Aantal kunstenaars op populaire locaties beperkt

Een nieuw stadsreglement beperkt het aantal artiesten en locaties waar nog kunstwerken mogen worden aangeprezen. Voor Piazza Navona worden 44 vergunningen toegekend. Ook het aantal kunstenaars op Piazza della Trinità dei Monti, bovenaan de Spaanse Trappen, wordt beperkt. Daar mogen voortaan nog 12 schilders, portretkunstenaars of karikatuurtekenaars actief zijn. Aan de Ponte Sant’Angelo, voor de Engelenburcht mogen nog 15 artiesten hun ding doen. Op alle andere locaties, zoals in de buurt van het Colosseum of de Trevifontein wordt dergelijke verkoop verboden. Een technische commissie van de stad zal de kandidaat-kunstenaars vooraf bezoeken. De kunstenaars moeten hun artistieke talenten kunnen bewijzen. Het stadsbestuur wil met een streng reglement de Romeinse traditie van echte straatkunstenaars in ere houden.

Het aantal kunstverkopers zonder officiële vergunning was de voorbije maanden bij piekmomenten gestegen tot zowat 70 procent. Daar werden de volledig illegale verkopers (de Senegalezen en Aziaten met namaakhandtassen, broekriemen en andere rommel) nog niet bijgerekend. De echte kunstenaars en artiesten op de populaire toeristische pleinen raakten de voorbije maanden volledig in de verdrukking.De prenten en schilderijtjes die aan de toeristen werden verkocht waren voor het overgrote deel volkomen waardeloos spul.

De tekeningen en schilderijtjes die de meeste “kunstenaars” aanboden worden in grote hoeveelheden machinaal vervaardigd en werden in het allerbeste geval ter plaatse nog een beetje handmatig ingekleurd of bijgewerkt met een penseel. Louter voor de show. Maar veel zogenaamde artiesten namen zelfs die moeite niet en verkochten hun waar rechtstreeks van het fabriekje aan de argeloze toerist. Aan die praktijken wordt nu een einde gemaakt. In heel de stad mogen nog maximum 71 kunstenaars hun waren aanprijzen en die zijn verdeeld over drie locaties: Piazza Navona, Piazza della Trinità dei Monti en Ponte Sant’Angelo.

Er worden voortaan enkel nog kunstenaars toegelaten die in het bezit zijn van een officiële stedelijke vergunning. Er zal ook streng worden toegekeken op wat ze precies aanbieden. Elk aangeboden werk moet de handtekening of de naam van de kunstenaar dragen. Bij een verkoop moet een certificaat van echtheid worden meegeleverd. De stands van de kunstenaars moeten ook allemaal even groot zijn en worden eenvormig. Ook hun zitstoeltjes worden eenvormig. De concessiehouders mogen in de toekomst geen gebruik meer maken van transportvoertuigen zoals bv. een Piaggio Ape om een voorraad van hun werken op te slaan. Veel kunstenaars huren nu een garage in de vlakbijgelegen Vicolo de Cupis waar ze hun voertuigje parkeren. Dat mogen ze blijven doen, maar hun wagentje mag niet meer fungeren als tijdelijke opslagplaats.

Het aanbieden van albums en mappen vol met geprefabriceerde tekeningen of kunstwerken is eveneens niet meer toegelaten. In een map mogen nog maximum 15 vellen zitten. ’s Avonds en ’s nachts mogen ze aan hun stand verlichting gebruiken gebruiken, echter met een lamp van maximum 100W. Een generator voor een verlichtingssysteem is niet meer toegelaten. Het gebruik van paraplu’s (zowel tegen de regen als de zon) is eveneens verboden.

De kunstenaars moeten hun werk ook persoonlijk verkopen. Ze kunnen zich niet laten vervangen. Ze zijn ten allen tijde verplicht om hun speciale identiteitsbewijs met foto en licentienummer te tonen. Dat document is twee jaar geldig, kan op ieder moment worden ingetrokken en wordt uitsluitend verstrekt door het stadsbestuur. De aanwezigheid van de kunstenaars op de drie toeristische locaties is enkel toegelaten van 8 u. tot 24 uur. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen en schoonmaken van de plek waar ze verbleven. De kunstenaars worden allemaal gescreend en zullen hun artistieke talenten moeten bewijzen. Zomaar wat schilderijtjes verkopen is er niet meer bij.

De vergunning wordt dus voor maximum twee jaar toegekend en kan op elk moment worden ingetrokken. Na die periode moet een nieuwe aanvraag gebeuren. Bij een overtreding wordt de licentie meteen ingehouden en volgt een zware boete. Het nieuwe reglement laat ook toe de vergunning voor een bepaalde dag of een kortere periode tijdelijk in te trekken wanneer een bijzondere situatie dat vereist of wanneer er andere activiteiten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode op Piazza Navona. In het verleden ontstonden nogal eens discussies met de verkopers wanneer ze moesten wijken voor de kraampjes van La Befana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.