Salvador Dali te gast in het Vittoriano

Het is alweer bijna 60 jaar geleden dat Rome nog eens een grote overzichtstentoonstelling van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dali te zien kreeg. Er waren ondertussen wel enkele kleinere retrospectieves – als we het ons goed herinneren was de laatste Salvador Dali-expo in Rome te bekijken in de toenmalige Galleria Colonna aan de Via del Corso, een gebouw dat daarna een hele tijd leegstond en vandaag getransformeerd is tot het winkelcomplex Galleria Alberto Sordi. Rome krijgt vanaf vandaag 10 maart een nieuwe kans.

Tot 30 juni kan je in het Complesso del Vittoriano terecht voor een eerste of een nieuwe kennismaking met het werk en leven van Salvador Dali. Onder grote belangstelling vond vrijdagavond de vooropening van het evenement plaats. ’s Morgens had ook de internationale pers al een rondleiding gekregen. Het aantal hotels in Rome die voor een bepaalde tentoonstelling een bijzonder arrangement aanbieden vormt gewoonlijk een goede graadmeter voor de te verwachten belangstelling. Die lijkt volgens de eerste vaststellingen vrij groot.

De tentoongestelde werken, schilderijen, foto’s en documenten in het Vittoriano zijn afkomstig uit diverse musea en collecties wereldwijd. Er gaat heel wat aandacht naar de Italiaanse periode en de Romeinse links van Dali. Het is inderdaad niet zo bekend dat de kunstenaar in 1938 korte tijd een atelier bezat in Rome. Hij is de eeuwige stad ook daarna altijd blijven koesteren en kwam er graag terug. Zo kan je op de tentoonstelling zelfs de originele Vespa bewonderen waarmee de kunstenaar in 1962 tijdens een vakantie in Rome rondtoerde.

Salvador Dali, een excentrieke kunstenaar – alleen al die snor! – met een grillige persoonlijkheid en een theatraal en onvoorspelbaar karakter, die dramatisch en extreem kon reageren op schijnbaar eenvoudige gebeurtenissen, wordt op deze tentoonstelling vooral belicht vanuit Italiaans perspectief. Wat was zijn relatie met de klassiekers van de Italiaanse schilderkunst? Hoever stonden zijn filmplannen met Fellini en Visconti? Welke invloed hadden Rafaello en Michelangelo op Dali en wat was het effect van een stad zoals Rome op een dromerige fantast zoals Dali? Het zijn slechts enkele vragen waarop deze tentoonstelling een antwoord probeert te geven.

Dalxed die naar eigen zeggen altijd “het realisme van een denkbeeldige wereld” probeerde weer te geven (“Ik zag altijd wat anderen niet hebben gezien en wat zij zagen heb ik niet gezien “) was bijvoorbeeld uitermate verrukt over het Parco dei Mostri in Bomarzo, ten noorden van Rome. Dat park staat vol grillige en bizarre kunstwerken, fantastische wezens en mythische monsters en het kan niet anders dat een man zoals Dali deze omgeving zeer fascinerend heeft gevonden. Dali bezocht het park in 1938 en ruim tien jaar later, in 1949, zelfs een tweede keer, ditmaal vergezeld van een complete opnameploeg.

Volgens de Italiaanse kunst- en literatuurhistoricus Mario Praz, die over het tweede bezoek van Dali in de krant Il Tempo van 17 november 1949 een artikel publiceerde, arriveerde de kunstenaar met veel vertoon in het park. Hij was vergezeld van een heleboel medewerkers en een foto- en filmploeg om er opnames te maken. Het is niet bekend of er ooit effectief een film werd gemonteerd van de beelden die toen werden gemaakt, al vind je op het internet hier en daar wel enkele korte fragmenten. Dali zorgde bij zijn bezoek wel voor geschokte reacties bij de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders en de burgemeester van Bomarzo door langs zijn neus weg te verkondigen dat hij best wel een paar beelden wilde kopen. In zijn schilderij ‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ verwerkte Dali elementen uit het beeldenpark van Bomarzo.

De tentoonstelling in het Complesso del Vittoriano wordt georganiseerd in samenwerking met de Fondazione Gala-Salvador Dali en toont de kunstenaar in al zijn facetten: als ontwerper, denker, schrijver met een passie voor wetenschap, illustrator, ontwerper van sieraden en juwelen en filmmaker. Wat er zich allemaal afspeelde in het hoofd van Salvador Dali, ook wel eens omschreven als de man met duizend obsessies, zal waarschijnlijk niemand ooit kunnen doorgronden maar deze overzichtsexpo zet je toch alweer een aardig eindje op weg om de wereldberoemde surrealist wat beter te leren kennen.

Dali – Un artista, un genio
Tot 30 juni 2012
Complesso del Vittoriano – Salone Centrale
Via San Pietro in Carcere, Roma
Van maandag tot donderdag: 9.30 – 19.30 u.
Van vrijdag tot en met zaterdag: 9.30 – 23.30 u.
Zondag: van 9.30 tot 20.30 u.
1 uur voor de officiële sluiting wordt de toegang geweigerd.
Toegang: 12 euro.
Tel. 06 678 03 63 – 06 678 06 64
Email: museo.vittoriano1@tiscali.it
Online tickets (plus 2 euro kosten): te boeken via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.