Rome bouwt Stad van de Jeugd

De voorbereiding van het project heeft jarenlang aangesleept maar na de zomer begint Rome aan de lang verwachte bouw van La Città dei Giovani of de Stad van de Jeugd. Het gaat om de volledige transformatie van de gebouwen van de Mercati Generali langs de Via Ostiense, die al jaren leegstaan. Het enorme terrein, zo’n 224.000 m² groot, waar het ooit bruiste van handelsactiviteit, ligt er tegenwoordig volkomen verloederd bij. Daar komt nu dus verandering in.

Het bureau van de in Nederland geboren toparchitect Rem Koolhaas bouwt de industriële site om tot een hypermodern trefpunt voor de Romeinse jeugd, waar onder meer bioscopen, concertzalen, tientallen winkels, game-, en internetcentra, fitness- en wellnessruimtes, sportscholen en sporthallen, boekwinkels en bibliotheken en cafeetjes en restaurants onderdak krijgen.

Alles wordt volgestouwd met de meest moderne technologische en futuristische snufjes. De grootste mediatheek van Italië krijgt er ook een plaatsje, net als het zogenaamde Forum dei Sapori, het Forum van de Smaken, dat een gastronomische topattractie voor alle burgers en toeristen moet worden. Er worden ook 2.000 parkeerplaatsen voorzien. De bouw zal ten minste vier jaar duren.

Het is al ruim zes jaar geleden dat architecten Rem Koolhaas en Ellen van Loon namens hun internationale architectenbureau OMA (vroeger het Office for Metropolitan Architecture) de eerste plannen voor deze buurt tekenden en vervolgens als winnaars van een architectuurwedstrijd uit de bus kwamen. Dat het daarna allemaal zo lang heeft geduurd komt vooral door de vele vooronderzoeken en studies die moesten gebeuren. Dergelijke grootschalige werken zijn in Rome altijd al aan zeer strenge regels gebonden maar deze site heeft ook nog eens waarde als industrieel archeologisch erfgoed. Bovendien moest ook de impact van een dergelijk project op de leefbaarheid van de buurt worden onderzocht.

De ligging van het terrein is in ieder geval bijzonder strategisch, vlakbij de oude stadsmuren en dankzij de bus-, trein- en tramhalte die zich vlakbij bevindt, ook nog eens erg vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het gebied bevindt zich tussen de wijken Testaccio en Garbatella. Wie al eens het museum Centrale Montemartini bezocht, heeft wat verderop aan de overzijde van de Via Ostiense ongetwijfeld ook het grote aantal verlaten en met graffiti beschilderde markthallen gezien.

En wie wat ouder is, heeft zeker en vast nog meegemaakt hoe hier iedere ochtend, vele jaren lang, allerhande voedingsproducten werden verhandeld. Het was de grootste vroegmarkt van Rome waar zowat iedere marktkramer en leverancier inkopen kwamen doen om vervolgens met de verse producten naar de binnenstad te rijden. Ook gemotiveerde restauranthouders kwamen hier graag langs, bijvoorbeeld om in de zeer vroege uren de mooiste vissen uit te zoeken die enkele uren voordien nog rustig in zee zwommen. Dat verleden is definitief voorbij.

De toekomstverwachtingen voor de Mercati Generali zijn in ieder geval hooggespannen. vermoedelijk vlak na de zomer zullen hier de eerste bouwkranen opduiken en de eerste steigers worden opgetrokken. Voor de realisatie van het project werd tot nog toe 320 miljoen euro uitgetrokken, geld dat wordt beheerd door een consortium bestaande uit privé-ondernemers onder leiding van de Groep Toti. Er zullen vanaf het begin permanent 315 werknemers aan de slag gaan, een aantal dat gaandeweg zal oplopen tot zowat 600 voltijdse arbeiders.

Ze zullen de voormalige Mercati Generali, gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw, omtoveren tot een ultramodern complex met meerdere verdiepingen, met respect voor de originele Art Nouveaustijl maar boordevol futuristische snufjes. Behalve de voormelde attracties komen er ook voorzieningen voor grootschalige evenementen en tentoonstellingen. De polyvalente zaal zal 2.400 zitplaatsen tellen en moet dienen voor concerten en voorstellingen. De bioscoopzaal krijgt een capaciteit van 1.300 zitplaatsen.

Dat is nog niet alles. In deze geweldige ontmoetingsplaats wil de stad Rome ook nog eens de grootste mediatheek van Italië onderbrengen en, als echte topattractie en bezienswaardigheid, er het zogenaamde Forum dei Sapori uitbouwen. Dat wordt een soort gastronomische tempel die de talrijke smaken van de traditionele Italiaanse keuken in ere moet houden en permanent promoten. Dit culinaire paradijs moet een echte bezienswaardigheid worden, een topattractie waarvoor liefhebbers van koken en gastronomie speciaal de verplaatsing naar de Via Ostiense zullen maken. Dit complex wordt niet toevallig opgetrokken op de precieze plek waar zich destijds de ruimtes bevonden waar de meest verse voedingsproducten zoals vis en fruit werden verhandeld. Het Forum dei Sapori legt op die manier de link met het historische verleden van de site.

Verderop het terrein wordt 11.500 m² gereserveerd voor zakelijke evenementen en infrastructuur, waaronder kantoren, kleine bedrijfsruimten en een congreszaal. Ongeveer 9.000 m² wordt vrijgelaten voor open ruimtes en terrassen. 40.000 m² wordt toegewezen aan wandelpaden en groene zones terwijl de parkeerruimte 83.000 m² zal innemen.

Het toonaangevende architectenbureau OMA (voorheen het Office for Metropolitan Architecture) werd in 1975 opgericht door Rem Koolhaas, Madelon Vriesedorp, Elia Zenghelis en Zoe Zenghelis in Londen. Vanwege een aantal Nederlandse opdrachten vestigt OMA zich in 1981 in Rotterdam. Het bureau deed vanaf het begin aan een aantal spraakmakende prijsvragen mee, waaronder die voor de Tweede Kamer en het stadhuis in Den Haag (Nederland). In de beginjaren werden nog niet veel ontwerpen gerealiseerd.

Met de realisatie van de ruimtelijk complexe KunstHal (1987-1992) in Rotterdam breekt het bureau internationaal door. Het krijgt diverse grote opdrachten, zowel in Nederland als in onder andere Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten. Vanaf 2000 richt OMA zich met succes op Azië en wint de prijsvraag voor het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie CCTV in Beijing, met meer 575.000 m² vloeroppervlakte de grootste opdracht tot nu toe.

OMA heeft vandaag vier vestigingen (in Rotterdam, New York City, Beijing en Hong Kong) met in totaal 220 medewerkers en draait een jaarlijkse omzet van ongeveer 65 miljoen dollar. OMA presenteert zich nadrukkelijk als niet-Nederlands architectenbureau. Zo wilde het niet meewerken aan een boekenreeks over Nederlandse architecten. Ook uit de personeelssamenstelling blijkt deze internationale ambitie. Deze bestaat uit 35 nationaliteiten. Zo’n 80 procent van de medewerkers is niet Nederlands. OMA wordt geleid door de partners Rem Koolhaas, Ellen van Loon, Reinier de Graaf, Victor van der Chijs, Shohei Shigematsu, Iyad Alsaka en David Gianotten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.