotheek is in Rome en zelfs in heel Italië een begrip. Dagelijks dienen zich ruim tweeduizend klanten aan. 45 procent daarvan heeft geen enkele band met het Vaticaan. In de apotheek zijn ook sommige medicijnen te vinden die in de rest van Italië niet verkrijgbaar zijn en de overige medicijnen zijn er minder duur. Gemiddeld zijn de producten er 20 procent goedkoper. Zo betaalt men in Italië voor zes tabletten aspirine 6 euro en in de apotheek van het Vaticaan 5,5 euro voor 130 tabletten. De directeur van de winkel onderstreept dat uitsluitend producten verkocht worden die “ethisch verantwoord” zijn. Dat is een omfloerste manier om te zeggen dat er bijvoorbeeld geen condooms of anti-conceptiemiddelen worden verkocht.

Over de Vaticaanse apotheek wordt ondermeer het volgende verhaal verteld. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw deed het verhaal de ronde dat hier een middel te verkrijgen was waardoor mensen hun jeugd konden terugkrijgen. Waarom de pausen dat dan niet op zichzelf uitprobeerden, daar dacht niemand over na. Ook de talrijke werknemers en diplomaten van Vaticaanstad was dit ter ore gekomen en de druk van buitenaf, door vrienden, familie en relaties, werd steeds groter om dat middel te kopen. De toestand liep zodanig uit de hand dat haast dagelijks, een uur voor de opening van de apotheek, er al een enorme menigte wachtenden stond, met scheldpartijen, ruzie en opstootjes als gevolg. Het is toen nodig geweest een officiële mededeling te verspreiden met de boodschap dat zo’n wondermiddel uiteraard niet verkrijgbaar was! Toch zijn mensen jarenlang blijven geloven dat het wel zo was.

Overigens kunnen de inwoners en werknemers in Vaticaanstad in twee winkels belastingvrij en zonder BTW aankopen doen. De Vaticaanse supermarkt Annona (Latijn voor ‘levensmiddelen’) is een kwart tot een derde goedkoper dan de Italiaanse winkels. Wie een toegangspasje heeft, winkelt hier uiteraard ook voor vrienden en familie. Met, alweer, een grote drukte als gevolg. In Vaticaanstad staat trouwens ook de enige geldautomaat ter wereld die als één van de taalkeuzes Latijn heeft.

Eén reactie to “De drukst bezochte apotheek van Italië”

  1. Fierman Bennink Bolt Says:

    Can you send by post Librium 10 mg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s