Villa Giulia breidt fors uit na opening Villa Poniatowski

Nadat twee jaar geleden reeds 22 nieuwe tentoonstellingszalen werden geopend in Villa Giulia, openden vorig weekend in de rechtervleugel van het gebouw nogmaals enkele fraaie nieuwe zalen hun deuren voor het publiek. Tevens vond de officixeble opening plaats van de vlakbij gelegen Villa Poniatowski. Daardoor is nu een grote nieuwe museumsite ontstaan die volledig gewijd is aan de leefwereld van de Etrusken. Vanaf nu kan je in het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia e Villa Poniatowski terecht voor een bezoek aan de meest uitgebreide en mooiste collectie Etruskische kunst ter wereld. Voor liefhebbers van de pre-Romeinse oudheid is een bezoek aan dit vernieuwde en fors uitgebreide museum een absolute must.

De Villa Giulia werd na een lange geschiedenis in 1889 door de overheid getransformeerd tot museum. In eerste instantie kwamen de pre-Romeinse en vondsten uit de Etruskische periode die ten noorden van Rome, in Lazio en Umbrixeb, werden ontdekt er terecht. Later werden er ook particuliere collecties toegevoegd (waaronder de verzamelingen Barberini en Castellani) en het museum groeide fors. Het museum fungeert ook regelmatig als “uitleendienst” voor internationale tentoonstellingen over de Etrusken. Museumbezoekers hoeven daarbij niet veel te missen want de collectie in Rome is enorm en kan desgewenst altijd worden aangevuld met voorwerpen die wegens plaatsgebrek zijn opgeslagen in de magazijnen.

In de jaren ’20 van vorige eeuw werden nog twee andere gebouwen toegevoegd, tien jaar later gevolgd door nog eens drie nieuwe bijzalen, gewijd aan Veio en Vulci. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de systematische uitbouw van het museum en het zou duren tot in de jaren ’50 voordat er op bouwkundig vlak nog eens iets gebeurde. Toen werden een aantal zalen herschikt en openden thematische afdelingen met herschikte collecties gewijd aan Veio, Cerveteri (Caere), Vulci en Bisenzio. In de daaropvolgende jaren zou de Etruskistische collectie nogmaals fors aangroeien, in die mate dat het museum compleet uit de voegen barstte. Op diverse plaatsen in Italixeb werden daarom kleinere satelliet-musea met Etruskische kunst geopend, dit om de collecties van de Villa Giulia wat te verlichten. Recenter, in de jaren ’90, ontstond bij de overheid het idee om in Rome de nabijgelegen Villa Poniatowski bij de Villa Giulia te betrekken en door die fusie een enorm Etruskisch museum te realiseren.

In de Villa Giulia konden immers – zelfs na de uitbreiding met 22 nieuwe zalen in juni 2010 – lang niet alle beschikbare topstukken worden getoond. De pakhuizen zaten overvol met voorwerpen die misschien ooit nog eens aan het publiek konden worden getoond. De zopas gerealiseerde uitbreiding betekent niet dat men nu wel alles aan het publiek kan presenteren maar het is toch alweer een forse stap in de goede richting. Sinds begin 1995 werd er zowel in Villa Giulia als de tot dan wat verwaarloosde Villa Poniatowski hard gewerkt met de bedoeling om op deze plek het grootste Etruskische museum ter wereld te realiseren.

De Villa Poniatowski onderging tussen 1997 en 2010 een langdurige restauratie. De voorbije twee jaar werd hier alles in gereedheid gebracht om net als in de nieuwe tentoonstellingszalen van de Villa Giulia de mooiste stukken uit de Etruskische collectie een plaatsje te geven. Het is onbegonnen werk om alle beroemde Etruskische vondsten te beschrijven die je aantreft in de Villa Giulia en, sinds deze week, in de fraai gerestaureerde en rijk beschilderde kamers van Villa Poniatowski. Veel kunstvoorwerpen werden nooit eerder getoond aan het publiek of bleven vele jaren achter slot en grendel. Beide complexen worden direct met elkaar verbonden door een grote laan, zodat je hier werkelijk spreken over xe9xe9n museumsite. Het is wachten op een nieuw kunstboek dat het allermooiste van dit nieuwe museum zal bundelen. Een eerste bescheiden nieuw museumfoldertje is al klaar en kan je hier digitaal downloaden. Villa Poniatowski is vanaf nu voor het publiek toegankelijk. Je toegangsticket voor de Villa Giulia is ook hier geldig.

