Een glaasje lekkere limoncello smaakt altijd

Nu reeds, nog geen twee weken na de lancering van onze wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de beste limoncello-maker (m/v) van de Benelux, wordt duidelijk dat we een bijzonder spannende wedstrijd gaan meemaken, met veel en harde concurrentie en deelnemers die zonder meer van hun eigen kunnen overtuigd zijn.

Al direct na de bekendmaking van het initiatief sprongen ook de media op het nieuwsje. De inschrijvingen komen binnengestroomd uit alle hoeken van het land maar ook uit het buitenland, gaande van Nederland tot landgenoten-limoncellomakers in Malta.

Eerste vaststelling is dat de verhouding man/vrouw vrij netjes samenloopt: we tellen momenteel ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijke inschrijvers. We stellen ook vast dat vrijwel iedere kandidaat-deelnemer ervan overtuigd is dat hij of zij het allerbeste recept voor limoncello in handen heeft. Dat wakkert de competitie natuurlijk aan. In de hiernavolgende nieuwsbrief lees je wat meer over limoncello en over de wedstrijd. Wil je ook je kans wagen? Schrijf je in vóór vrijdag 1 oktober a.s. op limoncello@spqr.be

Liefhebbers van Italië (wij allemaal dus!) hebben zich ongetwijfeld al weleens aan een limoncello gewaagd. Deze zachte likeur op basis van citroenschillen heeft een verrassend frisse smaak die niet uitgesproken zoet hoeft te zijn, al heeft het zoete aspect er wel voor gezorgd dat het drankje een beetje het imago van ‘vrouwenlikeur’ kreeg. Niets is echter minder waar. Terwijl in het noorden van Italixc3xab na de maaltijd inderdaad sneller naar een grappa als digestief wordt gegrepen, geeft men in het zuiden vaker de voorkeur aan een lekkere limoncello.

In onze streken kwam je het drankje vroeger enkel tegen in de betere Italiaanse restaurants, maar sinds enkele jaren pakt ook de “gewone” horeca graag uit met een glaasje limoncello. Sindsdien is de bekendheid van de zuiderse citroendrank in de lage landen explosief gestegen.

Sommigen drinken het als aperitief (naar onze smaak is limoncello net als bijvoorbeeld porto echter veel te sterk en te krachtig om dienst te doen als aperitivo) maar de meeste mensen sluiten een goede maaltijd graag af met een verfrissende limoncello. Die verlucht de maag en zorgt voor een vlottere vertering.

Ook de jeugd lijkt gewonnen voor limoncello, al drinken ze het minder vaak puur maar gebruiken ze het in cocktails. Dat kan soms heel eenvoudig. Giet een klein geutje limoncello in een champagneglas en vul aan met een goede prosecco. Je drankje is klaar! Ook in fruitsalades en ijs wordt weleens limoncello gedruppeld en heb je in Sicilië al eens een citroentaart geproefd op basis van limoncello? Zeker doen, want je krijgt hier natuurlijk ook een… limoncello bij!

Limoncello is ontstaan ten zuiden van Napels, langs de Amalfitaanse kust en de omgeving van Sorrento. Een limoncello mag zich pas limoncello noemen als de likeur gemaakt wordt van P.G.I. Sorrento citroenen. (P.G.I staat voor Protected Geographical Indicator). De likeur draagt dan de naam Liquore di Limone di Sorrento. De bekende Villa Massa  bijvoorbeeld, behoort tot deze officieel erkende categorie, een label dat door de EU wordt gecontroleerd. Er bestaat ook heel wat namaak-limoncello die goedkoper op de markt wordt gebracht. Die krijgt dan weinig verhullende namen zoals Lemone, Limona, Lemoncino, Limonito, Lemonito, Lemonce, Limonce, Limonello, Lemonello, enz.

Limoncello heeft gemiddeld zo’n 35 vol. % alcohol en wordt gedronken op een temperatuur rond de 4 °C. Dat hangt echter af van de eigen smaak, en veel limoncello-flessen steken gewoon in de diepvries, om het drankje zo ijskoud mogelijk te houden. Zodra een glaasje wordt ingeschonken stijgt de temperatuur immers meteen al met enkele graden.

We wisten wel dat veel mensen bezig zijn met het zelf maken van limoncello, maar de reacties die onze komende wedstrijd nu al teweegbrengt verrassen toch een beetje. In ieder geval is het niet zo moeilijk om zelf limoncello te maken, al varixc3xabren de recepten enorm en is ook de bereidingswijze soms totaal verschillend. Sommigen hebben nauwelijks een week nodig om limoncello af te leveren, anderen zijn er minstens twee tot drie maanden mee in de weer.

