Romeinse musea open op 15 augustus

Op zondag 15 augustus, ook in Italixc3xab een belangrijke feestdag, blijven alle musea en archeologische sites in Rome gewoon open. Wie toevallig op bezoek in Rome is hoeft dus niet te vrezen dat hij of zij op Ferragosto geen vleugje cultuur kan opsnuiven. De grote uitzondering zijn de Vaticaanse musea, die zijn zondag omwille van de feestdag wel uitzonderlijk gesloten. Maar de Capitolijnse Musea, het Forum Romanum, het Colosseum, het Pantheon en de Palatijn zijn net als het MAXXI, de Villa Giulia, het Vittoriano, de Centrale Montemartini, de MACRO, Villa Torlonia, de Thermen van Caracalla en vele andere Romeinse trekpleisters gewoon open. Dat is ooit wel anders geweest.

Vroeger viel op Ferragosto het openbare leven zowat stil. Alle ambtenaren bleven thuis, al de musea en alle sites bleven dicht. Rome werd op 15 augustus getransformeerd in een soort spookstad. In de oudheid kende men dit feest als de Feriae Augusti , dat was een volledige feestmaand ter ere van de eerste Romeinse keizer Augustus. Die dag werd in de loop der eeuwen geclaimd door de katholieke kerk, die er uiteindelijk de feestdag van Maria Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart van maakte. Het is die feestdag die vandaag nog altijd bestaat en in veel landen geldt als een dag waarop niet moet worden gewerkt maar die door de werkgever wel wordt betaald. Met dank aan de oudheid dus.

Aanvankelijk gaf de kerk deze – in hun ogen – heidense feestdag de naam 'Dormitio Mariae' (Ontslaping van Maria) maar in het westerse christendom werd, mede onder invloed van allerlei apocriefe teksten en volkslegenden, vanaf de 8ste eeuw de term 'Tenhemelopneming van Maria' gebruikt. De Italianen, en de Romeinen in het bijzonder, zijn de dag van 15 augustus altijd hardnekkig Ferragosto blijven noemen. Ook hier: met dank aan de oudheid. Het Romeinse verleden wis je niet zomaar even uit. Het komende weekend kunnen we maar beter allemaal even genieten van deze midzomer-feestdag met oud-Romeinse wortels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.