De zeven levens van Rome

Bij Uitgeverij Balans is zopas het boek De zeven levens van Rome – Een cultuurgeschiedenis van de eeuwige stad veschenen. Het is het ‘allesomvattende’ relaas van het fascinerende en betoverende Rome.

Het is het turbulente levensverhaal van 27 eeuwen, van een stad met zeven levens, gebouwd op zeven heuvels. Robert Hughes schreef een meesterlijk boek, dat zijn bouwstenen in de cultuur van het oude, maar ook van het moderne Rome vindt.

Rome wordt niet zomaar ‘de Eeuwige Stad’ genoemd. In de klassieke oudheid was het de superieure hoofdstad van het Romeinse Rijk. Later groeide de stad uit tot het centrum van de christelijke wereld (de stad der pausen), om vanaf het einde van de negentiende eeuw de hoofdstad van het verenigde Italië te worden.

Door de eeuwen heen heeft deze metropool, zinderend als civiel, politiek en religieus centrum, als geen ander weten om te gaan en te leven met verleden en heden. Nergens ter wereld is het contrast tussen oudheid en actualiteit zo groot.

Robert Hughes heeft dat heden en verleden, de geschiedschrijving van deze wereldstad verweven tot een magistraal boek waarin kunst, architectuur, politiek en religie, intrige, roem, geld en macht elkaar perfect in evenwicht houden.

De auteur steekt zijn liefde voor cultuur en architectuur niet weg maar waarschuwt ook meermaals hoe belangrijk restauratie en monumentenzorg zijn om ons historische erfgoed te behouden. Hughes schrijft in een elegante, geestige stijl en is nooit saai of te wetenschappelijk.

De historische feiten worden niet zelden voorzien van pittige of ironische commentaar. De liefde voor Rome spettert van de bladzijden. Het boek is gekruid met talrijke weetjes en op vrijwel iedere pagina leer je wel iets bij. Het is een lofzang op de stad.

Robert Hughes (1938) groeide op in Australië en studeerde rechten en architectuur in Sydney. Op 23-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste boek, over de geschiedenis van de Australische kunst. In het midden van de jaren zestig verliet hij Australië en belandde na een verblijf in italië in Londen, waar hij onder meer voor de BBC werkte.

In 1970 trok het blad Time hem aan als kunstredacteur. Hij verhuisde naar New York, waar hij zich ontwikkelde tot één van de belangrijkste kunstcritici van de Verenigde Staten.

De zeven levens van Rome
Een cultuurgeschiedenis van de eeuwige stad
Auteur: Robert Hughes
Oorspronkelijke titel: Rome (vertaald uit het Engels)
Eerste druk: september 2011
Aantal pagia’s: 512
Afmetingen 230 x 150 x 45
Gewicht: 821 g
Uitgeverij: Balans
ISBN: 978 94 600 3184 7
Prijs: 29,95 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.