Villa Borghese is meer dan zomaar een park

De Villa Borghese verwijst niet alleen naar een schitterende museumpalazzetto, de Galleria Borghese, maar is vooral een mooi en uitgestrekt park van ongeveer 6 km2 aan de noordzijde van Rome, niet ver van de Spaanse Trappen, en dicht bij de Piazza del Popolo.

Het is een enorme groene ruimte waar van alles te beleven valt en waar Romeinen op warme dagen graag even komen verpozen, vaak met de hele familie. Toeristen beperken zich meestal tot een bezoek aan de Galleria, waar ze zich vol verbazing en terecht vergapen aan één van de fraaiste kunstcollecties ter wereld.

Het park zelf wordt wegens tijdsgebrek of  niet voorzien op het to do-lijstje vaak genegeerd. Dat is een beetje jammer, want de Villa Borghese behoort tot de aantrekkelijkste parken van Europa.

Het dateert uit 1608 en werd ontworpen door Scipione Borghese, een jonge kardinaal die op zijn 27ste door zijn eigen oom, paus Paulus V was benoemd. Langs de wandelpaden in het park vind je talrijke borstbeelden terug van belangrijke helden uit de (Romeinse) geschiedenis.

In het park vind je ook ruïnes van oude tempels en Egyptische gebouwen. Tenminste, dat lijkt zo. Want de bouwsels dateren uit het begin van de 19de eeuw en werden nagebootst door Camillo Borghese, de man die met Pauline Bonaparte was getrouwd, een zus van Napoleon.

Een leuk weetje is dat je in dit park de originele beelden vindt van de befaamde tritons op de Fontana del Moro op de Piazza Navona. De beelden staan bij de Giardino del Lago, een vijver in het park, waarin op een eilandje op een imitatietempeltje werd gebouwd voor de god Asclepius. Je kan zelfs bootjes huren om wat te roeien op het meertje.

Behalve wandelgenot kan je in het park ook fietsen huren, paard rijden, de Bioparco di Roma bezoeken of een kijkje nemen in het Museo di Villa Giulia, één van de mooiste musea met Etruskische voorwerpen ter wereld en een bezoek meer dan waard. Je vindt het aan in het noordwestelijke gedeelte van het park, aan de Viale delle Belle Arti. Vlak bij het park vind je ook de Galleria Nazionale d’Arte Moderna, met vooral Italiaanse schilderijen en beeldhouwwerken uit de voorbije twee eeuwen.

De Villa Borghese (zowel het park als de gebouwen) kwam in 1901 in handen van de Italiaanse staat. Die droeg het park twee jaar later over aan de stad Rome. De Galleria Borghese, inclusief de kunstcollectie, bleef in het bezit van de staat. Reeds in de 18de eeuw was het park voor iedereen toegankelijk, behalve op maandag.

De eigenaar wilde dat zo en heeft die wens ook uitdrukkelijk laten beitelen in een steen die achteraan in zijn palazzo werd gemetst. Het paleis zelf, vaak Casino Borghese of Palazzetto genoemd, werd gebouwd omstreeks 1615 en nog wel door iemand uit de Nederlanden: Jan van Santen, oorspronkelijk afkomstig uit Utrecht maar die, zoals de meeste kunstenaars, al gauw een Italiaanse naam aannam en zich vanaf toen Giovanni Vansanzio liet noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.