De smaak van Rome – De beste adressen & de mooiste plekken

Een nieuwe gids met zo’n titel wekt bij ons, Romeliefhebbers, natuurlijk meteen allerlei culinaire verwachtingen. We stellen dit boek in deze bijdrage dan ook graag even voor. Meer zelfs, van de uitgever mogen we vijf exemplaren wegschenken aan de lezers van deze nieuwsbrief. Wat je daarvoor moet doen lees je onderaan dit stukje. Initiatiefnemers voor de nieuwe gids zijn Uitgeverij Dominicus Lifestyle en het tijdschrift De Smaak van Italixeb. Zij willen in de toekomst samen een nieuwe reeks authentieke reisgidsen uitbrengen, waarbij  naast de voornaamste culturele bezienswaardigheden vooral ook de culinaire hotspots van Italiaanse steden worden uitgelicht. Rome bijt de spits af.

In De smaak van Rome staan enkele belangrijke bezienswaardigheden van de stad beschreven, met heel wat tips voor de beste culinaire tussenstops. Waar drink je de lekkerste koffie, waar eet je de échte spaghetti carbonara, waar haal je het lekkerste ijsje en in welke wijnbar proef je tijdens een gezellige avond gegarandeerd enkele topwijnen? Het is de bedoeling dat deze gids je bij dit soort vragen op weg helpt.

De makers gaan er prat op dat je met dit boek in de hand de gebaande toeristische paden kan vermijden.Wat de voorgestelde bezienswaardigheden aangaat gaat dit alleszins niet op. Meer zelfs, die blijven beperkt tot de bekende hotspots zoals het Colosseum, de Trevifontein, het Pantheon, Piazza Navona, de Spaanse Trappen, enz. Het zijn de plaatsen die je bezoekt wanneer je voor de eerste keer in Rome bent en het is in die omgevingen dat de makers hun culinaire adresjes gingen zoeken.

De manier waarop die Romeinse toeristische troeven worden voorgesteld is wel prettig voor de beginnende Rometoerist. Je krijgt een of twee pagina’s informatie over een bezienswaardigheid, die een pagina verder worden gevolgd door een tiental korte, prettige algemene weetjes over het gebouw, de kunstenaar of architect die betrokken was bij de realisatie of over de gebeurtenissen die er zich afspeelden. Zoiets smaakt altijd naar meer en doet je verlangen om meer te weten te komen over Rome.

Vervolgens krijg je steevast, in een vijftal rubriekjes, telkens in dezelfde strakke volgorde (caffxe8, gelato, aperitivo & vino, mangiare en da non perdere!) een aantal adresjes gepresenteerd. Achtereenvolgens dus steeds koffie, ijsjes, aperitieven, cocktails en wijn, eten en een paar winkels je die niet mag missen. Ieder adres is vergezeld van een paar regels commentaar. Het zijn geen lange lijsten en opsommingen, je behoudt het overzicht. Het lijkt ons dat er doorgaans is gekozen voor de wat meer moderne en trendy zaken, samen met een aantal oerdegelijke vaste waarden.

De kleine familiale trattorie komen weinig aan bod maar dat is misschien helemaal niet zo erg. Die zitten niet echt te wachten op een stormloop aan bezoekers. Wat wel ontbreekt is elke vorm van prijsindicatie. Sommige mensen zullen daar niet van wakker liggen maar het maakt toch echt wel een fameus verschil of je gaat tafelen bij zaken zoals Armando al Pantheon of La Rosetta of even aanschuift bij Maccheroni.

Een snelle lezing van de gids brengt volgens onze bescheiden mening geen ‘foute’ adressen aan het licht, dus geen zaken waarvoor je anderen waarschuwt dat je er beter wegblijft. Integendeel zelfs, in elk hoofdstuk vinden we wel enkele adressen terug waar we zelf ook graag komen en die we zonder aarzelen aan anderen kunnen aanraden. Dat op zich is al een hele prestatie die weinig reisgidsen deze uitgave zullen nadoen.

