Nieuwe studie archieven paus Pius XII

Dankzij de tussenkomst van ‘oorlogspaus’ Pius XII (1939-1958) konden 200.000 joden Duitsland ontvluchten in de weken die volgden op de beruchte Kristallnacht. Dat beweert althans de Duitse historicus Michael Hesemann na onderzoek in de Vaticaanse archieven. Eugenio Pacelli, die in 1939 paus werd, schreef op 30 november 1938 – twintig dagen na Kristallnacht – als staatssecretaris van het Vaticaan alle aartsbisschoppen wereldwijd aan en vroeg hun hulp voor de verstrekking van visa en reisdocumenten aan niet-Arische katholieken en joden die zich bekeerden tot het christendom. Dezelfde documenten werden volgens Hesemann ook aan vele joden verstrekt.

Michael Hesemann onderzoekt de Vaticaanse archieven in opdracht van de Pave the Way-stichting. Volgens Elliot Hershberg van Pave the Way werpt het onderzoek een nieuw licht op de ‘oorlogspaus’, die tot vandaag door sommigen verweten wordt te weinig te hebben gedaan voor de joden. Tegenstanders noemen hem wel eens spottend de paus van Hitler, omdat hij de Holocaust niet expliciet genoeg veroordeelde. Elliot Hershberg: “Vele joden konden met succes Europa verlaten, hoewel ze vaak niet beseften dat ze hun visa en reisdocumenten dankzij de tussenkomst van het Vaticaan bekwamen”.

De volledige oorlogsarchieven van het Vaticaan worden pas in 2014 voor onderzoek opengesteld, al kunnen historici nu al een samenvatting raadplegen van de belangrijkste documenten uit dat archief. (Bron: KerkNet / Cathnews / JerusalemPost)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.