We gaan hier geen recepten naar voor schuiven (we gaan ervan uit dat iedere kandidaat-deelnemer beschikt over een uniek recept en we willen zeker niet aan beïnvloeding doen) maar wie het toch eens wil proberen hoeft maar even te zoeken op het internet naar een recept voor het maken van limoncello. Een belangrijke tip die we alvast toch kunnen meegeven: gebruik biologisch gekweekte citroenen, vruchten dus die niet werden behandeld met bestrijdingsmiddelen of insecticides.

Wie toch gewone citroenen gebruikt ziet zich nadien meestal geconfronteerd met een bruin-zwarte afzetting in de hals van de fles of in de hele fles zelf. Aan de smaak van de limoncello doet dit meestal niets af, maar appetijtelijk ziet het drankje er dan niet meer uit. Ook belangrijk is de witte vliesjes van de citroen zo goed mogelijk te verwijderen. Het wit zorgt later voor bitterheid en dat willen we niet in limoncello. Daarnaast zijn er behalve de klassieke natuurlijk ook “geheime” ingrediënten. Zo weten we van sommige makers dat ze weleens een limoentje in hun mengsel durven smokkelen. Dat zou zorgen voor een unieke smaak.

Citroenen waren al gekend in het oude Rome. In Pompeii zijn muurschilderingen ontdekt van citroenbomen. Reeds in de 7de eeuw legden professionele fruitkwekers in de omgeving van Napels op grote schaal citroenplantages aan. De goede klimatologische en vruchtbare vulkanische bodemomstandigheden vlakbij de zee, zorgden voor een snelle groei van de citrusbomen. In Italië werd al langer grappa gemaakt, interessant om de restanten van de druiven na de wijnbereiding niet te moeten weggooien.

Het is niet meer te achterhalen wie op het idee kwam om citroenen te gebruiken als basis voor een likeurdrankje. De geschiedenis van limoncello is gekruid met allerlei legendes en anekdotes. Zowel de Sorrentini, de Amalfitani als de Capresi claimen het ontstaansrecht van de limoncello. Feit is dat op zeker ogenblik niet alleen deze bevolkingsgroepen maar zowat iedere Italiaanse familie een citroendrankje maakte op basis van een recept dat generatie op generatie werd doorgegeven in de familie. De regio rond Napels begon zich later op industriële wijze te specialiseren in de productie van limoncello en exporteert vandaag vele miljoenen flessen naar alle hoeken van de wereld.

S.P.Q.R. gaat op zoek naar de beste amateur-limoncellomaker in de Benelux. Wie meent over het beste geheime recept te beschikken om de ultieme Italiaanse citroenlikeur te fabriceren, schrijft zich als de bliksem in voor onze wedstrijd!

Inschrijven kan ten laatste tot 1 oktober 2010. Dat kan door je naam, volledige postadres en e-mail adres te sturen naar limoncello@spqr.be.

Elke deelnemer wordt daarna uitgenodigd één fles limoncello (minimaal 50 cl.) in te leveren op een nader te bepalen adres in 3000 Leuven, dit tussen 5 en 15 januari 2011.

Op de flessen moet een speciaal etiket worden gekleefd dat vooraf door S.P.Q.R. per post aan de kandidaat-deelnemers zal worden gestuurd en dat enkel een numerieke code bevat, zodat de anonimiteit van de inzenders voor de jury gewaarborgd is. De ingeleverde flessen mogen geen andere kenmerken bevatten die de deelnemers kunnen identificeren. Door zijn of haar deelname verklaart de inzender op erewoord zelf de producent(e) te zijn van de ingeleverde limoncello.

In de periode tussen 15 en 30 januari proeft een onafhankelijke en deskundige jury de inzendingen. De jury bestaat uit Italiaanse limoncello-kenners, een Belgische culinaire expert met een specialisatie in likeur en likeurbereidingen, en zal worden bijgestaan door het bestuur van S.P.Q.R. De juryvoorzitter is limoncello-specialist Gianfranco Avantaggiato, die ooit zelfs acteur Roberto Benigni wist te bekoren met een zelfgemaakte limoncello. Het product wordt niet alleen beoordeeld op smaak maar ook op kleur, geur en uitzicht. De vorm of het uitzicht van fles waarin de limoncello zich bevindt is onbelangrijk, het is de inhoud die telt.

De winnaar wordt bekendgemaakt op onze derde Italiaanse wijnbeurs VINO 2011 die plaats heeft op 12 en 13 februari 2011 in de businessruimte van voetbalclub OHL in Heverlee. De winnaar wordt beloond met een mooie prijs en geniet de grote eer om tot eerste Benelux-kampioen limoncello maken te worden uitgeroepen.

Indien de winnaar dit wenst, zal door S.P.Q.R. de mogelijkheid worden geboden om het publiek te laten kennismaken met de winnende limoncello op een proefstandje tijdens VINO 2011 of tijdens de jaarlijkse ledenreceptie, zoals steeds op 21 april, de officiële stichtingsdag van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.