Nuovo Mercato di Testaccio opent eind maart de deuren

De nieuwe overdekte markthal aan Via Galvani in Testaccio opent eind maart de deuren. Dan moeten ook de marktkramers verhuizen die nu nog dagelijks hun waren uitstallen in de oude en rommelige maar authentieke markthal op de wat verder gelegen Piazza Testaccio (zie bericht in augustus 2011). De bouw van het nieuwe complex duurde jaren, wat vooral te wijten was aan waardevolle archeologische vondsten. Onder de markthal wordt een gloednieuwe archeologische site geopend. Hier zullen ook de artefacten worden tentoongesteld die de voorbije jaren op deze plek zijn ontdekt.

De Nuovo Mercato di Testaccio , een enorme structuur in staal en glas, waar veel daglicht doordringt, neemt een oppervlakte in van ongeveer 1 hectare en situeert zich aan de Via Galvani en de Via Beniamino Franklin. De nieuwe hal omvat in totaal 103 eenheden of standplaatsen die elk 20 m2 groot zijn. Vandaag moeten de marktkramers het stellen met gemiddeld 12 m2. Ze gaan er qua oppervlakte dus op vooruit maar hun huurgeld gaat ook de hoogte in, al heeft de stad beloofd om wie het moeilijk heeft de nieuwe huurprijzen te betalen te helpen met de financiering. Sommige marktkramers vrezen na de verhuizing snel failliet te gaan.

Het nieuwe marktcomplex bevat talrijke fotovoltaxefsche panelen en een innovatief ventilatiesysteem waardoor het ook tijdens de zomer in de markthal aangenaam moet zijn. Het zonlicht zal volstaan om de hele structuur van elektriciteit te voorzien. Ondergronds werd tevens een parkeergarage gebouwd, goed voor 300 auto’s. De markthal werd gebouwd bovenop een uitgestrekte archeologische site. In het midden is een ruimte van zowat 100 m2 vrijgemaakt van waaruit het hele archeologische parcours door het publiek zal kunnen worden bezocht. Rond de archeologische zone wordt nog eens 150 m2 vrijgehouden. Dat gebied wordt een soort binnenplein waarop ook een kiosk met een bar, een toeristische informatiedienst, wat zitbanken en een terrasje wordt voorzien. Een gedeelte van deze infrastructuur is nu al in gebruik genomen.

Volgens de archeologen bevond zich in de oudheid op deze plek eveneens een soort marktgebouw met een heleboel grote winkels en een uitgestrekt complex van pakhuizen en magazijnen. Op diverse plaatsen in de wijk en langs de Tiber zijn daarvan nog de restanten te zien. Dit was alleszins een belangrijke plek, waar de goederen werden verhandeld die per schip werden aangevoerd vanuit Afrika, Spanje of Griekenland of overgeladen waren in de haven van Ostia. Vanuit die laatste haven ging men met kleinere schuitjes stroomopwaarts de Tiber op, naar Rome dus. In de opslagplaatsen van Testaccio werden de grotere amforen met wijn en olijfolie overgegoten in kleinere recipixebnten, bestemd voor de verkoop. De grote kruiken werden stukgeslagen en zo ontstond, vlak achter de toekomstige markthal, de Monte Testaccio of Schervenberg. De wijk ontleende aan het Latijns testae zijn naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.