Academia Belgica in Rome is zeventig jaar actief

De Academia Belgica viert haar 70ste verjaardag. Voor het Romeinse publiek organiseert het instituut regelmatig manifestaties waar de voornaamste Belgische culturele, wetenschappelijke en artistieke realisaties worden voorgesteld. Deze activiteiten zorgen voor talrijke ontmoetingen tussen Belgische en Italiaanse milieus en geven vaak aanleiding tot blijvende contacten.

De Academia beheert ook verzamelingen in disciplines, waaronder de godsdienstgeschiedenis, de kunstgeschiedenis en de archeologie. De Academia huisvest tevens Belgische onderzoekers, schrijvers, musici, kunstenaars,… die hun werk in Rome voortzetten voor kortere of langere periodes (gaande van enkele weken tot een jaar).

Voor de kamers wordt er voorrang gegeven aan beursstudenten. De Academia Belgica werkt ook samen met het netwerk van de buitenlandse academies in Rome en werkt actief mee aan gemeenschappelijk opgezette programma’s.

Ze vormt tevens een belangrijk ontmoetingspunt tussen België en andere landen van het Middellandse-Zeegebied. Sinds 2003 is Walter Geerts directeur van de Academia. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag kan je maandagavond 15 juni om 20 uur naar een concert van Yossif en Philippe Ivanov, respectievelijk violist en pianist. Je kan er gratis naartoe, zolang er plaatsen zijn in de zaal.

Het project van een Academia Belgica te Rome zag het licht in 1930, ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Marie-José met prins Umberto van Italië. Verschillende landen waren al in Rome vertegenwoordigd door een wetenschappelijke of culturele instelling, met de steun van de Italiaanse regering.

België zag het belang in van een intellectuele en artistieke ambassade in Italië: enerzijds om de relaties tussen Italië en België te bevorderen en anderzijds om onderdak te bieden aan onderzoekers en Belgische kunstenaars die zich in Rome wilden vestigen.

De Academia Belgica zou tevens het Belgisch Historisch Instituut te Rome (BHIR) (gesticht in 1902) en de net opgerichte Nationale Stichting Prinses Marie-José (SPMJ) huisvesten.

De Academia maakt bovendien deel uit van de Unione internazionale degli Istituti di Archeologia, Storia e Storia dell’Arte in Roma, die vierendertig buitenlandse academies in Rome en tien Italiaanse instituten bijeenbrengt. In dit netwerk wordt gemeenschappelijk onderzoek gedaan. De Academia is er een voortrekker van.

De Academia Belgica kreeg in 1939 haar huidige zetel. Het gebouw is het werk van de architecten Gino Cipriani en Jean Hendrickx en staat in een elegante wijk aan de rand van de Villa Borghese. Later zouden ook de Nederlandse, Roemeense en nog later de Egyptische, Deense en Zweedse instellingen zich in de wijk vestigen.

Dankzij de Academia Belgica kregen verschillende generaties kunstenaars en onderzoekers de gelegenheid hun vorming in Rome te vervolmaken. Hun publicaties hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de historische en filologische kunsten en wetenschappen.

De Academia heeft ook deelgenomen aan archeologisch onderzoek, onder andere aan opgravingen in Alba Fucens, in de streek van de Abruzzen en te Ordona in Puglia.

Doorheen de jaren is de Academia Belgica uitgegroeid tot een unieke ruimte voor onderzoek, creatie, samenwerking en promotie in het hart van Rome. Het instituut beschikt over een fraaie wetenschappelijke bibliotheek van meer dan 80.000 volumes en over een muziekzaal met geluidsisolatie. De 16 kamers werden een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd.

De beurzen ‘stipendia academiae belgica’ worden jaarlijks uitgereikt aan doctorandi of aan jonge onderzoekers. Sinds 2006 beschikt de Academia ook over lokalen bestemd voor seminaries en masterklassen, die door professoren van Belgische universiteiten worden gegeven voor een korte periodes en ontvangt regelmatig colloquia in het kader van het cultureel akkoord dat getekend werd door Italië met respectievelijk de Franse Gemeenschap en de Vlaamse gemeenschap.

Regelmatig worden er op de Academia fijne concerten, interessante tentoonstellingen en lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen georganiseerd om hoogstaande Belgische culturele, wetenschappelijke of artistieke realisaties aan het Romeinse publiek voor te stellen. Deze voorstellingen worden meestal georganiseerd in samenwerking met conservatoria, universiteiten en Belgische culturele instellingen. Het programma vind je steeds op de website van de Academia.

Het verjaardagsconcert door Yossif en Philippe Ivanov van maandagavond 15 juni belooft alvast veel goeds, met werk van G. Tartini, Chopin en Saint-Saens. Enkele dagen eerder geeft hetzelfde duo eveneens een concert (op uitnodiging) in de Koninklijke Belgische kerk San Giuliano dei Fiamminghi. Ook dit concert staat in het teken van 70 jaar Academia Belgica.

Academia Belgica
Via Omero 8
00197 Rome
Tel. +39-06 203 98 631
Fax +39-06 320 83 61
www.academiabelgica.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.