Nieuwe biografie over Nederlandse paus Adrianus VI

Na dertig jaar is zopas een nieuwe biografie verschenen van de enige paus uit de Nederlanden, Adrianus VI (1459-1523, paus van 1522 tot 1523).

Adriaan van Utrecht maakte carrière aan de Leuvense universiteit, waar hij uitgroeide tot een van de voornaamste figuren. Daardoor trok hij de aandacht van het Habsburgse hof van Margaretha van Oostenrijk in Mechelen: Margaretha benoemde hem tot leermeester van de jonge Karel V.

Op zijn beurt zou keizer Karel Adrianus naar Spanje zenden voor een delicate diplomatieke opdracht. Adrianus slaagde daarin en vertegenwoordigde Karel vervolgens als regent. Tegelijk maakte hij een snelle carrière in de kerkelijke hiërarchie en werd hij grootinquisiteur, bisschop en kardinaal.

Na de onverwachte dood van paus Leo X werd Adrianus, die zelf niet op het conclaaf aanwezig was, tot paus gekozen. Zijn pontificaat duurde slechts anderhalf jaar en werd beheerst door de onverzoenbaarheid van de Europese vorsten, de dreiging van het Ottomaanse rijk en vooral de kwestie van Maarten Luther.

Ook al heeft Adrianus in zijn korte pontificaat ogenschijnlijk niet heel veel gerealiseerd, toch wees hij de weg naar de katholieke vernieuwing of Contrareformatie die vanaf het midden van de zestiende eeuw inzette: versobering, interne morele hervorming, betere vorming van de geestelijkheid. Met name zijn schuldbekentenis op de Rijksdag van Neurenberg vormt een in de geschiedenis unieke daad.

In het nieuwe boek wordt het levensverloop van Adrianus VI beschreven, vanaf zijn geboorte te Utrecht, via zijn Leuvense carrière en zijn dienst aan het Habsburgse hof (in Mechelen en in Spanje) tot en met zijn pontificaat.

Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de historische context en de entourage van de paus, terwijl ook de Leuvense periode (in tijd de langste) meer aan bod komt dan gewoonlijk.

Auteur dr. Michiel Verweij is adjunct-conservator op het Handschriftenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel en organiseerde eerder al de tentoonstelling De paus uit de Lage Landen: Adrianus VI 1459-1523, dit ter gelegenheid van het 550ste geboortejaar van Adrianus (Utrecht en Leuven, 2009-2010).

Het boek wordt officieel voorgesteld tijdens een lezing door de auteur op dinsdag 12 april 2011 tussen 14.30 en 16.30 uur.

Je kan deze voorstelling gratis bijwonen mits je hier vooraf aan te melden.

Adrianus VI (1459-1523).
De tragische paus uit de Nederlanden

Auteur: Michiel Verweij
Antwerpen – Apeldoorn
Uitgeverij Garant, 2011
160 pagina’s
Prijs: 19 euro

ISBN 978-90-441-2664-8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.