Tweede luik conservatie Romeins schip De Meern 1

Bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Lelystad (Nederland) gaat donderdag 12 mei de eerste helft van het Romeinse schip De Meern 1 de conserveringsbak uit en de andere helft er in. Volgens de Rijksdienst is de wisseling van de helften een bijzonder moment in een van de grootste conserveringsmomenten ooit. Beide scheepshelften zijn dan heel even samen te zien en dat is volgens de Rijksdienst lang geleden.

Na de wisseling van de scheepshelften gaat de conserveringstank weer voor een jaar op slot. De conservatie van De Meern 1 is volgens de Rijksdienst uniek. Voor het eerst wordt in Nederland scheepshout geconserveerd door een compleet schip onder te dompelen in een speciale vloeistof, die vergaan moet voorkomen. Het Romeinse schip De Meern I werd in 2003 ontdekt in de gemeente bij Vleuten/De Meern. Het schip werd geborgen en overgebracht naar Lelystad, naar de afdeling scheepsarcheologie van de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed.

Een deel van het wrak werd in een conserveringstank geplaatst, het andere deel lag jarenlang op een sproeivloer waar het voortdurend nat werd gehouden. Het schip is in totaal 25 meter lang. De scheepshelft die deze week uit de tank komt, verhuist naar een tent die daarvoor speciaal wordt geplaatst aan de Meern. Publiek mag er niet bij. Het schip als geheel is waarschijnlijk pas over een jaar te zien, als beide helften worden samengevoegd tot xc3xa9xc3xa9n schip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.