Nieuwe opgravingen in Villa Hadriana

Wie nu en dan Rome bezoekt is waarschijnlijk ook al eens terechtgekomen in de befaamde Villa Hadriana, de enorme en zeer uitgestrekte residentie die keizer Hadrianus tussen 126 en 134 liet aanleggen, zo'n 4 km ten zuidwesten van Tivoli, op ongeveer 31 km van Rome. Het landgoed, met een omtrek van 5 km en een oppervlakte van zowat 120 ha, omvatte een keizerlijk paleis, thermen, bibliotheken, theaters en uitgestrekte tuinen boordevol kunstwerken. Het geldt als een van de rijkste gebouwencomplexen uit de Oudheid.

Archeologen zijn er nog steeds niet in geslaagd de precieze functie van alle gebouwen in het complex vast te stellen. Meer zelfs, de opgravingen gaan er onverminderd voort. De eerste officixc3xable spadesteek voor een nieuwe opgravingscampagne werd enkele weken geleden gegeven. Er blijken in de Villa Hadriana nog heel wat geheimen te wachten op ontdekking. Momenteel wordt de aanzet gegeven tot opgravingen in een zone van ongeveer 4.000 m2, de zogenaamde Palestra, ten oosten van het complex. Voor deze werken wordt 1 miljoen euro uitgetrokken.

Goed nieuws voor het publiek is dat de overheid het als een voorname prioriteit ziet om dit deel van de site binnen uiterlijk drie jaar te openen voor het publiek, al is het nog zeer de vraag of die termijn in de praktijk wel haalbaar is. De plek waar men nu begint te graven is immers vrij centraal gelegen en de archeologen verwachten ondermeer te stuiten op ondergrondse tunnels en verbindingswegen, voormalige arcades en de resten van exotische tempels.

Nog niet zo lang geleden werd de oorspronkelijke toegang tot het complex ontdekt, evenals een tempel voor Antinoxc3xbcs, het Antinoeion, gewijd aan Antinoxc3xbcs en Osiris. Bij die gelegenheid kwamen verscheidene schitterende beelden en mozaxc3xafeken aan het licht. De verwachting is dat de ondergrond hier nog heel wat verborgen kunstwerken en schatten bevat. Dat zou de eindtermijn van de werken, voorzien in de periode 2013-2014, aanzienlijk kunnen opschuiven.

Het gedeelte dat men nu wil beginnen opgraven vormde in de oudheid de meest complexe en exclusieve toegang tot de Villa Hadriana. Die werd gekenmerkt door een adembenemende reeks monumentale gebouwen die volledig uit marmer waren opgetrokken, voorzien van lange rijen kolommen van ten minste zes meter hoog die een trap ondersteunden die naar een imposante daktuin voerde.

In het gebied werd tussen 2005 en 2007 al eerder gegraven maar de werken werden stilgelegd toen de fondsen op waren. De nieuwe financiering van 1 miljoen euro moet het project helemaal voltooien. Wat destijds al werd blootgelegd doet de archeologen nu alvast watertanden, want het belangrijkste steekt vermoedelijk nog steeds in de grond. Niet alleen moet de karakteristieke structuur en de monumentale architectuur van de gebouwen, de kamers en tuinen duidelijk worden, men zal ongetwijfeld ook heel wat ontdekken over het gebruikte marmer en de manier waarop de kamers met stucwerk of beelden waren versierd.

Zo werd in 2006 in een bepaald gebouw een prachtige marmeren sfinx ontdekt, wat de onderzoekers toen deed vermoeden dat dit deel van het complex werd gebruikt voor de verering van de godin Isis. Maar helemaal zeker is dat niet. Het is over dit soort ontdekkingen dat men nu uitsluitsel wil krijgen. Als de werken voltooid zijn, is vlakbij de site ook de bouw van een nieuw museum voorzien, dat plaats zal bieden aan een reconstructie van het vroegere complex en gewijd zal zijn aan de ontdekkingen die op deze site gebeurden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.