Veertig Caravaggio’s samen in Rome

De kans is erg klein dat je dit jaar nog ergens een tentoonsteling kan zien die ook maar zijdelings aan deze expo kan tippen. De officiële opening van ‘Caravaggio’ voor onder meer de Italiaanse pers en genodigden gebeurde gisteren en krijgt vandaag een vervolg met de ontvangst van de internationale pers. Vanaf morgen zaterdag opent de lang aangekondigde en verwachte Caravaggio-tentoonstelling de deuren voor het publiek in de Scuderie del Quirinale.

Romeinen en toeristen zullen naar verwachting storm lopen voor deze tentoonstelling, waaraan een zorgvuldig georchestreerde mediacampagne vooraf ging. Niet zonder reden, want dit wordt inderdaad één van de grootste Romeinse cultuurevenementen van dit jaar. Het is dit jaar precies 400 jaar geleden dat de schilder Caravaggio stierf en voor die gelegenheid worden voor het eerst vrijwel alle nog bestaande Caravaggio’s op één plaats bij elkaar gebracht.

Samen met de doeken die in diverse Romeinse kerken hangen bevinden zich momenteel maar liefst veertig originele Caravaggio-schilderijen tegelijk in de stad. Dat is zelfs in Rome nog nooit vertoond.

Vorig jaar kon Rome zich reeds opwarmen aan de tijdelijke maar mooie Caravaggio-tentoonstelling in de Galleria Borghese en kon je in het parlementsgebouw zelfs live meemaken hoe twee deskundigen, Valeria Merlini en Daniela Storti, de restauratie van een originele Caravaggio aanpakten.

Als promotiestunt kon dat tellen en de bezoekjes aan het restauratie-atelier van beide dames kenden dan ook veel succes. Het doek dat ze er restaureerden, ‘Adorazione dei pastori’ – De aanbidding der herders, is overigens ook te zien op de tentoonstelling. De curatoren van deze prestigieuze Caravaggio-expo zijn Rossella Vodret en Francesco Buranelli.

Caravaggio genoot eigenlijk liever van het leven in plaats van veel te schilderen. Kunst kwam bij hem op de tweede plaats en het aantal doeken dat hij schilderde en die bewaard bleven zijn dan ook niet zo talrijk. Wel werden in de loop der eeuwen heel wat schilderijen, soms volkomen onterecht, soms met veel twijfel, eveneens toegeschreven aan Michelangelo Merisi, de ware naam van Caravaggio.

De actuele tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale houdt zich echter niet bezig met ‘mogelijke’ Caravaggio’s. Het publiek krijgt enkel de werken te zien die onbetwistbaar afkomstig zijn van de hand van de meester. En die zijn er dan ook zo ongeveer allemaal, veertig stuks in totaal. De techniek die Caravaggio gebruikte was zo uniek en vernieuwend dat ze destijds een ware revolutie teweegbracht. Vaak werd van de schilder verteld dat hij letterlijk licht in de duisternis bracht.

Voor de Caravaggio-tentoonstelling worden de twee volledige verdiepingen van de Scuderie gebruikt. De expo voert de bezoeker langs de hele carrière van de schilder, al gebeurt dat niet strikt chronologisch, maar eerder thematisch en per onderwerp. Zo staat naast de befaamde ‘Jongen met fruitmand’ (geleend uit de Galleria Borghese in Rome) eveneens zijn ‘Bacchus’, uit de Galleria degli Uffizi in Firenze.

Nooit eerder werden deze twee belangrijke werken in een rechtstreekse vergelijking naast elkaar geplaatst. Daar blijft niet niet bij, want tegelijk kan je ook Caravaggio’s beroemde stilleven ‘De Fruitmand’ (Canestra di Frutta of La Fiscella) bewonderen. Dit doek is afkomstig uit de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan en werd nooit eerder vrijgegeven voor een tentoonstelling buiten dit museum.

Dit soort directe vergelijking tussen de verschillende onderwerpen die Caravaggio schilderde, vormt de rode draad van de tentoonstelling. Dat komt goed tot uiting bij de grote altaarstukken die hij zowel in zijn Romeinse periode als in Sicilië schilderde, met inbegrip van ‘De begrafenis van Santa Lucia’, afkomstig uit het Bellomo Museum in Syracuse.

Natuurlijk zijn er ook de overbekende Caravaggio’s, zoals de twee versies van ‘De Emmaüsgangers’, afkomstig uit de National Gallery in Londen en de Pinacoteca di Brera in Milaan. Of ‘De Muzikanten’ uit het Metropolitan Museum of Art in New York en ‘De Luitspeler’ uit de Hermitage in Sint-Petersburg.

