Rome speelt hoofdrol in Angels and Demons

Je zal er de komende maanden ongetwijfeld nog veel meer over horen. Na het onwaarschijnlijke succes van het nogal overroepen De Da Vinci-code, wordt er in Rome momenteel opnieuw een boek van de succesauteur Dan Brown verfilmd. Het gaat om het boek ‘Het Bernini mysterie’ (originele titel: Angels & Demons), dat zich vrijwel volledig in de Eeuwige Stad afspeelt. Rome speelt in deze film ongetwijfeld de hoofdrol. Met de talrijke herkenbare decors en de onvermijdelijke fouten die in de film zullen opduiken wordt dit een thriller waarmee Romeliefhebbers zich aardig zullen amuseren. De regie is opnieuw in handen van Ron Howard, Tom Hanks speelt ook nu de rol van professor Robert Langdon, samen met Ewan McGregor (Carlo Ventresca) en Ayelet Zurer (Vittoria Vetra). De film is vanaf 13 mei 2009 te zien in de Belgische bioscopen.

Niet alleen het gevolg van president Bush heeft de voorbije dagen Rome zowat lamgelegd, voortdurend worden her en der in de stad halve wijken afgesloten voor de filmopnamen. Dat bezorgt de Romeinen heel wat ongemakken. Zo was er eerder deze week een bruidje die de ingang van haar kerk volledig geblokkeerd zag door de filmploeg. Tom Hanks twijfelde niet, nam de vrouw bij de arm en bracht haar dwars over de opnameset naar de kerk.

Het vicariaat van Rome verleent regisseur Ron Howard overigens geen toestemming om opnames te maken in de kerken Santa Maria del Popolo en Santa Maria della Vittoria. De twee kerken spelen een belangrijke rol in het boek ‘Angels and Demons’ van Dan Brown dat Howard momenteel in Rome verfilmt en dat in de Nederlandse vertaling beter bekend is als het ‘Het Bernini Mysterie’. Howard is met zijn filmploeg neergestreken in Rome op de Piazza della Rotonda en de Piazza del Popolo. Maar de voormelde kerken, die deels onder het beheer staan van de Staat en de kerk, mag hij niet in.

De producent had een vergunning om in de twee kerken te draaien alleen neergelegd bij het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar nog voor de wereldlijke instanties tot een besluit waren gekomen, heeft het vicariaat van Rome de procedure al geblokkeerd met een negatief oordeel. Het Romeinse vicariaat wil geen kerken ter beschikking stellen voor een op fantasie gebaseerde film ‘die het algemeen religieuze gevoel verstoort zoals dat bij de Da Vinci Code is gebeurd’, zegt don Marco Fibbi, van het vicariaat van Rome. Het Vaticaan steunt het besluit van het vicariaat. De filmmakers zullen in de studio’s van Los Angeles de plekken nabouwen waar ze niet mogen filmen. Op straat en op diverse pleinen mag er wel worden gefilmd, daarvoor heeft het Romeinse stadsbestuur toestemming gegeven.

Het boek in kwestie verscheen al in het jaar 2000, maar raakte pas na het wereldwijde succes van ‘De Da Vinci code’ bekend. Met succes overigens. ‘The Da Vinci Code’ kreeg het zwaar te verduren van menige filmcriticus, al trok het publiek hier weinig van aan. De film nam namelijk direct de nummer xc3xa9xc3xa9n positie in binnen de filmlijsten en bracht veel geld op. Logisch dus dat Sony Pictures reikhalzend uitkijkt om dat succes nog eens over te doen. Scenarioschrijver Akiva Goldsman werd gevraagd om een filmscript te schrijven dat gebaseerd is op het boek. Het Bernini Mysterie biedt een ontspannende mix van fictie, het mooiste van het historische Rome, de (zogenaamde) geheimen van de katholieke kerk en indrukwekkende feiten over een illuster geheim genootschap: de Illuminati.

Professor Robert Langdon wordt naar het CERN in Zwitserland gehaald om een mysterieus symbool op de borst van een vermoorde wetenschapper te duiden. Langdon ziet meteen een verband met de Illuminati, de machtigste terreurbeweging die de wereld ooit gekend heeft. Maar die bestaat al lang niet meer. Of toch? Langdon ontdekt een moordend complot om het Vaticaan op te blazen, beraamd door de Illuminati. Hun timing is perfect: de kerkleiders zijn net bijeen om een nieuwe paus te kiezen en Rome wemelt van de pers. De race tegen de klok leidt dwars door Rome, langs verzegelde crypten, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen. Het wordt ondertussen ook duidelijk dat hij in dit verhaal niemand kan vertrouwen.

Ondertussen wordt de ene na de andere kardinaal vermoord, telkens op een spectaculaire manier. Eentje wordt verdronken in Bernini’s Vierstromenfontein op de Piazza Navona, een andere wordt gevonden in de Chigi-kapel in de Santa Maria del Popolo, nog een andere wordt verbrand in de Santa Maria della Vittoria. Het spoor dat Langdon probeert te volgen is vierhonderd jaar oud. Het slingert door Rome, naar een verloren gewaande locatie die de enige hoop op redding van het Vaticaan bevat. De combinatie van romantiek, religie, wetenschap, moord, mystiek, architectuur en spannende actie zorgden voor een zeer succesvolle en vlot leesbare thriller maar ook niet meer dan dat. En wat Bernini hiermee te maken heeft? Zowat alles, maar dat leest (of bekijkt) u zelf maar eens!

2 Reacties to “Rome speelt hoofdrol in Angels and Demons”

 1. Remco Coelen Says:

  Hallo,

  ik heb eigenlijk een vraag, en weet niet of dit de goede site is om deze vraag te stellen, maar misschien kan iemand mij verder helpen.
  Ik zou graag willen weten of het boek van het bernini mysterie ook in het italiaans is geschreven, en waar dit boek dan te koop is?

  gr Remco

  • Harry Quintilius Says:

   Ja hoor, Angeli e Demoni heet dat in het Italiaans. Het boek wordt nog altijd regelmatig herdrukt. Ook de dvd is nog steeds beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.