Het verhaal van 20 jaar opgravingen in Sagalassos

Het langverwachte jaarboek van prof. Marc Waelkens, ditmaal met een overzicht van 20 jaar opgravingen in Sagalassos (Turkije), ligt in de winkel. Het rijk gexc3xafllustreerde boek is geconcentreerd rondom de impact van drie persoonlijkheden op de geschiedenis van Sagalassos en zijn grondgebied, die de stad uiteindelijk letterlijk en figuurlijk lieten uitgroeien tot de eerste stad van Pisidixc3xab, vriend en bondgenoot van de Romeinen. Sagalassos, xc3xa9xc3xa9n van de grootste archeologische projecten ter wereld, ligt in het Turkse Aglasungebergte, zo’n 100 kilometer ten noorden van de populaire vakantiebestemming Antalya.

Eerst is er Alexander de Grote die, met zijn opvolgers, een enorme impuls gaf aan het eerste grote acculturatieproces waaraan Sagalassos onderworpen werd, namelijk de confrontatie met de Griekse cultuur. Vervolgens is er Augustus, van wie de visie en uitstraling het Rijk zowel stabiliteit als een ongekende bloei bezorgde en die de leidende persoonlijkheid was achter wat men thans als de ‘Romeinse culturele revolutie’ bestempelt. Ten slotte is er nog de figuur van keizer Hadrianus die beide processen voltooide en door middel van de keizercultus, geconcentreerd rondom een heiligdom in Sagalassos, erin slaagde de regio een gevoel van verbondenheid en etnische identiteit te geven.

Prof. Waelkens – zelfs de niet-archeologen kennen hem sinds 21 april jl. als de uitreiker van onze jaarlijkse Romulusprijs – is uiteraard de geschikte man om een dergelijk overzicht in boekvorm uit te brengen. De onvermoeibare bezieler van het archeologische project in Sagalassos maakte van deze opgraving zijn levenswerk en wist de voorbije jaren vaak het wereldnieuws te halen met de spectaculaire ontdekkingen die er op de site werden gedaan. Sagalassos wordt weleens omschreven als een archeologische lusthof. Hoogtepunten die iedereen zich nog zal herinneren waren de ontdekking van de reusachtige hoofden van ondermeer Faustina en de keizers Hadrianus en Marcus Aurelius. De kolossale beelden bevonden zich in de grootste ruimte van de Romeinse thermen, een met mozaxc3xafeken bedekte zaal van 1.250 m2.

Naar jaarlijkse gewoonte zal prof. Marc Waelkens de resultaten van de opgravingscampagne van de voorbije zomer voorstellen aan het publiek tijdens vier identieke lezingen te Leuven en Tongeren. De lezingen over de campagne van 2009 zullen doorgaan op de volgende data: woensdag 10 februari 2010, dinsdag 23 februari 2010, donderdag 4 maart 2010 en donderdag 18 februari 2010. De uitnodiging hiervoor volgt later.

Sagalassos – Jaarboek 2008
Het kristallen jubileum van 20 jaar opgravingen
door prof. Marc Waelkens

Uitgever: Peeters, Leuven (2009)
ISBN: 978-90-429-2303-4
390 pagina’s
Prijs: 30 euro

www.peeters-leuven.be
www.sagalassos.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.