Het Auditorium Parco della Musica in Rome

Heel wat toeristen hebben in Rome nog nooit het Auditorium Parco della Musica bezocht, een paar kilometer ten noorden van het historische centrum. Aan de Viale Pietro de Coubertin 30 heeft de bekende architect Renzo Piano zeven jaar geleden een ultramodern complex voltooid, waar je allerlei concerten kan meemaken maar waar ook sportwedstrijden en andere evenementen worden gehouden.

Ook het jaarlijkse internationale filmfestival van Rome, het Cinemafest, heeft plaats in en rond het Auditorium. Bij de eerste graafwerkzaamheden voor het nieuwe auditorium, in september 1995, stootte men al meteen – en haast onvermijdelijk – op de resten van een Romeinse villa.

Die archeologische ontdekking werd gedeeltelijk als museum in het gebouw ingepast. Verder zijn er restaurants, een prachtig muziekinstrumentenmuseum en een grote boek- en cd-winkel. Regelmatig zijn er interessante tentoonstellingen te bekijken.

Met het Parco della Musica kreeg Rome eindelijk de volwaardige concertzaal waar de stad al zo lang om smeekte. In het gebouw is enorm veel hout gebruikt. Hout is door zijn uitstekende akoestische eigenschappen immers bijzonder geschikt als interieurafwerking voor concert- en theaterzalen.

Het enorme complex in Rome beschikt over drie zalen met 4.700 zitplaatsen. Deze zijn allemaal gegroepeerd rondom een openluchttheater, de zogenaamde cavea, waar nog eens 3.000 bezoekers kunnen plaatsnemen.

De vloeren, wanden en akoestische plafonds van de zalen zijn afgewerkt met welvende kersenhouten panelen om de geluidsgolven goed te kunnen spreiden. In het complex zetelt ook de Accademia Nazionale di Santa Cecilia, met haar wereldberoemde gelijknamige orkest.

Wie deze toch wel indrukwekkende locatie eens wil bezoeken koopt best een ticketje voor een concert, een opera- of theatervoorstelling. Ook sport komt aan bod in het Auditorium, gaande van voetbal tot rugby of tennis. De complete evenementenkalender vind je online en je kan er ook tickets bestellen.

Natuurlijk vormt ook het jaarlijkse filmfestival volgende maand een mooie gelegenheid om het Parco della Musica eens te bezoeken. Wie liever geen evenement meemaakt kan desgewenst ook een geleid bezoek aan het hele complex reserveren.

Het Auditorium Parco della Musica is vanuit het Romeinse centro storico gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (bus of tram).

www.auditorium.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.