Colosseum beperkt aantal bezoekers tot 6.000 per dag

Het Colosseum wil het aantal bezoekers per dag binnenkort beperken tot 6.000 mensen. Dat is niet zo veel wanneer je weet dat het monument op een mooie zonnige dag gemakkelijk 23.000 tot 24.000 bezoekers lokt. In de wintermaanden, wanneer er minder licht is en de ruimtes nogal fris en tochtig zijn, ontvangt het monument “slechts” 4.000 tot 5.000 bezoekers. De maatregel heeft niets te maken met de komende restauratie die in maart begint – tijdens de werken blijft het gebouw trouwens gewoon open – maar is het gevolg van een advies van de archeologen die verantwoordelijk zijn voor het Colosseum. Het Flavische Amphitheater is xe9xe9n van de drukst bezochte monumenten ter wereld.

Aan de ingang wordt een speciaal tourniquet-systeem gexefnstalleerd om het aantal bezoekers te tellen. Dat zal samen met de elektronische kassa in verbinding staan met een computer zodat nauwkeurig kan worden bijgehouden hoeveel mensen op een bepaald moment in het Colosseum aanwezig zijn en hoeveel er al gepasseerd zijn. Rossella Rea, de directeur van de archeologische dienst van het Colosseum laat weten dat het systeem operationeel moet zijn omstreeks Pasen van dit jaar.

“Door niet meer dan 6.000 mensen per dag binnen te laten zullen de bezoekers beter kunnen genieten van het monument. Een site zoals het Colosseum moet met enige eerbied en in alle rust kunnen bezocht worden, het is geen plek voor massatoerisme. Op sommige dagen is het hier echt dramatisch overbevolkt”, argumenteert toezichthouder Anna Maria Moretti.

Wat ongetwijfeld heeft meegespeeld in de beslissing is dat men de bezoekers ook beter in de gaten zal kunnen houden. Er zijn momenteel slechts acht toezichthouders in het Colosseum. Een tijdje geleden werd nog een Amerikaanse toerist gearresteerd die een stukje steen als souvenir had losgepeuterd uit de muur. Twee Fransen liepen dan weer tegen de lamp toen ze hun namen in de muren aan het krassen waren. Zoiets gebeurt wel meer.

Ook het risico op ongevallen daalt wanneer het minder druk is. Niet dat de mensen er elkaar vertrappelen maar er gebeurt soms weleens een valpartij in het Colosseum, al blijven de gevolgen meestal beperkt tot een verzwikte voet of een kneuzing. Men is zich er ook van bewust dat de maatregel aanzienlijk minder inkomsten zal opleveren, meteen de reden waarom niet iedereen even gelukkig is met het initiatief.

Zoals eerder gemeld begint binnenkort de restauratie van het Colosseum. Kostprijs: 25 miljoen euro, gesponsord door privxe9-ondernemer Diego Della Valle. In maart worden de eerste steigers gemonteerd. De werken zullen een drietal jaren duren, inbegrepen de bouw van een nieuw service- en ontvangstcentrum, een boekwinkel en een bar. Die worden neergeplant vlakbij de Boog van Constantijn. Alle diensten en faciliteiten die zich vandaag in het Colosseum zelf bevinden worden verplaatst naar de nieuwe ruimte.

Eén reactie to “Colosseum beperkt aantal bezoekers tot 6.000 per dag”

  1. kip Says:

    waar staat hoeveel bezoekers per jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.