Camerabewaking in Rome breidt fors uit

Rome beschikt in het historische stadscentrum nu reeds over een van de meest gesofistikeerde videobewakingssystemen ter wereld. Dat systeem wordt nu nog uitgebreid. De Romeinse versie van big brother houdt niet alleen een toeziend oog op rijstroken en op alle wagens die de stad binnenrijden maar ook op bezoekers in musea, in de omgeving van alle monumenten, op parkeerplaatsen, in stations, bij bushaltes, kerken en kruispunten. Wie zich daar ongemakkelijk bij voelt moet beseffen dat de 1.330 camera’s die er momenteel hangen binnen de twee maanden worden uitgebreid tot maar liefst 5.396 stuks. Daarmee zal het mogelijk zijn het doen en laten van burgers en toeristen in zowat de hele stad nauwkeurig in de gaten te houden.

Om al die beelden te analyseren en te sorteren wordt nu reeds gebruik gemaakt van gespecialiseerde software, die niet alleen werkt met gezichtsherkenning maar ook andere biometrische kenmerken eruit kan pikken, zoals bijvoorbeeld de manier waarop een persoon loopt. Automatische nummerplaatherkenning is al lang ingeburgerd in Rome. Sinds 2006 kunnen kentekens worden herkend met een snelheid van één per seconde, zelfs wanneer de auto’s een snelheid van 160 km per uur halen. Men kan niet alleen de verkeersdrukte meten maar ook overtredingen vaststellen zoals door het rood licht rijden en nagaan welke autogebruikers toegang tot de binnenstad hebben.

Rome gaat binnenkort ook mobiele camera’s inzetten, waarbij de registratie gebeurt vanuit auto’s. Ook de stadsbussen van Atac worden uitgerust met camerabewaking. Alle videosignalen uit heel Rome worden 24 uur per dag en 7 dagen per week verwerkt in een gloednieuw computercentrum annex meldkamer, de zogenaamde Sala Sistema Roma, gevestigd in een voormalige tabaksfabriek aan Piazza Giovanni da Verrazzano. Vorige week werd het centrum officieel ingehuldigd en in bedrijf gesteld.

Meteen werd ook nieuwe, veelzijdige software in gebruik genomen, gegroepeerd onder de noemer SIRS (Sistema Integrato Roma Sicura) die toelaat een bepaalde situatie bliksemsnel te analyseren en indien nodig de situatie meteen kan doorstralen naar een politieteam waarvan de computer weet dat dit zich in de directe omgeving bevindt. Een graffifispuiter of een vandaal zou op die manier vlak na zijn daad al kunnen worden opgepakt. De software is echter evenzeer bruikbaar in noodsituaties, wanneer het bijvoorbeeld nodig zou zijn om een videoboodschap te verspreiden of om diensten zoals brandweer, civiele bescherming, politie en het kabinet van de burgemeester met elkaar te laten overleggen via een videoconferentie. Het SIRS kan zichzelf ook linken met bewakingscamera’s die zich in banken en postkantoren bevinden.

Het doel van dergelijk doorgedreven cameratoezicht op openbare plaatsen – closed-circuit television (CCTV) is de officiële term – is het terugdringen van overlast en criminaliteit en de verhoging van het veiligheidsgevoel. De camerabeelden kunnen zowel live als achteraf worden gebruikt: bij live toezicht worden de beelden, meestal tijdens risico-uren, bekeken door politiemensen. Daarnaast kunnen opgenomen beelden achteraf door de politie worden gebruikt als bewijsmateriaal. Het systeem zorgt immers voor direct visueel bewijs van een misdaad of vandalenstreek. Een agent zou bij wijze van spreken op zijn smartphone de opgepakte zakkenroller kunnen tonen hoe hij zojuist te werk ging, zodat die nog moeilijk zal kunnen ontkennen.

Live toezicht werkt preventief, zo meent althans het Romeinse stadsbestuur. De opsporing achteraf werkt repressief. Volgens burgemeester Alemanno zal het systeem zorgen voor een veiliger stad, waar de politie en personeel efficiënter kunnen worden ingezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.