Breng per boot een geleid bezoek aan Ostia Antica

Op de zondagen 21 en 28 maart kan je uitzonderlijk een geleid bezoek per boot meemaken, dwars door het natuurgebied in zuidelijk Rome, naar de archeologische site in Ostia Antica. Er worden reeds enkele jaren rondvaarten op de Tiber georganiseerd en er zijn tegenwoordig zelfs cruises en avondtochten met diner aan boord te boeken. Diverse maatschappijen (ondermeer Battelli di Roma, Roma Guide, Rositour, Serapea viaggi, Tourvisa Italia, Tiber River en Palombarese – zie webadressen onderaan) bieden allerlei cruiseformules aan. De boten varen rustig langs de monumenten van Rome maar het uitzicht wordt altijd enigszins beperkt door de hoge kaaimuren die, om overstromingen tegen te gaan, binnen het stadscentrum over een lengte van zowat 11 km langs de rivier zijn opgetrokken. Dat probleem heb je natuurlijk niet wanneer je naar Ostia vaart.

De rondvaarten over de Tiber worden beperkt door een natuurlijke hindernis: het Tibereiland. Daardoor zijn er twee aparte routes, vanaf Ponte Duca d’Aosta (ter hoogte van het Olympisch Stadion) naar het Tibereiland, en vanaf de Ponte Marconi naar Ostia, uiteraard enkel wanneer de rivier zich niet al te wild gedraagt. In de zomermaanden is daar weinig gevaar voor maar in het najaar kan de Tiber al eens fors voor de dag komen. De route wordt onderbroken aan het Tibereiland omdat de rondvaartboten de felle stroming en de niveauverschillen rond het eiland niet aankunnen. Sommige rondvaarten worden tegenwoordig zelfs gecombineerd met een toeristische open bus-tour. Een en ander heeft tot gevolg dat de Tiber, vooral in het stadscentrum, vooral in de warmere maanden weer drukker wordt bevaren.

De boottocht vanaf de Ponte Marconi, in het zuiden van de stad, naar Ostia wordt de komende twee zondagen door een geleid bezoek aan de archeologische site van Ostia Antica nog aantrekkelijker gemaakt. Daar komt nog bij dat de tocht richting Ostia doorheen een bijzonder mooi natuurgebied voert, wat de medewerking verklaart van het Centro di Educazione Ambientale della Riserva Naturale Statale del Litorale Romano.

De boottocht van zondag 21 maart vertrekt om 9.45 u. aan Ponte Marconi. De kosten bedragen 20 euro per persoon (16 euro voor jongeren van 6 tot 18 jaar, gratis voor kinderen onder de 6). Voor die prijs krijg je een ontbijt aan boord, een gids voor een bezoek aan de site en een lunch. De toegang tot de archeologische site van Ostia Antica (6,5 euro) is niet inbegrepen in de prijs. De terugkeer naar het centrum (omstreeks 16 uur is het bezoek afgelopen) moet ook met eigen middelen worden verzorgd (met de trein kost een terugkeer vanuit Ostia slechts 1 euro). Reserveren kan via dit webadres.

Op zondag 28 maart wordt dezelfde route aangeboden door het Centrodi Educazione Ambientale della Riserva Naturale Statale del Litorale Romano, die overigens gedurende het hele jaar door interessante uitstappen organiseert. De begeleiding gebeurt door deskundigen die goed op de hoogte zijn van de fauna en flora in en rondom de rivier. Ze geven ook meer uitleg over het ecosysteem van de omgeving. Wie mee wil op deze trip moet telefonisch inschrijven bij de verantwoordelijken van het CEA en dit vxc3xb3xc3xb3r 26 maart. Ook hier volgt na de vaartocht door de Romeinse natuur een bezoek aan Ostia Antica.

http://www.thegrandtour.it/dettaglioVisita.php?id=293

http://www.riservalitoraleromano.it/dove.html

http://www.ostia-antica.org/

RONDVAARTEN OP DE TIBER:

http://www.battellidiroma.it/tutte_le_crociere.asp

http://www.atrapalo.it/attivita/visita-roma-bus-battello-sul-tevere_e22415/

http://www.rositour.it/RomaLazio/Tevere/Tevere.htm

http://www.serapea.it/lazio/roma/navigazionesultevere/itinerari.asp

http://www.tiber-river.com/

http://www.palombarese.it/battello_tevere.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.