Minstens 150 doden bij zware aardbeving in Italië

Vannacht heeft zich in midden-Italië, zowat 95 km ten noordoosten van Rome, een krachtige aardbeving voorgedaan, de zwaarste in jaren. De beving deed zich voor omstreeks 3.30 u. Over de kracht van de aardbeving bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de brandweer van Rome gaat het om een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het US Geological Survey spreekt van een kracht van 6,3 en de Italiaanse civiele bescherming spreekt over een schok van 5,8 op de schaal van Richter. De schade is in ieder geval enorm en er zijn reeds een 150-tal doden geteld. Dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. Er zijn nog tientallen mensen vermist en ruim 1.500 mensen zijn gewond. Er wordt gevreesd dat er nog heel wat meer slachtoffers onder het puin liggen. Naar schatting 50.000 mensen zijn dakloos. Er zouden geen Belgen onder de slachtoffers zijn. De schokken zijn wel gevoeld tot in Rome. Premier Berlusconi heeft de noodtoestand uitgroepen. Brandweerlieden uit heel Italixc3xab worden naar de getroffen regio gestuurd om te helpen. Ook Europa staat klaar om hulp te bieden.

In Italixc3xab zijn er wel vaker aardbevingen maar zo’n erge als deze gebeurt bijna nooit. Het epicentrum van de zware aardbeving lag op een diepte van 5 tot 10 km, vrijwel onder de historische stad L’Aquila, in de regio Abruzzen. In l’Aquila, dat zeer zwaar getroffen is, renden mensen in paniek de straat op. Meerdere gebouwen in het historisch centrum stortten helemaal in, waaronder de koepel van een basiliek. Ook elders in Abruzzen zouden huizen zijn beschadigd. Een deel van de autosnelweg naar Rome moest worden afgesloten.

Veel mensen brachten de nacht op straat door uit vrees voor naschokken. Mensen worden opgevangen in tenten en hotels. Momenteel wordt overwogen om het ziekenhuis van L’Aquila eveneens te ontruimen. Er wordt gevreesd dat het gebouw ook zal instorten. De situatie is dramatisch. De artsen moeten noodgedwongen veel gewonden buiten verzorgen, aan de ingang van het ziekenhuis. De zwaargewonden worden met een helikopter naar nabijgelegen ziekenhuizen gevlogen.

Ook in Pescara, ter hoogte van Rome maar aan de Adriatische kust, en in de provincie Marche en de hele Abruzzenketen beefde de aarde. De schok was tot in Rome te voelen. Zondagavond, omstreeks 22.20 u., deden er zich reeds al kleine aardschokken voor in de buurt van Ravenna aan de Adriatische kust. Die hadden een kracht van 4,6 op de schaal van Richter en werden gevoeld tot in l’Aquila.

www.comune.laquila.it

No Responses Yet to “Minstens 150 doden bij zware aardbeving in Italië”

 1. Jamers Danny Says:

  Beste vrienden, mijn vrouw en ik wonen in het centrum van Rome. Wij zijn wel goed dooreengeschud maar voor het overige is er in Rome geen enkel probleem. De echte slachtoffers bevinden zich in en rond de stad L’Aquila, 95 km ten oosten van Rome, waar de situatie dramatisch is.

 2. Jan Huys Says:

  Goed lezen: zowat 95 km ten noordoosten van Rome!!!

 3. is Het nu wel in rome gebeurd of niet.
  want weetje:
  wij gaaan over 3 weken naar Rome en is het dan wel veilig?:O

  hoopso.
  hoopso.
  hoopso.
  hoopso.
  hoopso.
  hoopso.

 4. djelleza Says:

  mijn zus zit in italie maar is dat in rome gebuurd of niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s