De geheime archieven van het Vaticaan

De Geheime Archieven van het Vaticaan spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van veel mensen. Voornamelijk door zijn onvergelijkbaar lange en boeiende geschiedenis. Vandaag bevat het Vaticaans Geheim Archief maar liefst 84 kilometer aan documenten en het groeit nog steeds aan. Het omvat een ononderbroken tijdspanne van meer dan achthonderd jaar. Daarnaast dragen de unieke locatie, de grootse documentaire schatten en de beperkte toegankelijkheid ertoe bij dat het Archivio Segreto Vaticano omgeven is met een erg mysterieus aura.

Het waas van geheimzinnigheid dat deze belangrijke instelling van de Heilige Stoel van oudsher omgeeft, met haar allusie op verborgen en ontoegankelijke geheimen, maar ook de reputatie die zij in die zin meekreeg in de literatuur en de media, zorgen bij het grote publiek voor fascinatie. Voor het eerst kreeg nu een uitgever toestemming om vrij rond te lopen in het Vaticaans Geheim Archief en dat resulteerde in een prachtig boek.

S.P.Q.R. stelt dit boek in première voor aan alle clubleden. Noteer dit nu reeds in je agenda: maandag 19 oktober van 19 uur tot 22.30 uur in Boekencafé De Dry Coppen in 3000 Leuven.

Het boek is daar dan ook te koop. S.P.Q.R.-clublid Dr. Michiel Verweij, assistent-conservator handschriften Handschriftenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en gastdocent aan de KU Leuven, die meewerkte aan de vertaling van het boek zal net als uitgever Paul Van den Heuvel aanwezig zijn om vragen over het boek en de Vaticaanse Archieven te beantwoorden.

Het is niet alleen opmerkelijk dat een boekenuitgever de kans kreeg om foto’s te nemen in het Geheime Archief, maar het gaat bovendien om een Vlaamse uitgever, die meteen ook de wereldwijde rechten van de publicatie bezit. Het fraaie boek, overigens een niet-wetenschappelijk werk, bestemd voor een groot, geïnteresseerd publiek, wordt dan ook om te beginnen meteen uitgegeven in vier talen: Nederlands, Italiaans, Engels en Frans.

Het boek verschijnt half oktober in de winkel en is opgevat als een onvergetelijke wandeling doorheen het Geheim Archief, waarbij 105 van de belangrijkste documenten worden getoond en besproken. Zij zijn geselecteerd door specialisten van het Vaticaans Geheim Archief en bieden een blik op de rijkdom van de documenten die in deze historische omgeving worden bewaard. De documenten lezen als een wervelende geschiedenis van de voorbije eeuwen.

Een zeer kleine greep uit het materiaal: het proces tegen de tempeliers, de pauselijke dispensatie voor Giovanni Boccaccio, Leonardo Bruni en de wederoprichting van de Universiteit van Rome, de bul van Alexander VI gericht aan de vorsten van Spanje na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, een eigenhandig geschreven brief van Lucrezia Borgia aan paus Alexander VI, een brief in geheimschrift van Francisco des Prats, nuntius in Spanje, aan Alexander VI, de recrutering van het eerste contingent van de Zwitserse Garde en het reglement van de Garde, de benoeming van Raffaello Sanzio tot scriptor van de paus en zijn ingrijpen in het project van Piazza del Popolo, de veroordelings- en excommunicatiebullen van Luther, brieven van Erasmus, de plundering van de Vaticaanse paleizen van 20 september 1526 en de pauselijke reactie.

Interessant zijn ook een betalingsmandaat van de Apostolische Kamer ten voordele van Benvenuto Cellini, het Concilie van Trente, een autografe brief van de heilige Teresa van Avila aan pater Ambrosio Mariano de San Benito, de korte inhoud van het proces tegen Giordano Bruno, de akten van het proces tegen Galileo Galilei, de troonsafstand van Christina van Zweden, aanmaningen tot betaling van Gian Lorenzo Bernini, het ontwerp van een luchtmachine om in een boot door de lucht te reizen, een brief van Clemens XII aan de dalai lama van Tibet, een verzoekschrift van Alessandro Manzoni voor het lezen van verboden boeken, het overlijden van Giacomo Puccini, een brief van Pius XI aan Hitler, en zo kunnen we nog wel een tijdje voortgaan.

De documenten omvatten dus meerdere eeuwen en de lezer maakt als het ware een wandeling door de tijd. Het decor en de omgeving van het archief zijn vastgelegd in schitterende foto’s. De lezer wordt meegenomen naar bijzondere plaatsen, gaande van de enkel voor academici toegankelijke leesruimtes maar ook naar ontoegankelijke zalen, gedecoreerd met prachtige 16de en 17de-eeuwse fresco’s, en de eigenlijke archieflokalen waar de vele duizenden documenten worden bewaard.

De Geheime Archieven van het Vaticaan

Auteurs: Luca Becchetti, Luca Carboni, Giovanni Castaldo, Marcel Chappin, Giovanni Coco, Daniele De Marchis, Alejandro Mario Dieguez, Francesca Di Giovanni, Enrico Flaiani, Barbara Frale, Marco Grilli, Marco Maiorino, Aldo Martini, Sergio Pagano, Angelo Michele Piemontese, Luca Pieralli, Pier Paolo Piergentili, Giuseppina Roselli, Alfredo Tuzi, Gianni Venditti

Fotografie: Philippe Debeerst, Andrea Marini, Enrico Ottaviani
Voorwoord: Kardinaal Raffaele Farina, S.D.B., Archivaris en bibliothecaris van de Heilige Roomse Kerk
Inleiding: Mgr. Sergio Pagano, B., Prefect van het Vaticaans Geheim Archief
Aantal pagina’s: 252
Aantal kleurenfoto’s: 160 sfeerbeelden en 184 documentbeelden
Formaat: 297 mm x 297 mm
Prijs in België: 49,90 euro
Verkrijgbaar in Nederlands, Frans, Engels en Italiaans
Vanaf eind oktober in de boekhandel
Uitgever: Paul Van den Heuvel – VdH Books
ISBN 9789088810084
D/2009/11.215/7
www.vdhbooks.com
http://asv.vatican.va/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.