De familie Chigi werd machtig in Rome

Een paar dagen geleden hadden we het zijdelings over de familie Chigi en meteen krijgen we wat vragen over wie die familie nu eigenlijk is of was. De bekende en adellijke Romeinse familie Chigi was oorspronkelijk afkomstig uit Siena. In documenten uit de 13de eeuw wordt de naam Chigi reeds gebruikt. Agostino, veruit de meest bekende Chigi, was een bankier die door slimme zetten en manipulaties schatrijk was geworden. Hij was ondermeer de opdrachtgever voor de Villa Farnesina in Rome, beroemd door de schilderingen van Rafaxc3xabl. Architect van de Villa Farnesina was Baldassare Tommaso Peruzzi, die net als de familie Chigi uit Siena afkomstig was. Romebezoekers kennen de naam vooral van het overbekende palazzo Chigi, vandaag gebruikt als ambtswoning van de regerende minister-president.

Agostino werd door paus Julius II (Giuliano della Rovere) tot minister van Financixc3xabn benoemd en mocht zelfs het Chigi-familiewapen verenigen met dit van de della Rovere-familie. Agostino leefde jarenlang ongehuwd en dus “in zonde” samen met een vrouw bij wie hij een vijftal kinderen had. In 1519 kwam paus Leo X (Giovanni de’ Medici) met een groot gevolg en verscheidene kardinalen naar Chigi’s huis om zijn huwelijk met de vrouw in te zegenen. Het zegt veel over zijn invloed op de paus.

Fabio Chigi werd de eerste en meteen ook laatste paus van de Chigi-familie. Fabio werd in 1655 gekozen tot paus Alexander VII die vooral bekend raakte als de opdrachtgever voor de aanleg van het Sint-Pietersplein. Alexander VII zorgde er bovendien voor dat zijn neef Agostino in 1659 trouwde met Maria Virginia Borghese, een dochter van Paolo Borghese en Olimpia Aldobrandini. Daardoor kreeg Agostino ook toegang tot de enorme rijkdom van deze families, in de vorm van landgoed waardoor de familie landgoederen kreeg in Campagnana en Ariccia, waar zich ook vandaag nog een palazzo Chigi bevindt. In 1712 werd de familie aangesteld tot bewakers van het conclaaf, een grote eer.

Door het huwelijk van een latere Agostino Chigi (1710-1769) met Giulia Albani, lid van de bekende Albani-familie, werd Albani als achternaam bij de naam Chigi gevoegd. Op die manier bleef de macht en invloed van de familie groeien en dit tot op heden. Ludovico Chigi Albani della Rovere bijvoorbeeld, was Grootmeester van de Ridders van Malta van 1931 tot 1951, een functie die in alle katholieke landen evenwaardig is met deze van staatshoofd. De familie bezit in Italixc3xab en vooral in Siena veel landgoed en wijngaarden. Het bekende Palazzo Chigi op de hoek van Piazza Colonanna en Via Del Corso, wordt tegenwoordig door de Itaiaanse overheid gebruikt als ambtswoning voor de regerende minister-president, op dit moment dus Berlusconi.

No Responses Yet to “De familie Chigi werd machtig in Rome”

  1. Misschien bril kopen…? Ik vind het juist perfect leesbaar. En u kan toch copy/paste doen met uw tekst in Word of zo?

  2. de tekst over de Chigi’s is niet te printen.
    Algemene opmerking.
    denk aan de ogen van minder goed zienden en verzorg teksten minsten op grootte 12 beter nog is 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s