De magische poort leert hoe je goud kan maken

In het park op de Piazza Vittorio Emanuele II, niet ver van de basiliek Santa Maria Maggiore en stazione Termini, bevindt zich de zogenaamde Porta Magica, de magische poort. Links en rechts van deze toverpoort bevinden zich twee beelden van Bes, een nogal afzichtelijke Oud-Egyptische halfgod. De Porta Magica is een overblijfsel van de ingang van de villa van markies Massimo Palombara da Pietraforte (1614-1680), xc3xa9xc3xa9n van de meest bekende alchemisten uit de 17de eeuw.

De markies, die zich voortdurend omringde met talrijke andere alchimisten en in zijn villa vaak samenkomsten hield met tovenaars, magixc3xabrs en alchimisten, trad door zijn rijkdom en positie (hij was ondermeer goed bevriend met Christina van Zweden) op als beschermheer van dit soort figuren. De markies was ook lid van de Rozenkruisers, een esoterische orde.

In 1656 kreeg de markies een zekere Giuseppe Borri op bezoek, een jonge arts en alchemist uit Milaan, die eerder uit de Jezuxc3xafetenorde was gezet wegens zijn overweldigende belangstelling voor occulte zaken. Hij vertelde de markies dat in zijn tuin de kruiden groeiden waarmee hij een brouwsel kon maken waarmee gewoon metaal kon worden getransformeerd tot goud. Borri kreeg van de markies toestemming om in zijn laboratorium te experimenteren. Hij zou de formule om goud te maken op punt hebben gesteld maar sloot zich daarna op in een kamer waaruit hij op onverklaarbare wijze verdween. In werkelijkheid is hij waarschijnlijk op de vlucht geslagen voor de inquisitie, die toen al een tijdje achter hem aan zat.

Maar in de kamer lag echter wel een hoopje goud, samen met enkele documenten waarop een ingewikkelde formule was neergeschreven. De markies wilde op zijn beurt de formule gebruiken om goud te maken maar slaagde er na vele pogingen niet in de vreemde tekens en symbolen te ontcijferen. Toen markies Palombara zijn dood voelde naderen, gaf hij een steenhouwer opdracht de formule in steen uit te hakken en liet deze aanbrengen boven de toegangsdeur van zijn laboratorium in de hoop dat iemand anders de formule wel zou kunnen ontcijferen. Wie daarin zou slagen wacht onuitputtelijke rijkdom. Zowel het paleis als het laboratorium van de alchemist zijn in de tweede helft van de 19de eeuw afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe wijk, maar de geheimzinnige poort is nog steeds zichtbaar.

Boven de deur hangt een grote schijf met een dubbele driehoek in de vorm van de zespuntige ster van koning Salomon. Daarin staat gegraveerd: Tria sunt mirabilia, Deus et Homo, Mater et Virgo, Trinus et Unus (Drie wonderen zijn er, God en Mens, Moeder en Maagd, Drie en Exc3xa9n). Helemaal onderaan de poort, op de drempel, staat een spreuk die je in beide richtingen kan lezen: ‘Si sedes non is’. Als je dit van links naar rechts leest staat er ‘Indien je zit, ga je niet’ en lees je het andersom wordt dit ‘Indien je niet zit, ga je’.

Wie de toverformule kan ontcijferen en binnenkort aan de goudproductie begint mag ons natuurlijk altijd een seintje geven!

http://www.levity.com/alchemy/queen_christina.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.