Gebeente van apostel Paulus authentiek verklaard

Een onderzoek in opdracht van het Vaticaan heeft uitgewezen dat de graftombe van Paulus wel degelijk de stoffelijke resten van de heilige apostel bevat. Een heel grote verrasssing is dat niet omdat tijdens werken die in 2002 en 2003 plaatsvonden in de basiliek van Sint-Paulus-Buiten-de-Muren reeds een sarcofaag werd ontdekt. Toen al was duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk om het graf van de apostel ging. Het recente nieuws werd, niet toevallig op de laatste dag van het Paulusjaar en aan de vooravond van de feestdag voor de heiligen Petrus en Paulus (een officiële vrije dag in Rome) bekend gemaakt. Toch spreken zowat alle katholieke nieuwsbronnen van “een archeologische sensatie”. Heel zeker van de inhoud van de sarcofaag was men inderdaad niet, omdat die nog nooit geopend was. In de 25 centimeter dikke wand van de grafkist werd een kleine opening geboord waarin men vervolgens met een speciale sonde en een gevoelige camera de binnenzijde van de sarcofaag heeft onderzocht. Er werden ook botstalen genomen en onderzocht.

Naast beenderen zijn er in het graf ook stukken lichtblauw en paars textiel met gouddraad gevonden, evenals wierookkorrels en rode vlasweefsels. Stukjes van de beenderen werden uit de sarcofaag verwijderd. De wetenschappers die de herkomst van de beenderen niet kenden, kwamen na wetenschappelijk onderzoek tot de bevinding dat ze afkomstig zijn uit de periode van de eerste of tweede eeuw van het christendom. Dit lijkt volgens paus Benedictus XVI de stelling te bevestigen dat het hier gaat om de stoffelijke resten van de apostel Paulus. Historici raakten het er eerder al over eens dat er geen twijfel over bestaat dat Paulus Rome bezocht en er net als Petrus de marteldood stierf. Het graf van de apostel bevindt zich onder het hoogaltaar van de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren. De Vaticaanse archeoloog Giorgio Filippi slaagde erin zich via een tastopgraving door het zware tongewelf te wurmen tot bij de volledig intact gebleven sarcofaag. In de stenen sarcofaag, in de middenas van de basiliek, bevonden zich geen documenten of andere voorwerpen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de paus binnenkort opdracht geeft voor een diepgaand onderzoek naar de sacrofaag van Paulus, vermoedt kardinaal Andrea Cordero Lanza di Montezemolo. Volgens de kardinaal zijn er al voorbereidende studies uitgevoerd met het oog op een dergelijk uitgebreid onderzoek. De opening van de sarcofaag is echter een omvangrijk werk waarvoor het altaar moet worden afgebroken. Een andere verantwoordelijke van de basiliek verklaarde dat radiografisch onderzoek van de sarcofaag niet mogelijk is omdat deze een dikte heeft van 25 centimeter. Daardoor zouden onderzoekers niets kunnen zien. De sarcofaag ligt nauwelijks een meter diep. Bezoekers kunnen momenteel de zijkant van het graf bekijken.

Gisteren eindigde ook het Paulusjaar, op het feest van de heiligen Petrus en Paulus. Beide apostelen stierven in Rome de marteldood tijdens de christenvervolging onder keizer Nero. Petrus werd gekruisigd en Paulus werd onthoofd. De immense basiliek buiten de oude stadsmuren van Rome is gebouwd op de plaats waar de heilige in 64 of 67 na Christus na zijn executie is begraven. De Sint-Paulus buiten de Muren (San Paolo fuori le Mura) werd in opdracht van keizer Constantijn als een kleine basiliek boven het graf van Paulus gebouwd. De oud-christelijke basiliek werd ingewijd op 18 november 324, tegelijk met de eerste Sint-Pietersbasiliek. De kleine gedachtenisbasiliek werd vervangen door een grote, die in 395 werd voltooid. Na beschadiging door een aardbeving herstelde men de kerk in 440-461. Later kwamen nog verschillende veranderingen, onder meer aan het dak en bijgebouwen. Paus Gregorius II heeft van de basiliek tevens de kerk van een benedictijnerabdij gemaakt. Hildebrand, de latere Paus Gregorius VII, was er monnik.

