Drie zeldzame fresco's ontdekt in stadhuis

Tijdens werken in de zogenaamde toren van Bonifatius in het Palazzo Senatorio op de Campidoglio, het officiële stadhuis van Rome, zijn onder oud behangpapier en stenen drie middeleeuwse fresco’s ontdekt. Ze stellen een triomfantelijke Christus voor met zijn volgelingen Petrus en Paulus. Waarom de fresco’s precies daar werden aangebracht is een raadsel, wie ze gemaakt heeft evenzeer. Experts zeggen wel dat de topkwaliteit suggereert dat hier een prominente kunstenaar aan het werk was. Ondanks eeuwen verwaarlozing hebben de fresco’s de tijd nog relatief goed doorstaan. Het gezicht van Christus bleef zelfs gespaard van de hamer van een anonieme arbeider die ergens in het midden van de vorige eeuw een doorgang hakte om er elektrische kabels en draden door te wurmen.

Het Palazzo Senatorio of Senatorenpaleis, met de resten van het Romeinse Tabularium als fundament, fungeert als het officiële stadhuis van Rome. Kenners omschrijven de ontdekking van de fresco’s als een verborgen schat, die herinnert aan de Madonna die vorig jaar aan het licht kwam na de aardbeving in Onna (L’Aquila). Veel kunsthistorici dromen hun hele leven van dergelijke ontdekkingen. Zo denken bijvoorbeeld veel mensen dat het fresco van de beroemde Slag van Anghiari door Leonardo da Vinci nog steeds ergens verborgen zit onder een muur in het Palazzo Vecchio in Firenze.

De fresco’s die in Rome werden ontdekt zijn volgens Claudio Parisi Presicce, de directeur van de Capitolijnse Musea, te dateren in de regeerperiode van paus Bonifacius IX (1356-1404) of misschien zelfs nog tien, twintig jaar eerder. De kunstenaar die ze maakte is voorlopig onbekend, maar de kwaliteit van het schilderen wijst onmiskenbaar naar een toonaangevende schilder uit het 14de eeuwse Rome. In die periode waren een aantal belangrijke kunstenaars actief, waaronder Pietro Cavallini, Jacopo Torriti (Turriti) en Filippo Rusuti.

Het is mogelijk dat de fresco’s door iemand van dit drietal of door één van hun leerlingen werden gemaakt, maar als dit laatste het geval is moet het dan toch een bijzonder talentvol iemand geweest zijn. Van Cavallini is geweten dat hij zowel in het Capitool als de nabijgelegen Santa Maria in Aracoeli actief is geweest en vermoedelijk had hij een tijdlang een werkatelier in (de buurt van) het Capitool. Maar om nu te concluderen dat het Cavallini is geweest die zijn tijdelijke verblijf (of dat van een vriend uit het Capitool) heeft opgefleurd met enkele wandschilderingen gaat te ver want daarvoor bestaat tot dusver geen enkel bewijs.

De fresco’s worden momenteel gerestaureerd, een karwei waarvoor het stadsbestuur gezien de waarde van de vondst, extra geld vrijmaakte. Die uitgave komt bovenop de bijna 2 miljoen euro die werd uitgetrokken voor de restauratie van de aangrenzende Sala Giulio Cesare. Daar dreigde twee jaar geleden een houten balk naar beneden te komen. Daardoor was het herstel van een nogal slordige restauratie uit de 18de eeuw, als gevolg van een aardbeving, niet langer uit te stellen. In september zullen de fresco’s vermoedelijk een eerste keer door het publiek te bewonderen zijn.

Geen reacties to “Drie zeldzame fresco's ontdekt in stadhuis”

  1. Anton Lamers Says:

    Ik wil deze catacomben tijdens mijn bezoek aan Rome in de eerste week van oktober willen bezoeken. Hoe zou ik dit kunnen reserveren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.