Dirk Smet nieuwe rector Belgisch College in Rome

Op voordracht van de bisschoppenconferentie van België heeft kardinaal Zenon Grocholewski, prefect van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs, Dirk Smet, priester van het bisdom Gent, benoemd tot rector van het Belgisch College (Pontificio Collegio Belga) in Rome. Kanunnik Dirk Smet volgt in deze functie mgr. Johan Bonny op, die op 4 januari bisschop van Antwerpen werd gewijd.

Dirk Smet werd op 2 augustus 1949 geboren in Beveren-Waas en is afkomstig van Haasdonk. Na zijn humaniora aan het St.-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas, combineerde hij zijn priesteropleiding aan het Grootseminarie in Gent met een studie geschiedenis aan de KU Leuven, waar hij een licentie Moderne Geschiedenis (afdeling kerkgeschiedenis) behaalde.

Op 6 juli 1974 werd hij in de Gentse St.-Baafskathedraal priester gewijd door mgr. Leonce-Albert Van Peteghem. Na enkele jaren leraar geschiedenis en godsdienst te zijn geweest aan het Sint-Lievenscollege van Gent, werd hij in 1980 professor aan en in 1992 ook rector van het Sint-Paulusseminarie in Gent-Mariakerke.

Sinds 1986 doceerde hij kerkgeschiedenis aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent. Van 1993 tot 1998 doceerde hij liturgie en kerkgeschiedenis aan het Bisschoppelijk Grootseminarie van Gent.

Sinds 1992 was Dirk Smet directeur van het Permanent Diaconaat (opleiding en voortgezette vorming) en voorzitter van de Diocesane Commissie voor Liturgie van het bisdom Gent.

Daarnaast was hij sinds 1980 aalmoezenier van Caritas Gemeenschapsdienst (vrijwilligerswerk in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en gehandicapteninstellingen) en sinds 1992 titulair kanunnik van het kathedrale St.-Baafskapittel in Gent. Hij was ook al die tijd (van 1978 tot voor kort) zondagsonderpastoor van de Onze-Lieve-Vrouweparochie in Sint-Niklaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.