Zoals steeds kan moeilijk worden ingeschat hoeveel drukte de opening van deze nieuwe site met zich zal meebrengen, wat problemen kan meebrengen voor de veiligheid en het kanaliseren van de museumbezoekers. Daarom is het bezoek aan Villa Poniatowski voorlopig pas mogelijk na afspraak door een telefoontje naar (+39) 06 442 399 49. De verwachting is dat de reservatieverplichting voor Villa Poniatowski vrij snel zal worden afgeschaft en dat je ze net als de Villa Giulia vrij kan bezoeken. Voor groepsbezoeken is het in Romeinse musea hoe dan ook altijd nuttig en soms zelfs verplicht om te reserveren.

Het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia bevindt zich aan de rand van het huidige park Villa Borghese, in het noorden van de stad. Het museum is gehuisvest in het voormalige zomerverblijf van Julius III. Die was in 1550 verkozen tot paus na maar liefst tien weken conclaaf, xe9xe9n van de langste ooit. De pauselijke residentie werd gebouwd in een gebied dat bekend stond als de ‘Vigna Vecchia’, dicht bij de stadsmuren op de overgang tussen stad en platteland, op de helling van Monte Parioli, in die tijd een oase van rust.

Paus Julius III, een zeer belezen man en een groot kunstkenner, die zich echter veel liever bezighield met luxe en plezier dan met pauselijke zaken, vertrouwde in 1551 het ontwerp van het gebouw toe aan de beroemde Giacomo Barozzi da Vignola, meestal kortweg Vignola genoemd. Het nymphaeum en de tuin werden ontworpen door de Florentijn Bartolomeo Ammanati, dit alles onder het toezicht van de befaamde Giorgio Vasari, die ook bekend werd met zijn biografiexebn van Italiaanse kunstenaars. Ook Michelangelo heeft er gewerkt.

Julius III zag het allemaal nogal groot en gaf enorme sommen geld uit aan de verfijning van de ontwerpen en de uiteindelijke afwerking van het gebouw waaraan ook drie wijngaarden waren verbonden. Helaas heeft slechts een klein deel van het originele pand de tijd overleefd. De villa had, zoals de gewoonte was, zowel een ‘stedelijke’ toegang (langs de Via Flaminia) en een meer formele toegang aan de tuinzijde. Een medaille, geslagen in 1553, toont de vrijwel afgewerkte villa, met een paar koepels die wel waren voorzien maar nooit werden gebouwd.

Leuk weetje: de fontein in de tuin, ontworpen en gebeeldhouwd door Vasari en Ammannati, betrekt water van dezelfde bron (de Acqua Vergine) als de Trevifontein en heel wat andere fonteinen in het stadscentrum. In de tijd van Julius III was de tuin, die tijdens warme dagen voor een welgekomen afkoeling zorgde, erg in trek bij de Romeinse elite die regelmatig werd uitgenodigd op gigantische en dure picknick-feesten. Telkens wanneer hij er zin in had, bracht een boot de paus via de Tiber van het Vaticaan tot aan de Villa Giulia en terug. De privxe9-steiger aan het water, waar de pauselijke boot kon aanmeren, is eveneens al lang verdwenen.

Lang heeft Julius III echter niet kunnen genieten van zijn pauselijke heerschappij en van zijn villa. Hij stierf in 1555, amper twee jaar na de voltooiing van het gebouw, waarna zijn opvolger, paus Paulus IV, met veel plezier al zijn eigendommen in bezit nam. De luxueuze Villa Giulia werd onder meerdere gebruikers verdeeld. De villa zou haar grandeur niet lang behouden. In 1769 werd het gebouw in opdracht van paus Clemens XIV nog eens gerenoveerd, maar in de 19de eeuw was het verval al ingetreden en werd het eens zo luxueuze gebouw enkel nog gebruikt als militair hospitaal. Gedurende enige tijd opende er zelfs een winkel. Na de eenmaking van Italixeb in 1870 werd de Villa Giulia, net als de meeste andere pauselijke eigendommen, in beslag genomen en in 1889 getransformeerd tot museum. Vandaag is de villa eigendom van de overheid.

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia e Villa Poniatowski
Piazzale di Villa Giulia 9, Rome
Dagelijks open van 8.30 tot 19.30 uur (kassa sluit om 18.30 uur)
Op maandag, kerstdag, nieuwjaar en 1 mei gesloten.
Toegangsprijs: 8 euro
Audiogidsen beschikbaar (Italiaans en Engels)
Geleide bezoeken mogelijk op aanvraag: sba-em@beniculturali.it
Website: http://villagiulia.beniculturali.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.