Het baldakijn, een parel van gotische kunst, is in 1285 gebeeldhouwd door Arnolfo di Cambio. De Ouadriporticus (vierkante portiek) bestaat uit 150 zuilen met een standbeeld van Sint-Paulus ervoor in het midden. De voortgevel heeft onder andere gouden mozaïeken. De bronzen deur is van Maraini. De enorme basiliek bestaat uit een schip en vijf gangpaden met rijen pilaren. Binnen in de kerk zijn uitsparingen voor ronde mozaïeken met afbeeldingen van alle pausen, van Petrus tot en met paus Benedictus XVI. De legende zegt dat als alle uitsparingen gevuld zijn, de Dag des oordeels aanbreekt. Er is nog plaats voor 27 afbeeldingen…

Tijdens de nacht van 15 op 16 juli 1823 vernielde een grote brand de basiliek bijna volledig; de absis en het graf van Paulus bleven gespaard. De kerk werd herbouwd in neoclassicistische stijl en ingewijd in 1854. De kerk heeft zijn zuivere basilicavorm behouden met inbegrip van een atrium. In 1959 opende Paus Johannes XXIII het Tweede Vaticaans Concilie in deze basiliek. De kerk behoort met de Sint-Jan van Lateranen, de Sint-Pietersbasiliek en de Maria de Meerdere tot de vier grote basilieken van Rome. Alle vier bezitten ze een zogenaamde ‘Heilige Deur’ die enkel in een Heilig Jaar wordt geopend.

Paulus had vermoedelijk een joodse moeder en een Romeinse vader. Hij overleed in Rome, in het jaar 64 of 67. Paulus was voor zijn bekering een tentenmaker die behoorde tot de Farizeexc3xabn, een streng joodse groep. In elk geval had hij het Romeins staatsburgerschap, een status waarschijnlijk via zijn ouders verkregen. Fanatiek vervolgde hij de christenen, totdat hij zich op weg naar Damascus tot Jezus bekeerde. Hij groeide uit tot één van de vroege leiders van de christelijke kerk en speelt een centrale rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom in de landen rond de Middellandse Zee, in het bijzonder in wat nu Turkije en Griekenland is. Velen menen dat Paulus voor zijn bekering tot het christendom Saulus of Saul heette. Het is ook mogelijk dat hij in Griekstalige kringen de Romeinse naam Paulus droeg en in joodse kringen de joodse naam Saulus of Saul. Een groot deel van de Bijbelteksten uit het Nieuwe Testament wordt aan hem toegeschreven.

Hij wordt over het algemeen Paulus de Apostel genoemd alhoewel hij niet tot de oorspronkelijke twaalf Apostelen van Jezus behoorde. In het jaar 60 zou Paulus op het eiland Malta schipbreuk hebben geleden, op een klein eilandje in bij wat nu St. Paul’s Bay heet. Paulus verdween uit beeld toen hij naar Rome ging om daar berecht te worden door Nero. De keizer liet hem onthoofden. Op de plaats van zijn graf staat nu dus de Sint-Paulus buiten de Muren. Volgens de overlevering vonden op de plaats van zijn onthoofding al heel wat wonderen plaats.

http://www.vrmag.org/dynamo/display.t?media=?media=79&vmva=VM&qtv=6&sub=high&type=QTVRpano&a=111

http://www.annopaolino.org/

Eén reactie to “Gebeente van apostel Paulus authentiek verklaard”

 1. Paulo Calipari Says:

  De hexadecimale tekens betekenen:
  xc3xab –> ë
  xe2x80x93 –> – (long dash of em-dash)
  xc3xaf –> ï
  xc3xa9 –> é
  xe2x80x99 –> ‘ (single quote)
  Graag vervangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.