Over sampietrini, de Romeinse kasseitjes

De krant La Repubblica houdt een online-enquête over de voor- en nadelen en de toekomst van de zogenaamde sampietrini (of sanpietrini), de typische Romeinse straatbekleding in kassei. ‘Kinderkopjes’ zoals ze bij ons ook wel bekend staan.

Lezers worden uitgenodigd om hun mening te geven over het onderhoud of de verwijdering van het traditionele porfier dat wel romantisch en nostalgisch oogt, maar ook de naam heeft ongemakkelijk en gevaarlijk te zijn.

Het is alleszins een onderwerp dat heel wat lezers bezig houdt. Meer dan zevenduizend mensen reageerden al. Een duidelijke meerderheid ziet de kasseitjes liever behouden maar dan alleen in het historische centrum of in gebieden waar veel voetgangers komen.

Sampietrini is de typische vorm van kasseibestrating die je aantreft in het centrum van Rome. De kasseien van zwart porfier werden voor het eerst gebruikt in de tijd van paus Sixtus V voor het effenen van de belangrijkste straten van Rome, want dat was een betere oplossing dan de andere verhardingen op dat moment, voor wat betreft de doorvoer van rijtuigen.

Ook paus Sixtus IV experimenteerde zo’n honderd jaar eerder al met het verharden van de straten. Hij liet eerst bakstenen gebruiken, die later om duurzame redenen toch werden vervangen door de sampietrini.

Overigens worden de acrobatische werklieden die in, rond en op de Sint-Pietersbasiliek allerlei werkzaamheden verrichten ook sanpietrini geheten, maar dat is een ander verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.