Bernard Van Daele wint 6de Romulusprijs S.P.Q.R.

Bernard Van Daele is waarschijnlijk de enige voltijdse Romeinse legionair in ons land. Als zelfstandige reist hij in de huid van legionair Quintus al meer dan tien jaar de scholen af om de leerlingen op een wetenschappelijk verantwoorde manier duidelijk te maken wat het leven en de uitrusting van een Romeinse soldaat inhoudt. Bernard Van Daele is als archeoloog ook betrokken bij diverse opgravingsprojecten. Daarnaast is hij de auteur van een drietal schitterende boeken: Het Romeinse Leger, De Romeinse Marine en Wakend over Rome. Een vierde boek is in voorbereiding. Bernard Van Daele is ook de voorzitter van de Romeinse re-enacting groep Legio XI Claudia pia fidelis. Door die tomeloze inzet voor Rome en de oudheid schenkt het clubbestuur van S.P.Q.R. de Romulusprijs 2010 graag aan Bernard Van Daele. De zesde Romulus werd op 21 april, de officiële stichtingsdag van Rome, uitgereikt door Romekenner Bart De Wever tijdens de jaarlijkse ledenreceptie van S.P.Q.R. Dit onder escorte van enkele legionairs van Legio XI en in aanwezigheid van verscheidene eregasten en een afvaardiging van het bestuur van de bevriende vereniging Anfiteatro.

Bernard Van Daele werd geboren te Leuven in 1965 en is archeoloog van opleiding. Hij studeerde met onderscheiding af aan de universiteit van Leuven in 1997. Daarbij wijdde hij zijn eindscriptie aan het Romeinse leger, meer bepaald aan de studie van de militaire ateliers van de Romeinse troepen in de provincie Germania Inferior (in Nederland en een deel van Duitsland) vanaf de tijd van keizer Augustus tot het midden van de 3de eeuw na Christus. Daarna specialiseerde hij zich verder in de kennis van het Romeinse leger door zelfstudie en het beoefenen van experimentele archeologie als Romeins soldaat, zowel in het binnenland als buitenland. Momenteel is hij voltijds Romeinse legionair met zijn zelfstandige zaak Project Quintus.

Bernard Van Daele, alias Quintus, nam en neemt als archeoloog ook deel aan de uitvoering van diverse opgravingen, waaronder Sagalassos, Turkije, een van de bekendste opgravingen uit het Oostmediterrane gebied, een project van de KU Leuven, waar hij van 1996 tot 2004 actief is geweest. Ook in Vlaanderen en in Nederland, neemt hij deel aan verschillende opgravingen. Een belangrijk project situeert zich in Slowakije, waar hij sinds de zomer van 2005 deelneemt aan de opgraving van het Romeinse legerkamp van Kelemantia nabij de Donau. Om dit opgravingproject te ondersteunen en er in Vlaanderen en het buitenland ruchtbaarheid aan te geven, richtte hij de vereniging Sympathisanten van Kelemantia op.

In 1999 startte Bernard zijn Quintus Project in de Vlaamse scholen, waarbij hij, uitgerust als legioensoldaat, deskundige uitleg verschaft aan leerlingen van het basis-, maar vooral van het secundair onderwijs. Daarbij toont hij aan de aanwezigen zijn volledige bewapening en ander materiaal dat waarheidsgetrouw weergeeft hoe een soldaat in de Romeinse tijd eruit zag. Dat initiatief kende een groeiend succes en sindsdien is Bernard als legionair gekend bij de meeste leerkrachten geschiedenis en Latijn in gans Vlaanderen, enkele barbaarse uithoeken uitgezonderd.

De boeiende uiteenzetting waarmee Quintus Vlaanderen en Nederland rondtrekt, bestaat uit twee onderdelen en duurt in principe twee lesuren van 50 minuten. De lezing start met een uurtje dia’s of een power-point presentatie met uitleg over het Romeinse leger in het algemeen (evolutie, structuur, bewapening, legerkampen, enz.). Daarna volgt een demonstratie van een uitrusting uit de tweede helft van de eerste eeuw na Chr. (meer bepaald tijdens de regering van keizer Nero) van een legionair van het Legio IIII Macedonica, waarbij niet enkel de wapens worden besproken, maar ook de bagage, de winterkledij en tenslotte de indrukwekkende gevechtstechnieken als afsluiter.

Al die ervaring schreef Bernard Van Daele in 2003 neer in een boek met de toepasselijke titel Het Romeinse Leger, uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij. Het werd een absolute bestseller die meermaals moest worden bijgedrukt. Het is dan ook het enige, zo allesomvattende boek in het Nederlands dat over dit onderwerp op de markt is. Een tweede boek verscheen in 2006 met als onderwerp De Romeinse Marine, een boeiend overzicht van de Romeinse zeemacht. Een derde werk over de Romeinse strijdkrachten, Wakend over Rome, verscheen in het najaar van 2009 en gaat over de soldaten in Rome zelf, zoals de lijfwacht van de keizers. Verder publiceerde Bernard nog een aantal wetenschappelijke artikels in verband met het Romeinse leger.

Bernard is tevens voorzitter van de vereniging Legio XI Claudia Pia Fidelis, een enthousiaste groep mensen die sinds 2006 op een wetenschappelijk verantwoorde manier het leven van Romeinse militairen en burgers uit de 1ste eeuw n. Chr. uitbeelden. Je kan hen ontmoeten op diverse evenementen in binnen- en buitenland.

www.project-quintus.be

www.legioxi.be

www.kelemantia.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.