Het boekje ligt bijzonder goed in de hand en is gemakkelijk mee te nemen. Het past misschien net niet in de broekzak maar zeker wel in de handtas en ook los in de hand kan je er zo mee op stap. De stevige kaft is geen overbodige luxe bij dergelijke gidsen. We waren erg blij te zien dat het boekje beschikt over een handig textiellint als bladwijzer. Dat lint is helaas niet aan de rug van het boek vastgemaakt maar met een klevertje nogal losjes bevestigd achteraan het boek. Dit scheurt gegarandeerd los na enkele keren gebruikt te zijn. Een beetje jammer.

De layout van deze gids is klaar en duidelijk. De vaste volgorde van de rubrieken wordt strikt aangehouden en telkens duidelijk weergegeven met kleine illustraties die als icoontjes fungeren. Een aantal smakelijke foto’s verluchten het boek en op praktisch vlak zijn er ook kleine plattegronden van de diverse stadsdelen beschikbaar waarop je de adressen snel kan terugvinden.

Vrij overbodig is de rubriek ‘Mijn Rome’ waar enkele auteurs, een filmregisseur en een kok in een zeer kort interviewtje vertellen waar ze hun pizza eten, waar ze graag winkelen, enz. Dergelijke informatie geeft de lezer nauwelijks enige meerwaarde. De 10 pagina’s die hiervoor worden opgeofferd waren beter gebruikt om nog wat extra weetjes of adresjes mee te geven of nog een bijkomende wijk te bespreken, zoals bv. Parioli of San Lorenzo.

Het is ook zonde dat de makers Trastevere en Testaccio, historisch twee totaal verschillende wijken, maar ook op culinair vlak apart en eigenzinnig, zomaar bij en door elkaar hebben gegooid. De Tiber bakent die twee zones als een soort natuurlijke grens nochtans netjes af. Beide stadsdelen beschikken elk over een groot culinair aanbod en er is hoegenaamd geen enkele reden om ze met elkaar te verbinden. Heel attent is dat er in de gids enkele blanco pagina’s beschikbaar zijn zodat je eventueel zelf iets kan noteren of aanvullen. Al even prettig is een weliswaar beperkte maar voor de beginnende Italiëreiziger zeker erg nuttige culinaire woordenlijst die achteraan het boekje staat afgedrukt.

Conclusie: dit culinaire reisboekje is de aankoop beslist waard, zeker voor de beginnende Romebezoeker die culinair het iets betere werk gewoon is en het niet erg vindt om voor een goede maaltijd soms ook iets meer te betalen. Ook wie Rome goed kent zal in dit boekje ongetwijfeld nog enkele eet- of winkeladresjes terugvinden die een nadere verkenning waard zijn. Ook voor de prijs (15 euro) hoef je deze gids niet te laten liggen.

Tegelijk met deze smakelijke reisgids verschijnt een nieuwe applicatie voor de iPhone die de lekkerste plekken van Rome meteen ook mobiel bereikbaar maken. Vanaf nu kan je in de Appstore eveneens terecht voor De Smaak van Rome. De app beschikt over een offline navigatiesysteem waardoor je weet hoe je al de lekkere adresjes van het boek kan terugvinden. Het gouden kompas wijst je al wandelend de weg en toont niet alleen welke adressen in de buurt zijn, maar ook hoeveel meters je nog van een kop koffie, ijsje of bord pasta verwijderd bent.

Zodra je de app hebt gedownload (kostprijs 3,99 euro), heb je alle adressen en de bijbehorende informatie altijd en overal bij de hand. Je betaalt dus geen extra kosten voor gebruik van internet in het buitenland. De applicatie bevat ruim 150 adressen, dezelfde die je ook in de papieren gids terugvindt. Per adres krijg je niet alleen een uitgebreide beschrijving plus een duidelijke foto, zodat je het makkelijk herkent, maar ook gegevens zoals telefoonnummer en webadres, zodat je zelfs nog voor je vertrek eventueel een tafeltje kan reserveren .

De smaak van Rome
Gottmer Uitgevers Groep BV (Dominicus Lifestyle) en DSV Media / De Uitgeeftak
Uitgave: eerste druk september 2011
ISBN 978 90 257 4986 6
Prijs: 15 euro
Te koop in de boekhandel
www.desmaakvanrome.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s