Rome kiest voor led-verlichting in straten

Misschien ben jij één van die bezoekers die in Rome ’s avonds vroeg gaan slapen om in de vroege ochtend klaar te staan voor een nieuwe verkenning. Dan weet je wellicht niet dat Rome ook tijdens de nacht magistraal mooi kan zijn. Ieder monument en vele andere gebouwen krijgen ’s nachts een aangepaste verlichting die een aparte sfeer oproept. De meeste straten zijn momenteel gedompeld in geel-oranje licht. Deze nachtelijke beelden zullen in de komende maanden veranderen. Rome neemt immers afscheid van haar oude straatlampen en installeert vanaf nu, vooral om redenen van energiebesparing, led-verlichting in het openbare domein. De straten van Rome zullen ’s nachts dus witter worden maar met een betere kleurherkenning als direct visueel voordeel. Tegen 2015 moeten er reeds 15.000 led-verlichtingspunten in bedrijf zijn. In de periode tussen 2015 en 2020 wordt dat aantal nog fors opgedreven. Rome experimenteert bovendien nog met andere verlichtingstechnologieën.

Tot voor enkele jaren gebruikte Rome nog klassieke kwikdamplampen. Die produceren licht door middel van een elektrische boog tussen twee elektrodes in een geänoniseerde kwikdampatmosfeer. Ze gaven een blauw-groen, vaag wit licht af, dat rijk is aan ultraviolette straling. Daarna werd gekozen voor hogedruk natriumlampen. De kleurweergave bij deze lampen is een stuk beter maar het uitgestraalde licht is overwegend lichtgeel tot licht oranje. De kleur kan wat verschillen per type van lamp. Deze lampen worden vaak gebruikt voor straatverlichting. Dat komt vooral omdat dergelijke hogedruklampen kleiner en lichter zijn, waardoor de lichtmast waaraan de straler wordt bevestigd, ook veel lichter kan zijn. Het licht is bovendien met een goede reflector eenvoudig te bundelen.

Rome kiest nu resoluut voor led-verlichting. Een led is een elektronische component, een halfgeleider die licht uitzendt wanneer er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode maar het woord is inmiddels zodanig ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting wordt aangevoeld. Pas in de jaren ’90 kwamen er betaalbare led-uitvoeringen met een redelijke helderheid op de markt. De kleur van de behuizing is niet bepalend voor de kleur die een led uitstraalt. Een transparante behuizing kan immers ook rood, blauw, groen, geel of een andere monochromatische kleur uitstralen.

Sinds 2008 is Rome bezig met het uittesten van de led-technologie voor de verlichting van monumenten en straten. Vorig jaar werden in drie straten 51 led-lichtpunten geïnstalleerd. Na een positieve evaluatie wordt dit aantal vanaf nu gevoelig uitgebreid. De nutsmaatschappij Acea wil tegen 2015 in Rome maar liefst 15.000 led-verlichtingspunten installeren. De aankoopkosten van de nieuwe lampen zijn niet gering maar dat wordt gecompenseerd door een enorme energiebesparing, wat de kostprijs van het algemene elektriciteitsverbruik fors zal doen afnemen. Ledverlichting biedt diverse voordelen ten opzichte van natriumlampen: de levensduur is met 50.000 uur veel langer, de kleurherkenning is veel beter en in veel gevallen is er geen sprake van strooilicht. Bovendien is een aantal led-armaturen dimbaar.

Door een uitvinding die omstreeks het jaar 2000 gebeurde, kunnen nu ook leds worden geproduceerd met een zeer hoge helderheid, de zogenaamde hogehelderheidsleds. Hierdoor zijn deze halfgeleiders nu in opmars om ook de gloeilampen, in bijvoorbeeld verkeerslichten en waarschuwingslichten bij overwegen, te vervangen. Door hun veel langere levensduur, grote schokbestendigheid, de veel geringere energiebehoefte en daardoor veel minder warmte-ontwikkeling, vormen ze een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief. Een tijd geleden werd een witte led ontwikkeld die 150 lumen per watt levert. Daarmee is de witte led bijna net zo efficixc3xabnt als de beste lagedruknatriumlamp.

Op termijn worden leds gezien als een uitstekend alternatief voor de huidige straatverlichting waarbij een langere levensduur en een lager energieverbruik wordt bereikt dan met andere lichtbronnen. Diverse steden experimenteren reeds met led-verlichting in hun openbare ruimte. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en voortdurend worden nieuwe toepassingen mogelijk en duiken nieuwe voordelen op. De kans is dan ook erg groot dat leds in de toekomst nog efficiënter zullen worden dan ze nu al zijn. Rome is de eerste stad die leds nu op grote schaal gaat toepassen.

Rome experimenteert met nog andere verlichtingstechnologieën. Op drie plaatsen wordt de openbare verlichting verzekerd door systemen die draaien op alternatieve energie. In een buitenwijk werden zonne-straatlantaarns geplaatst, die het licht dat ze ’s nachts nodig hebben overdag bijeen sprokkelen. Ook voor de verlichting van en in stedelijke gebouwen wordt steeds meer geïnvesteerd in alternatieve energievormen. Zo zullen binnenkort vijf Romeinse kleuterscholen volledig in hun energiebehoeften kunnen voorzien door de installatie van zonnepanelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s