Papieren en geld verloren in Rome: wat te doen?

We wensen het niemand toe: je stapt van de bus of je zit op een terrasje in Rome en opeens merk je dat je portefeuille of handtas met je geld en, erger nog, je identiteitskaart en andere papieren verdwenen zijn. Helaas, een toeristische topbestemming zoals Rome lokt nu eenmaal – net zoals dat gebeurt in talrijke andere steden en locaties – ook gauwdieven. Je bent dus bestolen, de problemen beginnen.

Wat kan je doen? Neem in ieder geval, ook als geroutineerde reiziger, altijd een aantal voorzorgsmaatregelen. Als je dan toch bestolen wordt, zijn de gevolgen minder erg. Neem vóór je vertrek een kopie van je identiteitskaart of paspoort, rijbewijs, bankkaarten en vliegtickets. Bewaar die afzonderlijk van de originele documenten. Laat ook een kopie thuis achter, en mail eventueel een scan van die documenten naar een eigen webmailaccount, zoals GMail of Hotmail , zodat je zelf vanop eender welke plaats deze gratis online backup kan benaderen.

Noteer vooraf ook de telefoonnummers van de Belgische ambassade of de Nederlandse ambassade, je bank, Card Stop (centraal nummer 070 344 344 in België); voor het laten blokkeren van Nederlandse bankkaarten of creditcards kan je bellen naar de Bankpassen Meldcentrale op het nummer 0800-0313. In het menu van het telefoonnummer kan je dan je bank kiezen.en je verzekeraar, zodat je hen kan contacteren indien nodig.

Hou die nummers bij, samen met je bankrekeningnummer, paspoortnummer en het polisnummer van je reisverzekering, als je die hebt. Bewaar dit document uiteraard niet in je portefeuille. Laat ook hier een exemplaar achter bij het thuisfront of mail het naar jezelf. Zo heb je in ieder geval een online backup. Reis je met twee of in groep, verdeel dan je cash geld onder elkaar. Dan ben je niet alles kwijt als iemand bestolen wordt. Bewaar ook altijd een deel van je budget op een aparte plaats, eventueel in je hotelkluisje. Bel bij verlies van je bankkaart ook meteen Card Stop om je bank- en kredietkaarten te blokkeren. Dat kan zeven dagen op zeven, 24 uur op 24.

Doe in ieder geval aangifte van diefstal of verlies (denuncia di furto e di smarrimento) bij het politiecommissariaat (Questura). Het aangifteformulier bestaat in het Italiaans/Engels of in meerdere talen. Vraag in ieder geval een kopie van het proces-verbaal, dit zal je nodig hebben om het verlies van je identiteitskaart of paspoort te kunnen verantwoorden. Want om straks terug het vliegtuig op te kunnen heb je een nieuw paspoort nodig. Neem daarvoor contact op met de ambassade (zie adres onderaan).

Bij het voorleggen van het aangifteformulier van de Questura, twee pasfoto’s en 10 euro kan de Belgische Ambassade in Rome het speciale document ‘vrijgeleide’ (Emergency Travel Document) afleveren voor de terugvlucht naar Brussel. Dit document blijft 15 dagen geldig. Eenmaal terug in België moet je natuurlijk nog langs het gemeentehuis om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Ook hier zal je het proces-verbaal dat werd opgemaakt bij de aangifte en het document ‘vrijgeleide’ moeten voorleggen. Gooi die papieren dus niet weg als je thuis bent!

Als je bank een filiaal heeft op je reisbestemming, ga daar dan even langs om te horen of zij je eventueel snel een nieuwe kaart kunnen bezorgen. Sommige banken werken samen met lokale correspondentbanken. In een stad zoals Rome is die kans natuurlijk groter dan wanneer je ergens logeert in een lieflijk maar piepklein dorpje. Je kan uiteraard ook altijd je eigen bankkantoor contacteren. Heb je geen medereizigers waarop je kan terugvallen, laat het thuisfront dan geld opsturen. Via Western Union bijvoorbeeld kan je zelfs op een uur tijd al cash geld in handen hebben. Belgische ambassades en consulaten kunnen in principe geen financiële hulp bieden, al gebeurt het wel dat ze in bepaalde gevallen wat geld voorschieten. Heb je een reisverzekering, dan kan die helpen met de rompslomp die zo’n diefstal met zich meebrengt: de ambassade of het consulaat contacteren, vluchten herboeken, een noodbudget uitkeren enz.

In Rome moet je oppassen voor zakkenrollers op alle drukke, toeristische plaatsen en vooral ook in bus, tram of trein en in de respectievelijke stations. In Rome geldt de beruchte buslijn 64 als geliefkoosd traject voor gauwdieven maar vingervlugge dieven kan je echt wel overal ontmoeten, daar heeft een bepaalde buslijn echt geen exclusiviteit in! Geef dieven geen kans en laat ze, als het toch gebeurt, je citytrip niet helemaal bederven.

Belgische Ambassade Italiaanse Staat / Ambassade Heilige Stoel
Via Giuseppe de Notaris 6
00197 Rome
Tel: +39 06 360 9511
rome@diplobel.fed.be
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 u. tot 12.30 u. en van 14 u. tot 15 u.
Enkel voor dringende gevallen (ongevallen, verlies/diefstal documenten, …) na de werkuren en tijdens het weekeinde: tel. 335.23.41.57. Controleer de openingsuren via de website vooraleer je gaat aankloppen bij je ambassade.
http://www.diplomatie.be/romenl/

Ambassade van Nederland in Rome
Via Michele Mercati, 8
00197 Rome
T. +39 06 32286.001
F. +39 06 32286.256
Enkel bij noodgevallen buiten kantooruren:
Tel. +39 335 6910939
Fax: +39 06 32286.256
Open: iedere werkdag bereikbaar van 9 u. tot 17 u.
De Consulaire Afdeling van de Nederlandse Ambassade te Rome is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 u. tot 12 u. Controleer de openingsuren via de website vooraleer je gaat aankloppen bij je ambassade.
www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie
http://www.olanda.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.