Crypta Balbi vernieuwt museum en breidt uit met nieuwe ruimtes

De Crypta Balbi, een fantastisch archeologisch museum, opende twee nieuwe afdelingen. De bezoeker, die in dit museum toch al aardig werd verwend, kan vanaf nu op zaterdag en zondag ook terecht in nieuw gerestaureerde overblijfselen van de oorspronkelijke porticus en in een kamer die inmiddels geïdentificeerd is als een winkel of werkplaats uit de zesde eeuw waar men zich bezig hield met metallurgie en het vervaardigen van metalen voorwerpen en glas. Samen met de uitgebreide site opende bovendien een volledig nieuwe tentoonstellingsruimte in het museum. De belangrijkste en mooiste vondsten die de jongste 30 jaar op deze plek werden verzameld kregen hier een plaatsje. Heel wat voorwerpen worden voor de eerste keer aan het publiek getoond.

Vooraleer je vol enthousiasme naar de Via Botteghe Oscure 31 loopt, nog even deze tip: wie een ticketje koopt voor dit museum mag met hetzelfde toegangsbewijs gedurende drie dagen ook binnen in Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Terme en de Thermen van Diocletianus, die samen gekend zijn als de Museo Nazionale Romano.

Het theater van Lucius Cornelius Balbus dat zich op deze plek bevond dateert uit het begin van de jaartelling en bood plaats aan zowat 11.500 toeschouwers. Niet mis, maar toch was dit het kleinste van de drie theatergebouwen op het Marsveld. Het theater bestond uit drie lagen met open arcaden en was gedecoreerd met peperdure materialen, waaronder Egyptische onyx en marmer van de hoogste kwaliteit. Achter het podium bevond zich een grote porticus: de Crypta Balbi. Dit was oorspronkelijk een rechthoekig plein, omsloten door open zuilengalerijen, waar de bezoekers tussen de voorstellingen konden pauzeren. In het midden van dit plein was een tempel gebouwd.

Na de grote brand in 80 werd de porticus volledig herbouwd. In plaats van de zuilengalerijen werd een nieuw gebouw neergezet met meerdere verdiepingen. De buitenmuur werd dichtgemetseld. Op de begane grond waren wel nog open arcaden waarin winkeltjes gevestigd waren. Veel later, in 1541, maakten de restanten van het theater plaats voor Palazzo Mattei de Paganica. Het is in de kelders van dit gebouw dat het huidige archeologische museum werd uitgebouwd.

De restanten van de aanbouw en een deel van de porticus zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgegraven. Ondanks eeuwen van roofbouw en vernielingen bleken veel resten van het oorspronkelijke gebouw nog behoorlijk goed bewaard. Achteraan stonden zelfs de muren van de porticus nog overeind, sommige tot zelfs 12 meter hoog. De muren waren verscholen achter de gevels van nieuwere gebouwen. Een nieuw gerestaureerd gedeelte van de portiek op de binnenplaats is nu opengesteld voor het publiek, zij het voorlopig alleen op zaterdag en zondag. Een andere uitbreiding is de pas gerestaureerde ruimte, waar zich ondermeer een grote oven bevindt voor de productie van metaal en glas, compleet met de gaten voor de blaasbalg. In deze kamer bevindt zich ook een haard. Het Museo Nazionale Romano Crypta Balbi is één van de betere musea in Rome. Het oude Rome komt hier een stukje tot leven.

De laatste zichtbare gedeelten dateren uit de zevende eeuw. De site verbergt ongetwijfeld nog enkele archeologische geheimen en er wacht nog veel werk. Ook de Mithras-tempel onder de site is nog steeds niet permanent toegankelijk. Het pleit echter voor Rome dat de jongste jaren gaandeweg steeds meer van het culturele en archeologische patrimonium wordt ontsloten en dat daar ook geld voor wordt vrijgemaakt. Dat gebeurt niet alleen in open lucht maar ook achter museummuren en zelfs ondergronds. Wie de komende maanden een bezoek brengt aan de Crypta Balbi ontdekt alvast een mooi voorbeeld van hoe spannend een museumbezoek kan zijn.

Crypta Balbi
Via delle Botteghe Oscure 31
Dagelijks open van 9 tot 19.45 u., maandag gesloten.
De biljettenverkoop stopt een uur voor sluiting.

De nieuwe afdelingen (behalve de tentoonstellingsruimte) zijn voorlopig enkel op zaterdag en zondag te bezoeken.

Het toegangsticket (7 euro) is drie dagen geldig voor de vier sites van het Museo Nazionale Roma, waartoe behalve Crypta Balbi ook nog Palazzo Massimo, Palazzo Altemps en de Terme di Diocleziano behoren.

Tel. +39 06 399 677 00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.