Je hebt het al begrepen: dit is een tentoonstelling die onder geen enkele voorwaarde te missen is. Al het mogelijke is gedaan om al het werk dat met honderd procent zekerheid aan Caravaggio kan worden toegeschreven, op één plek bij elkaar te krijgen, dit naar aanleiding van het feit dat het dit jaar precies 400 jaar geleden is dat de schilder stierf.

Kerken en musea uit de hele wereld hebben meegewerkt aan deze tentoonstelling, waaraan een jarenlange voorbereiding is vooraf gegaan. Daaronder zeer bekende musea zoals de Gemäldegalerie en het Staatliche Museen in Berlijn, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, de Capitolijnse Musea en de Galleria Corsini in Rome, de Vaticaanse musea maar ook iets minder bekende musea die je misschien niet meteen zou associëren met een Caravaggio, zoals het Nelson-Atkins Museum in Kansas City, Missouri, of het Museum voor Schone Kunsten van Nancy in Frankrijk.

Een al even belangrijk hebbeding en interessant souvenir van deze grote tentoonstelling wordt de catalogus, uitgegeven door Skira en samengesteld door diverse Caravaggio-specialisten, wetenschappers en leden van het Nationaal Comite voor de viering van Caravaggio.

Het boek telt 144 pagina’s en bevat behalve de gedetailleerde beschrijving van elk schilderij tevens 85 kleurenfoto’s. Het kost 45 euro. Zowel de tentoonstelling als de catalogus vormen een eerbetoon aan het unieke karakter van Caravaggio’s werk dat ook nu nog, vierhonderd jaar later, de bezoekers met verstomming slaat. Dichter bij passie kan kunst nauwelijks komen.

De Scuderie del Quirinale, vlak naast het Palazzo del Quirinale, het presidentiële paleis, viert dit jaar overigens een jubileum. De Scuderie is precies tien jaar in gebruik als tentoonstellingsruimte. Toen de pausen nog heersten in Rome, bevonden zich hier de stallen waar de paarden en rijtuigen werden ondergebracht. De voorbije jaren heeft de Scuderie zich weten op te werken tot één van de meest kwalitatieve tentoonstellingszalen in Rome.

Het moois dat hier in het recente verleden al te zien was, is amper te bevatten. Zopas eindigde de fraaie expo Roma. La Pittura di un Impero, en slechts een kleine greep uit de programmatie van de voorbije tien jaren vertelt voldoende over de kwaliteit: Giovanni Bellini, Santiago Calatrava. Dalle forme all’Architettura, Antonello da Messina, Velázquez, Bernini, Luca Giordano – Le corti del Barocco, Roma. Passato e Presente. Fotografie dagli Archivi Alinari, Rembrandt. Dipinti, incisioni e riflessi sul ‘600 e ‘700 italiano, Sandro Botticelli. Pittore della Divina Commedia, Novecento. Arte e storia in Italia,… En vanaf vandaag vervoegt Caravaggio dit prestigieuze tentoonstellingslijstje.

Caravaggio
Tot 13 juni 2010
Scuderie del Quirinale
Via XXIV Maggio 16, Rome
www.scuderiequirinale.it

Van zondag tot donderdag van 10 u. tot 20 u.
Vrijdag en zaterdag van 10 u. tot 22.30 u.
Laatste toegang een uur voor sluitingstijd!

Info en reservatie: +39 06 399 675 00

Gezien de te verwachten belangstelling is het geen slecht idee je ticket vooraf te kopen. Dergelijke reservaties, online of ter plaatse, kosten 1,5 euro extra, bovenop de ticketprijs. Je kan online een ticket kopen op diverse bookingsites, zoals bv. www.pierreci.it

Algemene toegangsprijs: 10 euro

Gereduceerd tarief (7,50 euro) voor personen jonger dan 26 jaar en ouder dan 65 jaar, leerkrachten, politie, militairen,…

Gereduceerd tarief (4 euro) voor scholen, mits reservatie en enkel van maandag tot vrijdag (behalve feestdagen).

Gratis toegang voor kinderen jonger dan 6 jaar, journalisten, gehandicapten en invaliden (plus hun begeleider), een begeleider voor gereserveerde groepen, een begeleider per 10 leerlingen,…

Rondleidingen (1 uur) mogelijk in het Engels, Frans, Spaans of Duits voor groepen van max. 25 personen. Kostprijs: 100 euro (80 euro voor scholen).

S.P.Q.R. ORGANISEERT VOOR VEERTIG CLUBLEDEN
EEN BEGELEID BEZOEK AAN DEZE TENTOONSTELLING

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Geen reacties to “Veertig Caravaggio’s samen in Rome”

  1. Marij Verhoeven Says:

    Geweldig, gaan wij zeker naartoe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.