Het parfum van de paus

Ruiken zoals een paus? Vanaf nu kan het. De zalige paus Pius IX (1792-1878) stierf niet alleen in een geur van heiligheid, maar verspreidde ook tijdens zijn leven een heerlijke, met de zintuigen waarneembare reuk. Dat beweert althans de Amerikaanse parfumproducent Excelsis. Voor wie zelf als een oude paus wil ruiken, claimt het bedrijf hxc3xa9t geurtje van Pius IX in het assortiment te hebben. Het recept van het reukwater The Popexe2x80x99s Cologne is volgens Excelsis dat van het privxc3xa9parfum van Pius IX. Het concern zou het hebben verkregen van de nakomelingen van de lijfwacht van de pontifex. xe2x80x9cWe denken erin te zijn geslaagd de geur vast te leggen waarvan hij en zijn omgeving zo lang geleden hebben genotenxe2x80x9d, schrijft het bedrijf op zijn website. xe2x80x9cWe zijn verheugd dat u de mogelijkheid heeft om van deze heerlijke, historische geur te genieten.xe2x80x9d

De Italiaan Giovanni Maria Mastai-Ferretti (Senigallia, 13 mei 1792 – Rome, 7 februari 1878) was paus van 1846 tot 1878. Zijn pontificaat is na dat van de apostel Petrus het langste in de kerkgeschiedenis: 31 jaar, 7 maanden en 23 dagen. Pius IX werd in 2000 door Johannes Paulus II zalig verklaard. De zalige Pius IX, geboren als Giovanni Maria Mastai-Feretti. Giovanni Maria Mastai-Feretti groeide op in een adellijke familie in de omgeving van Volterra. Later ging hij in Rome filosofie studeren. Op 26-jarige leeftijd ontving hij zijn priesterwijding en ging hij werken als volksmissionaris. Hij werd door paus Pius VII benoemd tot pauselijk gezant in Chili. In 1827 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Spoleto, en 6 jaar later, in 1833, werd hij aartsbisschop van Imola. In 1840 werd hij benoemd tot kardinaal. Op 1 mei 1846 overleed paus Gregorius XVI, en Giovanni werd op 21 juni van dat jaar in een conclaaf van xc3xa9xc3xa9n dag verkozen tot 255ste paus. Hij nam de naam Pius IX aan.

Pius IX gold bij zijn verkiezing als tamelijk progressief, maar vrij snel geraakte hij in conflict met de Italiaanse vrijheidsbeweging, die ook voor de door de paus bestuurde Kerkelijke Staat een ernstige bedreiging vormde. Uiteindelijk liep zijn pontificaat uit op xc3xa9xc3xa9n groot conflict met de liberale en nationale ideexc3xabn, en ging hij de geschiedenis in als een zeer conservatieve paus. Met diverse landen sloot de paus concordaten af: met Rusland (1847), Spanje (1851 en 1859), Oostenrijk (1855), Venezuela (1863), Ecuador en Haxc3xafti (1860). In Engeland (1850) en Nederland (1853) herstelde hij de bisschoppelijke hixc3xabrarchie. In totaal werden tijdens dit langste pontificaat van de kerkgeschiedenis 206 nieuwe bisdommen of vicariaten opgericht. In 1854 kondigde hij het dogma af van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Hierin werd als leer van de Kerk vastgelegd dat Maria al vanaf het ogenblik dat zij verwekt werd niet met de erfzonde bevlekt geweest is.

Tussen 1860 en 1870 deed hij een oproep aan alle katholieke jongeren van de hele wereld om de Kerkelijke Staat te komen verdedigen tegen de troepen van de Italiaanse koning, Victor Emmanuel II. Dit werden de zogeheten zouaven. Het Nederlandse contingent, dat zich verzamelde in Oudenbosch tussen 1864 en 1870, was met 3200 jongeren het grootste. Met het in 1871 tot stand gekomen Duitse Keizerrijk had Pius al direct een gespannen verhouding, doordat Bismarck vanaf 1872 de invloed van de Kerk in de katholieke gebieden, vooral in de Poolse en de Zuid-Duitse landen, wilde terugdringen tijdens de Kulturkampf. Pius wilde geen strobreed toegeven en pas zijn opvolger, de meer flexibele Leo XIII, normaliseerde de betrekkingen.

In 1869 riep Pius het Eerste Vaticaans Concilie bijeen, waarin de onfeilbaarheid van de paus als dogma werd vastgelegd. Door spanningen in het toen pas gevormde koninkrijk Italixc3xab werd dit concilie echter een jaar later al onderbroken. Toen werd na een korte burgeroorlog ook de Kerkelijke Staat, waarvan de paus het staatshoofd was, ingelijfd bij Italixc3xab, en had hij dus geen gebied meer. Hierna moest Pius IX dan ook als een soort van gevangene in zijn eigen paleis verder leven, totdat de dood hem op 7 februari 1878 “bevrijdde”; hij was toen bijna 86 jaar oud. Meteen nadat hij, als enigszins gebroken man, gestorven was, begonnen de kardinalen in Rome met het proces dat moest leiden tot zijn zaligverklaring. Dit heeft echter lang geduurd, want pas op 3 september 2000, ruim 122 jaar later, werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

www.thepopescologne.com

http://excelsisusa.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.