Een bezoek aan Palazzo Montecitorio

Ook zo blij dat je momenteel eens een kijkje kan nemen in Palazzo Farnese? (zie ons recent bericht over de prachtige renaissance-tentoonstelling die hier eind vorig jaar begonnen is). Maar er zijn in Rome natuurlijk nog heel wat andere fraaie gebouwen te bewonderen. Vele zijn toegankelijk, andere blijven hermetisch gesloten voor het publiek, sommige openen nu en dan de deuren. Het Palazzo di Montecitorio bevindt zich in deze laatste categorie.

In dit immens grote gebouw vergadert de Kamer van Afgevaardigden (Camera dei deputati), het Italiaanse parlement zeg maar. Altijd streng bewaakt, maar elke eerste zondag van de maand mag je er van 10 tot 18 uur in. Tenminste, als de rij wachtenden voor je niet te lang is, want de toegangsbewijsjes worden chronologisch uitgedeeld volgens aankomst van de bezoekers. Groepen maar ook particulieren en scholen kunnen overigens altijd een aanvraag indienen voor een bezoek, ook tijdens weekdagen.

Soms is er weleens een speciaal evenement of een uitzonderlijke tentoonstelling waardoor je (een gedeelte van) het gebouw toch kan bezoeken, maar doorgaans raak je moeilijk binnen in deze statige palazzo. Elke eerste zondag van de maand kan iedereen zich aanbieden aan de hoofdingang, Piazza di Montecitorio dus. Het bezoek gebeurt in groepjes en deze worden begeleid door personeel van de Kamer. Er is natuurlijk een strenge veiligheidscontrole, steek dus best geen metalen of “verdachte” voorwerpen op zak.

De wandeling doorheen het gebouw brengt je via lange, brede gangen in een aantal ronduit prachtige en enorm grote kamers, waaronder de zogenaamde Transatlantico, de Corridoio dei busti, de Sala della Lupa en de kamer van Aldo Moro. Let in de diverse kamers ook op de rijkelijke versieringen op de vloeren, aan plafonds en muren. Het is duidelijk dat de makers niet werden gehinderd door een gebrek aan kostbaar bouwmateriaal zoals peperduur eikenhout, marmer, glas in lood, bladgoud, enz.

Het gebouw werd  oorspronkelijk ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en was bestemd voor de jonge kardinaal Ludovico Ludovisi, een neef van Paus Gregorius  XV. Na diens dood in 1623 lagen de werken stil tot aan het pontificaat van paus Innocentius XII, dat liep van 1691 tot 1700. Die liet het palazzo voltooien door Carlo Fontana, die Bernini’s oorspronkelijk plan wijzigde door een klok toe te voegen aan de gevel boven de hoofdingang.

In 1696 werd in Palazzo Montecitorio de Apostolische Curie gexc3xafnstalleerd. Later trok de gouverneur van Rome erin en fungeerde het gebouw ook nog een tijdlang als hoofdcommissariaat van de politie. De obelisk, afkomstig van het Solarium Augusti, werd op de huidige plek voor de hoofdingang geïnstalleerd door paus Pius VI in 1789.

Met de installatie van de eerste Italiaanse koning in 1861 en het einde van de kerkelijke staat een jaar later, werd Palazzo Montecitorio gekozen als de zetel van de Kamer van Afgevaardigden. Dat gebeurde pas na heel wat discussies. Zo beschikte het gebouw bijvoorbeeld niet over een degelijke vergaderzaal. Om dat op te lossen werd de binnenplaats van het palazzo overkoepeld en uitgebouwd tot een soort halfrond.

Het originele paleis bleek echter alles behalve geschikt voor zijn nieuwe rol en van 1902 tot 1927 werd er achter de muren zeer grondig verbouwd, gerestaureerd maar ook afgebroken. Ook werd er een volledig nieuwe vleugel bijgebouwd. Architect van dienst was de Siciliaan Ernesto Basile. Hij creëerde ook de indrukwekkende transatlantische kamer, vandaag zowat het epicentrum van de Italiaanse politiek. De vergaderzaal wordt gekenmerkt door talrijke decoraties in de art nouveau-stijl. Let vooral op de prachtige koepel van gekleurd glas.

Palazzo Montecitorio

Piazza di Montecitorio
Bezoek elke eerste zondag van de maand van 10 tot 18 uur
Bezoekers schuiven aan en krijgen in volgorde van aankomst een toegangsticket

(School)groepen die het gebouw tijdens weekdagen willen bezoeken moeten een officiële aanvraag indienen bij de veiligheidsdienst en dit via fax nr. +39 6 676 099 50. Vermeld in je briefhoofd zeker alle officiële (contact)gegevens. Het document moet gehandtekend zijn door de verantwoordelijke van de groep. Die verantwoordelijke moet tijdens het bezoek ook aanwezig zijn. Het absolute maximum aantal personen per groep is 50. Een dergelijke groep mag vijf begeleiders hebben.

www.camera.it

Een filmpje over Palazzo Montecitorio: deel 1 en deel 2

Eén reactie to “Een bezoek aan Palazzo Montecitorio”

  1. Simone De Cock Says:

    Is het palazzo open op 2 juni 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.