Fresco Santa Sabina toegankelijk voor publiek

Sinds vorige maand is in de Santa Sabinakerk op de Aventijnse heuvel een fresco uit de 7de eeuw publiek toegankelijk. Lezer Geert Knops maakte er ons attent op dat het fresco nu reeds te bewonderen is. Dat was oorspronkelijk pas in september voorzien. Volgende maand volgt wel nog de officixc3xable opening van een nieuw museum dat aan de basiliek verbonden is. In de tentoonstellingsruimtes zullen vondsten uit de oudheid en de christelijke kunst worden gepresenteerd. Het fresco werd begin dit jaar onverwacht blootgelegd tijdens een vier maanden durend restauratieproject en dateert uit een tot nog toe weinig gedocumenteerde periode in de Romaanse kunst.

Het fresco toont Maria met het kindje Jezus, de apostelen Petrus en Paulus en de martelaressen Sabina en Serafia. Ook afgebeeld zijn twee pauselijke afgevaardigden op het Concilie van Constantinopel III. Dat was het zesde oecumenisch concilie dat bijeen werd geroepen door keizer Constantijn IV, tijdens het pontificaat van Paus Agatho en Paus Leo II. Dat feit maakte de datering van de ongeveer 2,8 meter hoge en 4,35 meter brede afbeelding mogelijk. De geestelijken zijn in de toen gebruikelijke kleding te zien, een tweede aanwijzing dat het werk tegen het einde van de zevende eeuw werd vervaardigd. Het fresco is geschilderd in een naturalistische stijl met Byzantijnse invloeden. Onder het fresco bevindt zich nog een oudere schildering uit de 5de eeuw, de periode waarin de Santa Sabina werd gebouwd.

De basiliek is het hoofdkwartier van de orde der Dominicanen. De kerk is gebouwd door Petrus van Illyrixc3xab tussen 422 en 432 op de plaats van een Romeins huis. Het gebouw werd opgetrokken als een klassieke Romeinse basilica en heeft een rechthoekige vorm en drie beuken. In de 9de eeuw werd de kerk uitgebreid. In de jaren dertig van vorige eeuw zijn de decoraties gerestaureerd in hun oorspronkelijke staat.

De eevoud en de sobere uitstraling van het gebouw zorgen voor een unieke sfeer. In de vensters bevinden zich schijven seleniet of maansteen. Seleniet is een doorschijnende varixc3xabteit van gipskristal. Deze schijven seleniet zorgden voor een bijzonder mooie lichtinval. De 24 fraaie identieke zuilen maken het plaatje compleet. Zeer waardevol is het houtsnijwerk van de houten deuren uit de 6de eeuw met daarop de oudst bekende afbeelding van de kruisiging van Jezus Christus. Het gebouw is een bezoek dan ook meer dan waard.

Manuela Gianandrea, professor kunstgeschiedenis verklaart dat de ontdekking van het fresco in de eerste plaats een mooie picturale getuigenis is uit de vroege middeleeuwen. Er bestaan weinig werken uit dit tijdperk, wat het belang van de vondst des te groter maakt. Het werk, dat ontdekt werd toen arbeiders een gipsen wand verwijderden, is al bij al nog in een verbazend goede staat en heeft al geleid tot enkele nieuwe weetjes uit die periode. Zo ontdekte Lidia del Duca, die mee instond voor de restauratie, dat er voor het fresco een zeer kostbaar blauw pigment uit Afghanistan werd gebruikt. Dat is opmerkelijk omdat het gebruik ervan tot nog toe slechts bekend was bij werken uit veel latere eeuwen.

Chiesa di Santa Sabina
Via Santa Sabina / Piazza Pietro d'Illiria

Geen reacties to “Fresco Santa Sabina toegankelijk voor publiek”

  1. S.P.Q.R. Says:

    Beste Rahadi, de beelden zijn enkel zichtbaar in de persoonlijke nieuwsbrieven die naar elk geregistreerd lid van S.P.Q.R. worden gestuurd, enkele uren of soms zelfs dagen vooraleer publicatie op deze pagina.

  2. Rahadi S. Karni Says:

    Interessant nieuws! Maar waar zijn de foto’s?
    Groet,
    Rahadi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.