Rome overspoeld door kunstkoeien

We willen de Romereizigers toch even waarschuwen: schrik je alsjeblief geen ongeluk wanneer je de komende dagen en weken in Rome overal kitscherige en soms ook wel kunstzinnige koebeesten ziet opduiken. De stad zal vanaf nu tot 4 juli worden bewoond door een groot aantal koeien van een apart kunstras. De inmiddels beroemde CowParade arriveert in Rome en dat betekent dat je deze maand nauwelijks naast de gekleurde en apart opgestelde dieren zal kunnen kijken. Toeristen kijken er nauwelijks naar om en de meeste Romeinen vinden het project afschuwelijk. Maar er wordt wel druk over gepraat en daarmee is het doel waarschijnlijk andermaal bereikt.

De CowParade, een beeldend kunstproject ontstaan in Zxc3xbcrich uit een idee van de Zwitserse kunstenaar Pascal Knapp, trekt sinds 1998 de wereld rond en bezoekt elk jaar een paar grote steden. Metropolen als New York, Chicago, Sidney, Londen, Parijs, Tokyo, Istanbul, Milaan en Madrid gingen Rome al voor. Ook in Brussel en Arnhem streken de koeien al neer. Later dit jaar is Bordeaux nog aan de beurt. Gisteren arriveerde de CowParade Roma in de eeuwige stad. Ze staan opgesteld op de meest overwachte plaatsen, op het openbare domein maar bijvoorbeeld ook in winkelgalerijen. De levensgrote beelden zijn gemaakt van fiberglas en zijn beschilderd door zowel plaatselijke kunstenaars maar ook wereldberoemde artiesten werken mee aan het project. In sommige steden worden een aantal koeien verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel of een humanitair project dat het stadsbestuur heeft uitgekozen.

De Romeinse koeien kom je vanaf vandaag overal tegen in het centrum van Rome, alleen of in een ‘kudde’. Of ze gespaard zullen blijven van graffiti en vandalisme is niet duidelijk maar de doorsnee Romein zal vermoedelijk niet echt wakker liggen van deze zoveelste moderne kunstgadget in de stad. En de toeristen hebben in Rome natuurlijk best wel wat anders te bekijken dan koeien in kunststof. Maar, hoe je het ook draait of keert, je zal de komende dertig dagen niet kunnen ontsnappen aan deze kunstbeesten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.