Archeologisch vooronderzoek Tiense tumuli klaar

Het archeologisch vooronderzoek op de site van en rond de drie Gallo-Romeinse tumuli van Grimde bij Tienen (België) is zopas afgerond. Het Nederlandse archeologisch adviesbureau RAAP zal alle gegevens verwerken in een basisrapport. Nadien zal er een beschermingsdossier opgestart worden en zullen de herinrichtingsplannen een definitieve vorm krijgen. Midden 2006 werden de drie Gallo-Romeinse tumuli (grafheuvels) van Grimde door een team van 25 deskundigen geselecteerd uit bijna 350 projecten om deel te nemen aan de Monumentenstrijd.

Het doel van de Monumentenstrijd was de verkiezing van een restauratieproject dat nadien op belangrijke financiering mocht rekenen. Tienen kwam er in de eerste ronde als beste uit voor de provincie Vlaams-Brabant om dan in februari 2007 een verdienstelijke vijfde plaats te behalen in de finale. Aan dit resultaat is niet alleen een subsidiebedrag van 36.000 euro verbonden, het resulteerde ook in de bewustwording van de Tienenaars en inwoners uit de regio van deze unieke bovengrondse getuige van het roemrijke Romeinse verleden.

In 2008 heeft het Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend Erfgoed als initiatiefnemer en financierder een dossier opgestart om een archeologisch vooronderzoek te laten uitvoeren op de site van en rond de drie tumuli. Dit gebeurde in samenwerking met de intergemeentelijke archeologische dienst PORTIVA. Met verschillende archeologische prospectietechnieken (boringen, geofysisch onderzoek en proefsleuven) wou men de bewaringstoestand en de waarde van de site achterhalen: is er grond weggegraven voor steenbakkerijen, zijn er nog restanten van de Romeinse heirbaan Keulen-Boulogne aanwezig, is er een indicatie voor gracht- of muurstructuren rond de tumuli en het domein?

Het vooronderzoek werd uitgevoerd door het Nederlandse archeologisch adviesbureau RAAP. De gegevens van het veldwerk zullen de komende twee maanden door het RAAP in een basisrapport worden verwerkt. Ook het eerdere archief- en bronnenonderzoek door het VIOE, PORTIVA en de Erfgoedsite Tienen wordt mee geïntegreerd in het rapport. Met de resultaten van dit onderzoek wil het Agentschap R-O een beschermingsdossier (herbescherming als archeologisch monument) opmaken, waardoor Tienen in de toekomst makkelijker langdurige premies kan krijgen voor de herinrichting, de ontsluiting en het onderhoud van de beschermde archeologische site. Later dit jaar zullen het definitieve herinrichtingsplan van de site en de planning na de bekendmaking van de resultaten van het archeologisch onderzoek worden besproken met alle betrokken partijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.